Vluchtelingen zetten voet aan wal in Turkije

Europees en Haags debat over gevolgen Turkije-deal

In de Tweede Kamer en het Europees Parlement werd vandaag gedebatteerd over het vluchtelingenakkoord. Tien dagen geleden ging de deal met Turkije van start en sindsdien worden migranten, die illegaal de oversteek naar Griekenland maken, teruggestuurd naar Turkije.

Belangrijke voorwaarde daarbij is dat Turkije een veilig land is. En daar gingen de debatten in Den Haag en Straatsburg vandaag vooral over. Houdt Turkije zich aan de gemaakte afspraken? Of worden vluchtelingen terug naar Syrië gestuurd, wat Amnesty International onlangs meldde.

Ooggetuigen bevestigde dat gisteren aan correspondent Lucas Waagmeester. Het zou daarbij gaan om vluchtelingen die rechtstreeks uit Syrië komen, en niet zijn doorgereisd naar Europa. De meningen verschillen over de vraag of dit in strijd is met de gemaakte afspraken.

Onafhankelijke toetsing

In het debat in het Europees Parlement in Straatsburg gaf president Tusk van de Europese Raad toe dat de EU-Turkije-deal niet honderd procent waterdicht is en dat hij sommige zorgen over het akkoord deelt.

Maar volgens Tusk ligt de oplossing in de praktische uitvoering, daar moet worden gezorgd dat alle afspraken aan Europese en internationale regels voldoen.

Guy Verhofstadt, de liberale fractievoorzitter in het Europees Parlement, vroeg om opheldering of het klopt wat Amnesty International en Nieuwsuur zeggen. Ooggetuigen bevestigden gisteren aan correspondent Lucas Waagmeester dat Syriërs nog steeds worden uitgezet.

'Klopt het wat de Nederlandse omroep zegt?'

Premier Rutte vindt dat het aan de Europese Commissie is om te onderzoeken wat er waar is van de berichten van Amnesty. Rutte zei dat er een deal is tussen de EU en Turkije en niet tussen Nederland en Turkije.

De Kamer vroeg om een onafhankelijke toetsing en naleving van de afspraken.VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei na aandringen van een aantal oppositiepartijen dat "we natuurlijk moeten zorgen dat de afspraken worden nagekomen en gecontroleerd."

Debat over vluchtelingenakkoord in Tweede Kamer

GroenLinks en de ChristenUnie pleiten voor een waarnemingsmissie die gaat kijken wat er klopt van het Amnesty-rapport. D66 wil een onderzoek door een onafhankelijke organisatie als de UNHCR of Unicef.

De oppositiepartijen willen dat de EU geen vluchtelingen naar Turkije terugstuurt zolang niet duidelijk is of Turkije de afspraken schendt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl