Vluchtelingen op Lesbos protesteren tegen hun transport naar Turkije
NOS Nieuws

Kamer wil onafhankelijk toezicht uitvoering Turkije-deal

De Tweede Kamer wil dat er onafhankelijk toezicht komt op het naleven van het EU-vluchtelingenakkoord met Turkije. VVD-fractieleider Zijlstra zei na aandringen van een aantal oppositiepartijen dat "we natuurlijk moeten zorgen dat de afspraken worden nagekomen en gecontroleerd".

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het akkoord met Turkije. Amnesty International meldde onlangs dat Turkije nog steeds vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Het zou gaan om vluchtelingen die rechtstreeks uit Syrië komen, en niet zijn doorgereisd naar Europa. De meningen verschillen over de vraag of dit in strijd is met de gemaakte afspraken.

Volgens Zijlstra gaan de afspraken strikt genomen alleen over vluchtelingen die door Europa zijn teruggestuurd en kan Europa niet verantwoordelijk worden gehouden voor vluchtelingen die nooit in Europa zijn geweest.

Cynisch

Verschillende oppositiepartijen verweten hem een cynische opstelling. GroenLinks en de ChristenUnie pleiten voor een waarnemingsmissie die gaat kijken wat er klopt van het Amnesty-rapport. D66 wil een onderzoek door een onafhankelijke organisatie als de UNHCR of Unicef. De oppositiepartijen willen dat de EU geen vluchtelingen naar Turkije terugstuurt zolang niet duidelijk is of Turkije de afspraken schendt.

Kamer pleit voor onderzoek in Turkije

Zijlstra zei uiteindelijk dat uiteraard moet worden gekeken of Turkije zich aan de afspraken houdt, en dat er ook andere verdragen zijn - zoals het VN-vluchtelingenverdrag - die het land niet mag schenden. "Maar wij zijn niet van de lijn: er zijn signalen dat er iets niet goed gaan en dus gaan we alles stopzetten." Hij zei dat hij nog geen enkel bewijs van de beweringen van Amnesty heeft gezien en wilde nog geen organisaties noemen bij die de controle moeten doen.

PvdA-leider Samsom zei dat er inmiddels aanleiding is om een organisatie als de UNHCR te laten uitzoeken of Turkije een loopje neemt met het internationaal recht. Maar hij wil niet op basis van een Amnesty-rapport de uitvoering het akkoord opschorten en voorlopig geen vluchtelingen naar Turkije terugsturen. "Ja, Turkije is een veilig derde land", zei hij in antwoord op vragen van Klaver van GroenLinks. "Maar dat betekent niet dat alles even goed gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl