NOS Nieuws

Verhofstadt: snel onderzoek naar Turkse uitzettingen

'Klopt het wat de Nederlandse omroep zegt?'

Guy Verhofstadt wil snel opheldering van de Europese Commissie of Turkije Syrische vluchtelingen uitzet naar Syrië. De liberale voorman in het Europees Parlement reageert daarmee op de ooggetuigen die gisteren via de NOS aan het woord kwamen. Zij bevestigen eerdere rapporten van Amnesty International over uitzettingen die volgens internationale regels verboden zijn.

"Als je met vuur speelt loop je de kans je te branden", aldus Verhofstadt, daarmee doelend op de twijfels of Turkije de afspraken over het terugnemen van vluchtelingen wel netjes naleeft.

Lucas Waagmeester sprak ooggetuigen

Volgens Verhofstadt chanteert de Turkse president Erdogan Europa over de ruggen van de vluchtelingen. Als Turkije niet binnen twee maanden de beloofde visa-liberalisering binnen heeft, verwacht hij dat ook de rest van de afspraken niet wordt nagekomen.

Maar aan het einde van het debat kwamen zowel de Europese Commissie als president Tusk niet terug op het verzoek van Verhofstadt. Dat leidde zichtbaar tot een woordenwisseling tussen Tusk en Verhofstadt maar wat ze precies zeiden bleef onduidelijk omdat de parlementsvoorzitter de microfoons al had uitgeschakeld omdat het debat was afgelopen.

Zorgen over toestroom

In het debat in het Europese Parlement in Straatsburg gaf de president Tusk van de Europese Raad toe dat de EU-Turkije-deal niet 100 procent waterdicht is en dat hij sommige zorgen over het akkoord deelt. Maar volgens Tusk ligt de oplossing in de praktische uitvoering, daar moet worden gezorgd dat alle afspraken aan Europese en internationale regels voldoen.

Zowel Tusk als Verhofstadt spraken hun grote bezorgdheid uit over de snelle toename van de groep vluchtelingen die de laatste dagen via Libië naar Italië komt. Gisteren redde de Italiaanse kustwacht 2154 vluchtelingen uit zee. En de aantallen die nog klaar zouden staan in Libië zijn groot.

Tusk vindt dat Europa moet klaarstaan om Italië en Malta hulp te bieden zodra ze daar om vragen. Vorig jaar duurde het door verdeeldheid binnen de EU eindeloos lang voordat er hulp kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl