Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'40 doden na Israëlische luchtaanval op tentenkamp' • Hamas doet oproep aan Palestijnen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Tientallen doden door Israëlische luchtaanval op tentenkamp Rafah

In een tentenkamp voor ontheemden in Rafah woedt een grote brand na een Israëlische luchtaanval. Hulporganisaties en artsen spreken over enkele tientallen burgerdoden.

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn zeker 40 burgers omgekomen. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers die vastzitten in brandende tenten.

Bekijk de eerste beelden van na de aanval:

Reddingsacties na raketaanval op vluchtelingenkamp in Gaza

Hamas roept Palestijnen op te demonstreren

Naar aanleiding van de brand in het tentenkamp in Rafah heeft Hamas woedend gereageerd. De terreurgroep roept Palestijnen buiten Gaza op om te demonstreren tegen het geweld.

"In het licht van het afschuwelijke zionistische bloedbad dat vanavond werd aangericht door het criminele bezettingsleger roepen we ons volk op de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem, de bezette gebieden en in het buitenland op om massaal op te staan en boos te marcheren tegen het aanhoudende bloedbad tegen ons volk", schrijft Hamas in een verklaring.

Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza is het dodental inmiddels opgelopen tot 35. De Palestijnse president Abbas spreekt van "een afschuwelijk bloedbad" door Israël.

Leger Israël: precisie-aanval op Hamas-lid in Rafah

Het Israëlische leger heeft gereageerd op de beschuldiging dat het een brand heeft veroorzaak in een tentenkamp in Rafah, met tientallen doden tot gevolg. In de verklaring wordt bevestigd dat het leger een luchtaanval heeft uitgevoerd in de stad, die gericht zou zijn geweest op een hooggeplaatst Hamas-lid.

De legerleiding stelt dat het bombardement "volgens het internationaal recht" is verlopen en dat het een "precisie-aanval" was. In de verklaring staat ook dat het leger zich "bewust is" van de beschuldiging dat het de brand heeft veroorzaakt, maar dat het "incident wordt onderzocht".

Lees verder:

'Zeker twintig doden bij luchtaanval op kamp voor ontheemden Rafah'

In een kamp voor ontheemden in het noordwesten van Rafah worden zeker twintig doden gemeld. Meerdere tenten van ontheemden zijn in brand gevlogen, meldt Reuters op basis van een medische bron ter plekke.

Volgens Palestijnse media gaat het om Israëlische luchtaanvallen. Het Israëlische leger zegt tegen de Israëlische krant Haaretz dat het de beschuldiging onderzoekt. De veronderstelde luchtaanval zou zijn uitgevoerd in een gebied dat door het leger was aangemerkt als veilig voor burgers.

"Israëlische vliegtuigen hebben meerdere tenten beschoten", zegt de Palestijnse Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis. De organisatie deelt video's op X van slachtoffers die per ambulance worden vervoerd. "Talloze mensen zitten vast in de brandende tenten", zegt de organisatie.

Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza zijn er zeker 27 burgers omgekomen. Een arts in het Tal Al-Sultan-kamp zegt dat het definitieve aantal slachtoffers nog moet worden vastgesteld.

Hulpdiensten met lichamen van mensen die zijn omgekomen in het kamp

Terug van weggeweest: de keffiyeh, symbool van Palestijnse staat

Je kon ze niet missen bij al die pro-Palestijnse demonstraties van de laatste tijd. De zwart-witte of rood-witte Arabische hoofdbedekking: de keffiyeh, die ook Palestijnse sjaal wordt genoemd.

Dat laatste is niet zo gek want deze katoenen of wollen doek symboliseert ook in Nederland het streven van de Palestijnen naar een eigen onafhankelijke staat. Vanaf de jaren 60 dook hij steeds weer op in het straatbeeld, soms als politiek statement, dan weer als modeaccessoire. Hoe is dat zo gekomen?

Lees verder:

Spaanse minister boos om Israëlische 'flamenco-Hamas'-video

De diplomatieke rel tussen Israël en Spanje heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft woest gereageerd op een filmpje van zijn Israëlische ambtgenoot, waarop flamencomuziek te horen is en de tekst "Hamas: Gracias España".

Uit onvrede over de Spaanse erkenning van de Palestijnse staat, heeft minister Israel Katz van Buitenlandse Zaken het filmpje op X geplaatst. Op de beelden zijn dansende mensen te zien te zien, afgewisseld met Hamas-terroristen in actie tijdens de grote terreuraanslag van 7 oktober. De Spaanse premier wordt getagd met de tekst: "Hamas, bedankt voor jullie dienst".

De Spaanse minister Albares noemt de video een grove belediging. "Het is schandalig omdat de hele wereld weet, inclusief mijn collega in Israël, dat Spanje de acties van Hamas vanaf het eerste moment heeft veroordeeld." Ook is hij niet te spreken over het gebruik van de Spaanse cultuur voor deze video.

Albares had vandaag een ontmoeting met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken in Brussel. Naast Spanje hebben ook Ierland en Noorwegen de stap genomen om de Palestijnse staat te erkennen. Volgens de drie landen is deze stap de enige manier om tot een duurzame vrede te komen. Experts spreken vooral van een symbolische daad, maar wel een flinke.

Duizenden mensen bij rouwstoet in Tel Aviv voor omgekomen gijzelaar

Duizenden mensen bij rouwstoet in Tel Aviv voor omgekomen gijzelaar

Leger Israël: dertig militanten gedood in Rafah

De afgelopen dagen zijn in Rafah dertig Palestijnse militanten gedood, zegt het Israëlische leger in een verklaring. In het oosten van van de stad zouden Hamas-tunnels en opslaglocaties voor wapens zijn gevonden.

Het leger heeft video's vrijgegeven waarop de vondsten te zien zouden zijn. In een van de filmpjes zijn Israëlische militairen te zien die munitie en wapens tonen, die uitgestald zijn op de grond. De beelden zijn niet onafhankelijk gecontroleerd.

Hamas voerde vandaag nog een raketaanval uit vanuit Rafah. Volgens een analist van Al Jazeera leken de projectielen te zijn afgevuurd vanuit het oosten van de stad. Dat is het gebied waar het Israëlische leger de afgelopen tijd zwaar heeft gevochten. Hamas noemde het een "grote raketaanval", maar het beoogde doelwit Tel Aviv werd niet bereikt. Wel landden brokstukken in een stad ten noorden van Tel Aviv. Hamas maakt veel gebruik van provisorisch in elkaar gezette projectielen.

De raketaanval laat zien dat Hamas, vanwege zijn guerrillatactiek, nauwelijks te verslaan is. Ook op andere plekken in de Gazastrook blijven militanten het Israëlische leger aanvallen, ondanks dat militairen die gebieden soms al meerdere keren hebben uitgekamd. Anderzijds laat de recente raketaanval ook zien dat Hamas nog militaire infrastructuur heeft in Rafah. De Israëlische regering gebruikt dit als bewijs dat het offensief in Rafah moet worden voltooid om Israël te verdedigen.

Oorlogskabinet Israël vanavond bijeen over gijzelaarsdeal

Het Israëlische oorlogskabinet komt vanavond bijeen over de naderende onderhandelingen met Hamas. Verschillende media schrijven dat op basis van hooggeplaatste bronnen. Er zou weer een nieuwe poging worden gedaan om tot een deal te komen om de gijzelaars vrij te krijgen.

Krant Haaretz meldt dat een nieuw voorstel wordt besproken. Details zijn niet bekend, maar het plan zou zijn voortgekomen uit gesprekken tussen Mossad-chef David Barnea, CIA-directeur William Burns en premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani van Qatar.

Volgens CNN worden de onderhandelingen tussen de twee strijdende partijen, met tussenkomst van bemiddelaars, dinsdag hervat. Deze gesprekken vinden opnieuw plaats in Caïro, zegt een Egyptische bron tegen de Amerikaanse nieuwszender.

Deze maand leek even een doorbraak aanstaande, maar uiteindelijk liepen de gesprekken toch weer vast. Hamas blijft een permanent staakt-het-vuren eisen, iets waar Israël niets van wil weten. Ondertussen worden nog ruim honderd Israëliërs vastgehouden door Hamas. Een aanzienlijk deel van hen is zeer waarschijnlijk niet meer in leven.

Meer Israëlische luchtaanvallen op Rafah, zeven doden gemeld

Afgelopen nacht en vandaag zijn zeker zeven Palestijnen gedood door Israëlische luchtaanvallen op Rafah, meldt nieuwszender Al Jazeera. Het Israëlische leger zegt dat het onder meer raketlanceerinstallaties van Hamas in Rafah heeft gebombardeerd.

Persbureaus hebben foto's gepubliceerd van Palestijnen die rouwen om naasten die omkwamen bij luchtaanvallen op de stad:

Een Palestijnse vrouw houdt het lichaam vast van haar omgekomen kind, vandaag in Rafah

Met de aanhoudende aanvallen op zuidelijke stad negeert Israël het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het ICJ spreekt van een zeer ernstige situatie in Rafah en wijst op het leed van de burgerbevolking. "De immense risico's die geassocieerd worden met een offensief in Rafah beginnen waarheid te worden en zullen verder verslechteren als de operatie doorgaat", zo klonk het oordeel deze week.

Raketaanval op Tel Aviv

Israël blijft herhalen dat het Hamas wil uitschakelen in Rafah. Vandaag zijn in de stad een aantal militanten gedood die militairen hadden aangevallen vanuit tunnels, stelt het leger in een verklaring. Volgens het leger werden acht raketten afgevuurd vanuit Rafah op de Israëlische stad Tel Aviv. Het was de eerste keer in vier maanden dat het luchtalarm klonk in Tel Aviv. "Dit toont aan dat we elke plek moeten aanvallen waar Hamas opereert", zegt minister Gantz.

Ondanks alle berichten over gevechten en beschietingen zou het leger zich volgens krant Times of Israël inmiddels iets inhouden. Naar aanleiding van het ICJ-vonnis, en het vooruitzicht op nieuwe onderhandelingen, zouden de gevechten wat zijn afgeschaald.

Twee vrouwen lichtgewond tijdens raketaanval

De Israëlische ambulancedienst Magen David Adom zegt dat er niet een, maar twee mensen lichtgewond zijn geraakt tijdens de raketaanval van vanmiddag. Op Telegram schrijft de hulpdienst dat een vrouw van 52 en een vrouw van 30 zich bezeerden toen ze onderweg waren naar een schuilplaats in Herzliya. Dat is een stad even ten noorden van Tel Aviv.

De legerradio plaatste deze beelden van een brokstuk in de tuin van een gebouw in Herzliya:

Vanuit het nabijgelegen Kefar Sava komen deze beelden van een krater na een raketinslag:

Raketaanval vanuit Gaza op Tel Aviv

Hamas zegt dat het een raketaanval heeft uitgevoerd op Tel Aviv. In de op een na grootste stad van Israël is het luchtalarm afgegaan. Het is de eerste raketaanval op het midden van Israël vanuit Gaza in maanden.

Het Israëlische leger zegt dat er acht raketten zijn afgevuurd vanuit de omgeving van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. De krant Haaretz meldt dat er brokstukken van raketten zijn neergekomen in het midden van het land.

Het leger plaatste deze foto die werd genomen vanuit de grensovergang bij Rafah:

Het Israëlische leger plaatste deze foto van het raketsalvo, genomen vanuit de grensovergang bij Rafah

Volgens de Israëlische ambulancedienst Magen David Adom zijn er geen meldingen van zwaargewonden. Wel raakte iemand lichtgewond door een val op weg naar een schuilplaats en zijn enkele mensen erg geschrokken.

Een Times of Israel-journalist deelde deze beelden van de Israëlische luchtverdediging (Iron Dome) die in actie komt:

Houthi's laten ruim honderd krijgsgevangenen vrij

De Houthi's in Jemen hebben 113 krijgsgevangenen vrijgelaten, meldt het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft alles in goede banen geleid. Het Rode Kruis noemt de vrijlating zeer welkom en hoopt dat er meer volgen.

De krijgsgevangenen werden in de door de Houthi's bezette hoofdstad Sanaa op vrije voeten gesteld. Medewerkers van het Rode Kruis hebben ze voorafgaand medisch onderzocht en hielpen ze vervolgens om naar huis te komen.

De vrijlating was eigenlijk voor gisteren aangekondigd, maar werd met een dag uitgesteld vanwege niet nader genoemde "technische redenen". Er is geen sprake van een gevangenenruil, want de internationaal erkende regering in Jemen heeft geen Houthi's vrijgelaten.

Sinds 2015 woedt in Jemen een burgeroorlog die ertoe heeft geleid dat het land nu twee delen kent: een deel dat in handen is van de door Saudi-Arabië gesteunde overheid en een deel waar de Houthi-rebellen het voor het zeggen hebben. De Houthi's zijn bondgenoten van Iran.

Egyptische hulp via Israël naar Gaza

Voor het eerst in weken rijden er vandaag weer vrachtwagens vanuit Egypte, via Israël, naar de Gazastrook. Egypte had zijn kant van de grensovergang bij Rafah gesloten nadat Israël de grens aan de Palestijnse kant begin deze maand had ingenomen.

Vrijdag besloot de Egyptische president om hulpkonvooien weer door te laten na een gesprek met de Amerikaanse president Biden. De goederen worden vanuit de Egyptische grens naar de Israëlische grensovergang Kerem Shalom gebracht voor controle. Van daaruit kan de hulp over het zuiden van de Gazastrook worden verspreid. De vraag is wel in hoeverre dat daadwerkelijk gaat lukken, omdat de Verenigde Naties hebben gezegd dat het te gevaarlijk is in het gebied om veilig te kunnen werken.

Hulporganisatie Egyptische Rode Halve Maan verwacht dat er vandaag 200 vrachtwagens, waaronder vier met brandstof, Gaza zullen binnenkomen. Dat zou een flinke toename zijn ten opzichte van het gemiddelde deze maand. Volgens de VN zijn er door het offensief op Rafah sinds 7 mei in totaal slechts 906 vrachtwagens met hulp de Gazastrook binnengekomen. In april ging het nog om gemiddeld 189 vrachtwagens per dag.

Een vrachtwagen met voedsel staat te wachten bij Kerem Shalom (17 mei)

Hamas claimt ontvoering Israëlische militairen, leger ontkent

Hamas zegt dat het gisteren in het noorden van de Gazastrook Israëlische militairen gevangen heeft genomen. Het Israëlische leger heeft dat bericht onmiddellijk tegengesproken. Er is geen sprake van ontvoering van militairen, zegt legerwoordvoerder Hagari.

Een woordvoerder voor de gewapende tak van de terroristische beweging zei gisteravond laat dat Hamasstrijders bij gevechten in Jabalia een niet nader genoemd aantal militairen hadden "gedood, verwond en gevangen genomen". Ze zouden in een tunnel in de val zijn gelokt. Hij gaf daarvoor verder geen bewijs.

Wel verspreidde Hamas een video van een bebloed persoon die over de grond in een tunnel wordt gesleept. Al Jazeera toonde foto's van wat de uitrusting van Israëlische militairen zou zijn. Het leger zegt dat het nog onderzoek doet naar die beelden.

De militaire uitrusting op foto's die door Hamas zijn verspreid

VK kritisch op ICJ-vonnis, EU-chef roept op tot naleving

Het Verenigd Koninkrijk is kritisch op het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het vonnis Hamas zal sterken in de overtuiging de gijzelaars vast te kunnen houden en aan de macht te kunnen blijven. "En als dat gebeurt zal er geen vrede of tweestatenoplossing zijn", aldus de woordvoerder.

De buitenland-chef van de Europese Unie, Josep Borrell, roept in een bericht op X juist op tot naleving van het tussenvonnis. "De bevelen van het ICJ zijn bindend (...) en moeten volledig en effectief worden uitgevoerd", schrijft hij. Ook Nederland roept op tot naleving.

Israël heeft al gezegd het vonnis van het ICJ te zullen negeren en door te gaan met het offensief. Kort na de uitspraak werden er luchtaanvallen op Rafah uitgevoerd, en vandaag is het Israëlische leger weer dieper de stad ingetrokken. Volgens VN-organisatie UNRWA zijn 815.000 Palestijnen gevlucht uit Rafah.

'Deel pier Gaza afgebroken, voedsel bij gesloten grens begint te rotten'

Harde wind en hoge golven hebben een deel van de door de VS aangelegde drijvende pier voor de kust van Gaza weggeslagen. Dat meldt het Israëlische Channel 12. Het stuk van de pier zou zijn aangespoeld in het zuiden van Israël en door de marine weer terug zijn gebracht.

Vorige week vrijdag kwamen de eerste hulpgoederen via de pier aan in Gaza, maar een deel daarvan werd geplunderd. Gaza staat op de rand van hongersnood, zeggen hulporganisaties. In totaal zijn 97 vrachtwagenladingen met hulpgoederen via de pier in Gaza afgeleverd, zegt de VN, wat bij lange na niet genoeg is.

Voedselhulp begint te rotten

Door het Israëlische offensief in Rafah en de sluiting van de Rafah-grensovergang is de hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomt drastisch afgenomen. Volgens de VN zijn sinds 7 mei in totaal slechts 906 vrachtwagens met hulp de Gazastrook binnengekomen. In april ging het nog om gemiddeld 189 vrachtwagens per dag.

Ondertussen staan meer dan 2000 vrachtwagens aan de Egyptische kant van de Rafah-grenspost te wachten tot ze naar binnen kunnen. Voedsel in deze vrachtwagens begint te rotten, meldde persbureau Reuters al. Egypte en de VS spraken gisteren af hulp via de grenspost Kerem Shalom - tussen Egypte, Gaza en Israël - te gaan leveren. Het is onduidelijk wanneer dat kan beginnen.

Rottende eieren bestemd voor Gaza worden weggehaald bij de gesloten Rafah-grenspost

Reuters: Onderhandelingen Hamas en Israël komende week hervat

De onderhandelingen tussen Hamas en Israël over een wapenstilstand en een gevangenenuitruil worden mogelijk de komende week hervat. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron met kennis van de onderhandelingen. De beslissing om weer te gaan onderhandelen werd volgens de bron genomen na een ontmoeting tussen het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad en de premier van Qatar.

Vooralsnog zitten de onderhandelingen muurvast. Ruim twee weken geleden ging Hamas nog akkoord met een voorstel voor een bestand van bemiddelaars Qatar en Egypte, maar Israël wees het af. Volgens premier Netanyahu voldeed het niet aan de "cruciale eisen" van Israël. Hamas wil alleen gijzelaars vrijlaten als onderdeel van een akkoord dat leidt tot een permanent staakt-het-vuren. Israël wil juist de strijd voortzetten totdat Hamas volledig is verslagen en daarmee zeker stellen dat Hamas niet langer de Gazastrook kan besturen en van daaruit Israël kan aanvallen.

Het hoofd van de CIA William Burns eerder dit jaar

'Tientallen doden bij Israëlische beschietingen in Gaza'

Nieuwszender Al Jazeera en het Palestijnse persbureau Wafa maken melding van 27 doden bij Israëlische beschietingen op verschillende plekken in de Gazastrook vandaag.

Tien doden vielen bij de beschieting van een school in de buurt van het vluchtelingenkamp Jabalia. In de school hielden ook mensen zich schuil, meldt Al Jazeera. Daarnaast vielen er volgens Wafa tien doden, waaronder vrouwen en kinderen, bij de beschieting van een huis in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. Nog eens zes doden vielen bij een beschieting door een drone in centraal Gaza, en een in Gaza-Stad.

Het Israëlische leger zegt de afgelopen dag bij gevechten in en rond Jabalia tientallen militanten te hebben gedood. Ook zouden er militanten in Centraal-Gaza en in Rafah zijn gedood. Het leger maakt - zoals gebruikelijk - geen melding van burgerslachtoffers.

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn in totaal zeker 35.903 Palestijnen omgekomen in het Israëlische offensief in de Gazastrook.

Rook boven Rafah na een Israëlische beschieting

'Twee Hezbollahstrijders gedood door drone in Syrië'

Twee Hezbollahstrijders zijn gedood bij een vermoedelijke Israëlische droneaanval in Syrië. Dat meldt het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). De strijders werden geraakt in een konvooi op weg naar een militair vliegveld, aldus het SOHR. Israël heeft de aanval niet bevestigd.

Israël eist de verantwoordelijkheid voor aanvallen in Syrië zelden op, maar bekend is dat het met regelmaat Iraanse of Hezbollahdoelen in het land bestookt. Vorige maand werden meerdere hoge Iraanse officieren gedood bij een Israëlische luchtaanval op het Iraanse consulaat in Damascus. Iran, Syrië en Hezbollah zijn bondgenoten. Het SOHR telt 41 Israëlische aanvallen in Syrië in 2024, waarbij 141 strijders en soldaten zouden zijn omgekomen, en 12 burgers.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza beschieten Hezbollah en het Israëlische leger elkaar vrijwel dagelijks, vooral langs de Israëlisch-Libanese grens. Het Israëlische leger zei gisteren op X dat het Hezbollahdoelen in Libanon had beschoten en door Hezbollah afgevuurde raketten had onderschept.

De grens tussen Israël en Libanon (archief)

Palestijnen vluchten weg uit Jabalia in Noord-Gaza

Veel Palestijnen zijn gevlucht voor de gevechten in het noordelijke vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza. Twee weken geleden viel het Israëlische leger het kamp binnen, naar eigen zeggen omdat Hamasstrijders zich daar hadden gehergroepeerd. De gevechten worden omschreven als de hevigste in de oorlog tot nu toe.

"Ze hebben ons beschoten en er waren doden. Kinderen zijn gedood. We moesten vluchten. Nu gaan we naar de zee", zegt een Palestijnse vrouw uit Jabalia.

Aangezien er behalve in Jabalia ook een Israëlisch offensief aan de gang is in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, kunnen vluchtende Palestijnen bijna geen kant op. In Centraal-Gaza is in een strook langs het strand een tentenkamp verrezen. Volgens hulporganisaties ontbreken daar de meest basale voorzieningen.

Inwoners ontvluchten vluchtelingenkamp Jabalia in Noord-Gaza

Spanje roept Israël op ICJ-vonnis na te leven

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares heeft Israël opgeroepen het vonnis van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) na te leven. Het ICJ sprak gisteren uit dat Israël het offensief in Rafah onmiddellijk moet stopzetten, in een tussenvonnis in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël.

"De voorzorgsmaatregelen van het ICJ, waaronder het stoppen van het offensief van Israël in Rafah, zijn verplicht. We eisen de toepassing ervan", schrijft Albares op X.

Spanje is een van de drie Europese landen die deze week hebben aangekondigd de Palestijnse staat te gaan erkennen. De Spaanse vicepremier Yolanda Diaz reageerde in een video op deze erkenning, en sloot af met de woorden "Palestine will be free, from the river to the sea". Deze leus is bekend van pro-Palestijnse demonstraties. Israël ziet er een oproep in om de Israëlische staat te vernietigen.

Zowel de erkenning van de Palestijnse staat als deze video leidde tot woede in Israël. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz noemde de uitspraak van Diaz antisemitisch en schreef op X dat Israël het Spaanse consulaat in Jeruzalem gaat verbieden diensten te verlenen aan Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Israël riep ook zijn ambassadeur terug uit Spanje en riep de Spaanse ambassadeur in Israël op het matje.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares eerder deze maand

Italië hervat financiering UNRWA

Italië gaat de financiering van de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) hervatten. Dat heeft de Italiaanse minister Tajani van Buitenlandse Zaken gezegd na een gesprek met premier Mustafa van de Palestijnse Autoriteit.

Tajani zegt dat Italië 35 miljoen euro voor hulpverlening in Gaza beschikbaar heeft gesteld, waarvan 5 miljoen naar projecten van UNRWA gaat. Italië was een van de landen die de financiering aan UNRWA in januari stopzetten nadat Israël UNRWA had beschuldigd van banden met Hamas. Een onderzoeksrapport van de VN wees in april uit dat Israël geen bewijs had geleverd voor deze beschuldiging.

De meeste landen hebben de financiering van UNRWA inmiddels weer hervat. Nederland heeft dat niet gedaan. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport zei Nederland voorlopig geen extra bijdragen aan UNRWA te doen.

Zakken met voedselhulp van UNRWA in Gaza (archief)

VS en Egypte willen grenspost Kerem Shalom als alternatief

De Amerikaanse president Biden en de Egyptische president Sisi hebben afgesproken dat de komende tijd de grenspost Kerem Shalom een belangrijk doorvoerpunt moet worden voor humanitaire hulp in Gaza.

Kerem Shalom grenst aan zowel Egypte, Gaza als Israël en werd opgezet als alternatieve grenspost nadat de grensovergang bij Rafah was dichtgegaan. Bij Kerem Shalom draagt Egypte de hulpgoederen over aan de Verenigde Naties, waarna ze Gaza in worden gebracht.

Volgens de VN zijn sinds 7 mei slechts 906 vrachtwagens met hulp de Gazastrook binnengekomen. In april ging het nog om gemiddeld 189 vrachtwagens per dag.

Achterblijvers in verwoest Rafah: 'Het is nergens veilig'

Sinds de oorlog in de Gazastrook werd de bevolking in Gaza door het Israëlische leger opgeroepen naar het zuiden te evacueren, omdat ze daar veilig zouden zijn. Honderdduizenden Palestijnen vluchtten naar het zuidelijke Rafah. Nu de Israëlische troepen de stad stap voor stap binnentrekken, zijn een miljoen Palestijnen opnieuw op de vlucht geslagen.

Niet iedereen verlaat Rafah. "Als ik zeker weet dat het ergens veilig is, zet ik het leven van mijn kinderen niet op het spel. Dan was ik vertrokken naar die zogenaamd veilige plek", zegt een van de achterblijvers tegen een camerateam dat werkt in opdracht van de NOS.

Bekijk de video vanuit Rafah hieronder:

Achterblijvers in verwoest Rafah: 'Ik ga alleen nog naar mijn graf'

Aanval op Rafah: beperkte operatie of 'sluipoffensief' om onder radar te blijven?

Maandenlang hing een offensief in Rafah in de lucht, maar de afgelopen twee weken trekken de Israëlische troepen stapsgewijs de stad in het zuiden van de Gazastrook in. Het gaat om een "beperkte operatie" benadrukken zowel Israël als de Verenigde Staten. Maar de Israëlische krant Haaretz liet eerder deze week op basis van dronebeelden zien hoe het wel degelijk gaat om een vergaande grondoperatie, waarbij volledige huizenblokken verwoest worden.

Lees hier meer:

Luchtaanvallen op Rafah kort na ICJ-uitspraak

Palestijnse media maken melding van meerdere luchtaanvallen op wegen en huizen in Rafah, kort nadat het vonnis van het Internationale Gerechtshof bekend werd gemaakt. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ wil dat Israël het offensief in Rafah onmiddellijk staakt.

Israël had al voor de uitspraak van het hof aangegeven het vonnis naast zich neer te leggen. Hoewel de uitspraken van het ICJ bindend zijn, kan het hof naleving van uitspraken niet afdwingen.

Rook boven Rafah na een Israëlische luchtaanval

Nederland roept op tot naleving uitspraak ICJ

Nederland steunt het Internationaal Gerechtshof, respecteert de uitspraak van vandaag en roept op tot naleving hiervan. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het demissionaire kabinet roept op over te gaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren dat leidt tot het vrijlaten van de gegijzelden en tot "veel meer humanitaire hulp" in Gaza. Ook de eis van het hof dat de grensovergangen geopend moeten worden, wordt gesteund de Nederlandse regering.

VN-hulporganisatie brengt belemmeringen humanitaire hulp in kaart

VN-hulporganisatie OCHA beschrijft op X de route die humanitaire hulporganisaties moeten afleggen in Gaza als een "hindernisbaan". "Om levens te redden moeten we ons vrij en veilig kunnen bewegen", schrijft de organisatie. Op een bijgevoegde kaart is onder meer te zien waar grensovergangen gesloten zijn, voor welke gebieden een evacuatiebevel geldt en op welke wegen het transport in overleg met het Israëlische leger moet plaatsvinden.

Israël noemt beschuldigingen 'onjuist, schandalig en moreel verwerpelijk'

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldigingen van Zuid-Afrika in een gezamenlijke verklaring met de Nationale Veiligheidsraad "onjuist, schandelijk en moreel verwerpelijk". Ook ontkent Israël dat de militaire operaties in en rondom Rafah tot gedeeltelijke of gehele vernietiging van de Palestijnse burgerbevolking leiden.

"Israël handelt op basis van zijn recht om zijn grondgebied en zijn burgers te verdedigen, in overeenstemming met zijn morele waarden en in overeenstemming met het internationaal recht, waaronder het internationaal humanitair recht", luidt de verklaring. Ook zegt Israël zich te blijven inspannen om humanitaire hulp het gebied in te laten, onder meer via de Rafah-grensovergang. Het Internationaal Gerechtshof eiste dat vanmiddag ook in het vonnis.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken deelde de persverklaring op X:

Afwijzende reacties Israëlische ministers op ICJ-vonnis

Meerdere ministers uit het oorlogskabinet hebben afwijzend gereageerd op het vonnis van het Internationaal Gerechtshof. Minister van Financiën Smotrich schrijft in een bericht op X dat degenen die eisen dat Israël de oorlog staakt, eisen dat Israël ophoudt te bestaan. "We zullen daar niet mee instemmen", zegt Smotrich.

De ultrarechtse minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir oppert om Rafah te bezetten en de militaire druk juist verder op te voeren, melden Israëlische media.

Benny Gantz, een gematigder kabinetslid, zegt dat Israël zal blijven vechten om de gijzelaars terug te halen. Oppositieleider Lapid spreekt over een "morele instorting en morele ramp". Volgens hem legt de rechtbank geen verband tussen het stoppen van de gevechten in Rafah en de terugkeer van de gijzelaars en het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.

Premier Netanyahu heeft nog niet gereageerd.

Zuid-Afrika: vonnis is de facto een oproep tot wapenstilstand

"Dit vonnis is baanbrekend", reageert de Zuid-Afrikaanse directeur-generaal Internationale Relaties en Samenwerking Dangor op het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof. "Omdat het de eerste keer is dat Israël expliciet wordt verzocht zijn militaire acties in een gebied van Gaza te staken."

Hij noemt het vonnis "de facto een oproep tot wapenstilstand".

Zuid-Afrika heeft een zaak aangespannen waarin het Israël beschuldigt van genocide. De Zuid-Afrikanen vroegen het hof vorige week om noodmaatregelen, omdat de aanval op Rafah het voortbestaan van het Palestijnse volk in gevaar zou brengen. Eerder in de oorlog zijn honderdduizenden Palestijnen op aanwijzing van het Israëlische leger juist naar Rafah gevlucht omdat ze daar relatief veilig zouden zijn.

Hamas en Palestijnse Autoriteit verwelkomen ICJ-besluit

Hamas en de Palestijnse Autoriteit verwelkomen het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof. Het hof in Den Haag heeft niet alleen bepaald dat Israël onmiddellijk het militaire offensief in Rafah moet stoppen, maar ook de grensovergang tussen Egypte en Gaza weer moet openen en onderzoekers moet toelaten tot Rafah. Israël krijgt van het hof een maand de tijd om over de voortgang hiervan te rapporteren aan de rechtbank.

Hamas roept op tot een beëindiging van het volledige Israëlische offensief in de Gazastrook. Daarnaast zegt Hamas te willen samenwerken in het plan om een onderzoekscommissie naar de Gazastrook te sturen. Het hof wil onafhankelijke experts naar Rafah sturen voor onderzoek zodat mogelijke bewijzen niet verloren zullen gaan.

De Palestijnse Autoriteit ziet het vonnis als internationale consensus dat de oorlog tegen Gaza beëindigd moet worden, citeert persbureau Reuters een woordvoerder van het Palestijnse bestuur.

Israël heeft nog niet gereageerd, maar liet gisteren al weten het vonnis naast zich neer te leggen. "Geen macht op aarde kan Israël tegenhouden bij het beschermen van zijn bevolking en de jacht op Hamas", liet een Israëlische woordvoerder opnieuw weten.

Bekijk in deze video het vonnis van het Internationaal Gerechtshof:

Internationaal Gerechtshof beveelt Israël te stoppen met operatie in Rafah

Internationaal Gerechtshof: Israël moet offensief Rafah stoppen

Het Internationaal Gerechtshof wil dat Israël zijn offensief in Rafah onmiddellijk staakt. Dat oordeelt het hof in Den Haag (ICJ) in een tussenvonnis in een zaak die is aangespannen door Zuid-Afrika. Ook zei het hof niet overtuigd te zijn van de maatregelen die Israël neemt om de risico's van de Palestijnen te verminderen.

Zuid-Afrika beschuldigt Israël in de zaak van genocide. De Zuid-Afrikanen vroegen het hof vorige week om noodmaatregelen, omdat de aanval op Rafah het voortbestaan van het Palestijnse volk in gevaar zou brengen. Eerder in de oorlog zijn honderdduizenden Palestijnen op aanwijzing van het Israëlische leger juist naar Rafah gevlucht omdat ze daar relatief veilig zouden zijn.

Israël noemt de beschuldiging van genocide schandalig en zegt dat het alles doet om Palestijnse burgers te beschermen, maar dat Hamas hen als menselijk schild gebruikt. Ook hamert het land op het recht op zelfverdediging na de aanval van de terroristische organisatie op 7 oktober.

In een eerder tussenvonnis, eind januari, zei het ICJ al dat Israël er alles aan moet doen om genocide in Gaza te voorkomen. Eind maart droeg het ICJ Israël op alles te doen om ervoor te zorgen dat er voldoende noodhulp bij de Palestijnse bevolking in Gaza terechtkomt. Om daadwerkelijk te kunnen oordelen of er genocide plaatsvindt in Gaza heeft het hof naar eigen zeggen nog jaren nodig.

De uitspraken van het VN-hof zijn bindend, maar landen kunnen ze negeren. Het ICJ heeft geen middelen om zijn vonnissen af te dwingen. Israël heeft al voor de uitspraak aangegeven het vonnis naast zich neer te zullen leggen.

De zittingszaal van het Internationaal Gerechtshof (ICJ)

Betogers opgepakt bij consulaat VS in Jeruzalem

Een kleine groep betogers heeft bij het Amerikaanse consulaat in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem actiegevoerd tegen de oorlog in de Gazastrook. Ze zeggen dat er sprake is van een genocide op de Palestijnen en roepen de Amerikanen op om niet langer wapens te leveren aan Israël.

Israël krijgt jaarlijks een kleine 4 miljard dollar van de VS om Amerikaanse wapens van te kopen. Washington is daarmee de grootste wapenleverancier van Israël. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober zijn daar nog vele miljarden bij gekomen.

Op beelden van het protest is te zien dat de betogers een voor een in politieauto's worden gestopt. Het is onbekend hoeveel mensen er zijn aangehouden.

Protesten bij Amerikaanse consulaat in Jeruzalem

Nederland veroordeelt met andere landen ban op Al Jazeera

27 landen hebben het Israëlische verbod op nieuwszender Al Jazeera veroordeeld. Het gaat om merendeels westerse leden van de Media Freedom Coalition, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Israël besloot begin deze maand om de Qatarese zender in de ban te doen. Het parlement nam een wet aan die een verbod mogelijk maakt. Volgens de Israëlische regering is Al Jazeera een spreekbuis van Hamas. Kantoren van de zender op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever moesten sluiten, apparatuur werd in beslag genomen en het beeld ging op zwart in Israël.

De groep landen vindt een vrije en pluriforme pers cruciaal voor het functioneren van een democratie, juist in tijden van oorlog. Ze noemen het daarbij essentieel dat journalisten niet worden gehinderd in hun werk en spreken hun zorgen uit over de Israëlische wetgeving.

Beelden van de inval op de redactie van Al Jazeera in Oost-Jeruzalem op 5 mei:

Inval Israëlische politie in kantoor Al Jazeera in Jeruzalem

Premier en president Israël betuigen medeleven

De Israëlische premier Netanyahu en president Herzog hebben hun medeleven betuigd met de nabestaanden van de drie gegijzelden van wie het lichaam is teruggebracht naar Israël. Netanyahu noemt het een nationale en morele verplichting om alles in het werk te stellen om de gegijzelden, levend of overleden, te repatriëren.

Met president Herzog spreekt hij zijn waardering uit voor het werk van de militairen en medewerkers van de inlichtingendiensten die de lichamen hebben gevonden.

Ook de Franse president Macron heeft gereageerd. De 30-jarige gegijzelde Orión Hernández uit Mexico had een Franse moeder en was daarmee ook Frans staatsburger. Macron zegt dat hij verdrietig is door het nieuws.

Leger Israël vindt lichamen van drie gegijzelden

Israëlische militairen hebben in het Jabalia-kamp in de Gazastrook de lichamen gevonden van drie mensen die op 7 oktober uit Israël werden ontvoerd. Het gaat om drie mannen: Orión Hernández, Hanan Yablonka en Michel Nisenbaum. Het leger zegt dat uit onderzoek is gebleken dat ze al op 7 oktober zijn vermoord en dat hun lichamen zijn meegenomen naar Gaza.

De 30-jarige Hernández uit Mexico was op vakantie in Israël. Hij was met zijn vriendin Shani Louk op het Supernova-festival bij kibboets Re'im. Ook Louk werd daar door Hamas-terroristen vermoord. Haar lichaam werd vorige week met dat van twee anderen gerepatrieerd. Ze werd zondag onder grote belangstelling begraven.

Ook Hanan Yablonka (42) was 7 oktober op het festival. Volgens het leger is hij vermoord bij het dorp Mefalsim, zo'n 20 kilometer van Re'im. Hij was met anderen op de vlucht geslagen, maar kon uiteindelijk niet aan de terroristen ontkomen.

Michel Nisenbaum van 59 werd in Brazilië geboren maar woonde sinds 1988 in Israël. Hij laat twee dochters en vijf kleinkinderen achter. Nieuwssite Times of Israel schrijft dat Nisenbaum op 7 oktober onderweg was naar Re'im om zijn kleindochter op te halen.

Israël haalt drone neer, 'was op weg naar Haifa'

Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft vannacht een drone onderschept. Volgens het leger vloog de drone richting het noorden van het land en werd het object neergehaald nog voordat het binnen de landsgrenzen was.

Wel ontstond er brand bij de stad Safed, veroorzaakt door neergekomen brokstukken van de raket waarmee de drone werd onderschept. Het leger zegt dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Gisteren haalde het leger ook al twee drones neer die op weg waren naar Eilat, een badplaats in het uiterste zuiden van Israël. De verantwoordelijkheid voor beide drone-aanvallen is opgeëist door het Islamitische Verzet in Irak. Dat is een verzameling van sjiitische milities in Irak en Syrië die steun krijgen van Iran.

Doel van de aanval in het noorden van Israël zou de haven van Haifa zijn geweest. Dat is ook de belangrijkste marinebasis van het land.

Een Israëlische militair in de haven van Haifa (archief)(

Voorzitter Huis van Afgevaardigden: Netanyahu zal Congres toespreken

De Israëlische premier Netanyahu houdt binnenkort een toespraak voor politici in Washington, zegt voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson. Volgens hem zal Netanyahu spreken bij een zogeheten joint session, oftewel een gezamenlijke zitting van het Huis en de Senaat.

Johnson heeft dit bekendgemaakt op een receptie in de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad, meldt persbureau Reuters. Het is nog onduidelijk of Netanyahu naar de VS komt, of dat hij per videoverbinding zal spreken. Het nieuws is nog niet bevestigd vanuit Israël. Het Witte Huis wil niets zeggen.

Mike Johnson

Een mogelijk bezoek van Netanyahu aan de VS ligt gevoelig; de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft onlangs gezegd dat er een arrestatiebevel moet komen tegen onder anderen de Israëlische premier. Overigens erkent Israël noch de VS het hof.

Verder zijn de verhoudingen tussen de Amerikaanse president en Israëlische premier momenteel gespannen. Biden heeft herhaaldelijk openlijk kritiek gehad op Netanyahu's aanpak van de oorlog in Gaza.

Zelfs als de Israëlische premier alleen per videoverbinding zou spreken, zal dat tot frustratie leiden bij een deel van de Democratische partij en achterban. Onder progressieven is grote weerstand tegen Israëls offensief in Gaza. Op universiteiten is een protestgolf gaande tegen Bidens aanhoudende militaire steun voor Israël.

'Stroomuitval in Al-Aqsa-ziekenhuis vanwege brandstoftekort'

De stroom in het Al-Aqsa-ziekenhuis in het midden van de Gazastrook is grotendeels uitgevallen, meldt nieuwszender Al Jazeera. Alleen op de intensive care en de afdeling voor prematuur geboren kinderen zou nog stroom zijn.

Eerder vandaag waarschuwden de lokale gezondheidsautoriteiten dat het ziekenhuis vanwege brandstoftekorten de werkzaamheden op korte termijn zou moeten staken. Het is niet de eerste keer dat de stroom in het ziekenhuis uitvalt vanwege stroomtekorten.

Een verslaggever van Al Jazeera was gisteren in het ziekenhuis:

Ultraorthodoxe joden protesteren tegen dienstplicht in Jeruzalem

In Jeruzalem heeft de politie waterkanonnen ingezet om een protest van ultraorthodoxe joden uiteen te drijven. De ultraorthodoxen, ook wel charedim genoemd, hebben een uitzonderingspositie in Israël als het gaat om de dienstplicht.

In 2017 besloot het Israëlische hooggerechtshof dat de uitzondering voor de ultraorthodoxe gemeenschap discriminerend is. Het hof gaf de regering een jaar om met betere wetgeving te komen, maar door meerdere verkiezingen werd die deadline keer op keer uitgesteld.

Een deel van de ultraorthodoxen verzet zich tegen de komende dienstplicht, maar anderen vinden dat ook zij in militaire dienst zouden moeten. Sommigen meldden zich na de aanval van Hamas op 7 oktober al aan als vrijwilliger bij het Israëlische leger.

De politie gebruikt waterkanonnen om ultraorthodoxe demonstranten in Jeruzalem uiteen te drijven

Wilders belt met Netanyahu

PVV-leider Wilders heeft vandaag gebeld met de Israëlische premier Netanyahu. Dat meldt Wilders op X, waar hij zegt zijn "sterke steun" te hebben uitgesproken aan de staat Israël en het Joodse volk.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft maandag gevraagd om arrestatiebevelen tegen de Israëlische premier, zijn defensieminister en drie kopstokken van terreurgroep Hamas. Hij zegt genoeg bewijs te hebben tegen de vijf om hen te vervolgen voor oorlogsdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Wilders noemt dat verzoek "belachelijk en verkeerd". "Het is een misdaad het volk niet te verdedigen tegen de krachten van haat en terreur", schrijft Wilders.

Slachtoffers Jenin begraven

In vluchtelingenkamp Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn de dodelijke slachtoffers na een Israëlische inval begraven. De inval duurde twee dagen en is volgens het Israëlische leger vandaag beëindigd. Daarbij zijn 12 Palestijnen gedood en zeker 25 anderen raakten gewond, zeggen de Palestijnse gezondheidsautoriteiten.

Dinsdag vielen Israëlische militairen het vluchtelingenkamp binnen. Het komt regelmatig voor dat Israëlische troepen Jenin binnenvallen en veronderstelde terroristen arresteren of doden. Sinds de aanslagen door Hamas op 7 oktober vorig jaar zijn er volgens de lokale autoriteiten meer dan 500 Palestijnen gedood.

Palestijnen dragen enkele lichamen van de dodelijke slachtoffers na een Israëlische inval

'Al-Aqsa ziekenhuis binnen halfuur zonder brandstof'

Het Al-Aqsa-ziekenhuis in het midden van de Gazastrook zal op korte termijn vanwege brandstoftekorten de werkzaamheden moeten staken. Dat melden de Palestijnse gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook.

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat de autoriteiten in een update zeggen dat er voor nog slechts een halfuur aan brandstof is. In het ziekenhuis zouden ongeveer 1300 patiënten liggen. Gisteren zou het ziekenhuis 3000 liter brandstof hebben ontvangen, terwijl het 5000 liter nodig heeft om te kunnen blijven draaien.

Israël zal eventueel bevel tot terugtrekking naast zich neerleggen

Israël zegt dat een uitspraak van het het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de oorlog in Gaza niet zal doen stoppen. "Geen macht op aarde kan Israël tegenhouden bij het beschermen van zijn bevolking en de jacht op Hamas", herhaalde een woordvoerder het Israëlische standpunt tegen journalisten.

Het ICJ doet morgenmiddag uitspraak over een verzoek van Zuid-Afrika aan dat Hof. Zuid-Afrika eist dat Israël zich terugtrekt uit Gaza, omdat de oorlog met de aanval op Rafah "in een nieuw en verschrikkelijk stadium" zou zijn gekomen. Het Hof kan naleving van zijn uitspraken door landen niet afdwingen.

Kinderschoenen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

De pro-Palestijnse groep Plant een Olijfboom heeft duizenden kinderschoenen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag neergezet. Ze staan symbool voor de duizenden Palestijnse kinderen die in de oorlog in Gaza zijn omgekomen.

Het is de zesde keer dat de groep op deze manier actie voert, maar het is voor het eerst in Den Haag en voor het eerst met deelneming van ambtenaren, zegt de groep. Ambtenaren, advocaten, artsen en acteurs lezen de namen van meer dan 15.000 in Gaza vermoorde kinderen voor.

Plant een Olijfboom keert zich tegen onteigening van grond van Palestijnen. Met geld van donoren worden olijfbomen geplant, waarmee de eigenaren van de grond kunnen laten zien dat ze de grond in gebruik hebben en zich zo kunnen verzetten tegen onteigening.

De ingang van het ministerie vandaag

Aangifte tegen Booking.com voor profiteren van oorlogsmisdaden

Drie pro-Palestijnse rechtenorganisaties (Al-Haq, ELSC en The Rights Forum) en multinationalonderzoeker SOMO hebben aangifte gedaan tegen de boekingssite Booking.com.

Door de verhuur van vakantiehuizen in illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou Booking.com profiteren van oorlogsmisdrijven. Ook zou Booking.com zich schuldig maken aan witwassen.

Booking.com zegt in een reactie het "oneens te zijn met de aantijgingen van illegale activiteiten". "Wij geloven dat wij volledig voldoen aan de wetten van de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten, waaraan wij gebonden zijn".

Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn er geen wetten die het vermelden van vakantiehuizen in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever verbieden, maar zijn er wel veel Amerikaanse wetten die de mogelijkheden om zich terug te trekken uit de regio beperken. Volgens de woordvoerder is er al juridische actie ondernomen tegen andere bedrijven die dit hebben gedaan.

Nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever

'Israëlische tanks aan rand centrum Rafah'

Israëlische tanks zijn tot aan de rand van het centrum van Rafah doorgedrongen, terwijl in oostelijke delen van de stad nog altijd gevochten wordt. "De bezetters proberen verder naar het westen op te rukken. Ze staan aan de rand van de wijk Yibna die dichtbevolkt is", zei een inwoner tegen persbureau Reuters. "We horen explosies en zwarte rook opstijgen. Het was opnieuw een zware nacht."

Israël zegt dat het geen keus heeft, omdat daar de laatste bataljons van Hamas zouden zitten die nog intact zijn. Volgens het Israëlische leger wordt alles gedaan om slachtoffers onder burgers te voorkomen.

Israëlische offensieven in het noorden laten zien dat Hamas zich daar kon hergroeperen. Er zijn meldingen over lucht- en grondaanvallen in Nuseirat, Gaza-Stad, Jabalia en Beit Hanoun. Dit zijn allemaal plaatsen die het Israëlische leger eerder onder controle had gebracht.

Palestijnen bij verkoolde resten van een vissersboot na een Israëlische luchtaanval

Morgen opnieuw tussentijdse uitspraak in genocidezaak tegen Israël

Het Internationaal Gerechtshof doet morgen tussentijds uitspraak in de genocidezaak tegen Israël. Zuid-Afrika beschuldigt Israël van genocide in Gaza. Het hof oordeelde in januari in een tussenvonnis dat Israël alles moet doen dat te voorkomen. De definitieve uitspraak volgt later.

Vorige week vroeg Zuid-Afrika het hof om extra noodmaatregelen in verband met het grondoffensief in Rafah. Zuid-Afrika verzocht het hof Israël opdracht te geven om zich "onmiddellijk en volledig" uit de Gazastrook terug te trekken, omdat de oorlog in Gaza met de aanval "in een nieuw en verschrikkelijk stadium" was gekomen. Ook moeten de VN, hulporganisaties en journalisten onbeperkt toegang krijgen tot Gaza.

"Er is een tragische oorlog gaande", reageerde Israël de volgende dag, "maar er is geen genocide". Het vindt bovendien dat het zich moet kunnen verdedigen.

De zaak bij het hof staat los van ontwikkelingen bij het Internationaal Strafhof, ook in Den Haag. De aanklager bij dat hof zei maandag dat er voldoende bewijs is om leiders van Israël en Hamas te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Als rechters van het Strafhof dat ook vinden, kunnen zij de aanhouding gelasten van deze leiders.

Rechters van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag

Hongerstakers Universiteit Maastricht geven actie op

Ook de laatste drie studenten van de Universiteit Maastricht die in hongerstaking waren, zijn daarmee gestopt. In een verklaring laten ze weten dat ze de lichamelijke schade die ze riskeren, belangrijker vinden dan de schade die ze de universiteit met hun actie hoopten toe te brengen.

Een week geleden gingen zes studenten in hongerstaking. Zo wilden ze afdwingen dat de universiteit zijn banden met Israël verbreekt. Dat willen ze nog steeds. "Dit is het moment om onze aanpak te verbreden", zeggen ze. Wat hun plannen verder zijn, is nog onbekend.

Vorige week sprak het college van bestuur met de universiteitsraad over banden met instellingen in conflictgebieden. De conclusie was dat gesprekken nodig zijn met instellingen die mogelijk betrokken zijn bij schendingen van internationaal recht. Zo'n gesprek kan gevolgen hebben, aldus het college van bestuur.

De actievoerders spraken dinsdag met de regionale omroep L1:

Studenten in hongerstaking bij Universiteit Maastricht: 'Dit is een wereldwijde beweging'

Eerste lading hulpgoederen van Amerikaanse pier aan Palestijnen uitgedeeld

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) heeft voor het eerst voedsel uitgedeeld dat via de door de VS aangelegde pier in Gaza is aangevoerd. Het gaat om een "beperkte" hoeveelheid calorierijke biscuits, die vrijdag aan land werd gebracht.

Duidelijk is dat de operatie niet soepel verloopt. Zaterdag stortte een menigte zich op een konvooi dat van de pier kwam en nam de meeste goederen mee. Zondag en maandag lag de aanvoer om die reden stil. "Het gaat nog niet in een tempo waar we tevreden over zijn", zei Witte Huis-veiligheidsadviseur Sullivan gisteren.

De VS hoopt dat via de pier als het eenmaal loopt 150 vrachtwagenladingen per dag aan land kunnen worden gebracht. Dat is hard nodig, omdat via de grensovergangen van Gaza met Israël en Egypte al wekenlang veel te weinig hulpgoederen het gebied binnenkomen. Om aan de hongersnood een eind te maken, zijn volgens de Amerikaanse hulporganisatie USAID 600 vrachtwagenladingen met hulpgoederen per dag nodig.

Gaza met de locatie van de pier

Israël wil onderhandelingen over gijzelaars en bestand hervatten

Het Israëlische oorlogskabinet heeft nieuwe instructies gegeven aan het team dat over vrijlating van de gijzelaars en een staakt-het-vuren onderhandelt. Wat die instructies zijn is niet bekendgemaakt. Israël wil de onderhandelingen nieuw leven inblazen.

Het besluit volgt na uitzending op de Israëlische televisie van de video waarin vijf vrouwelijke militairen te zien zijn die op 7 oktober door Hamas naar Gaza werden ontvoerd. De vrouwen zijn doodsbang, zitten onder het bloed en worden door de gijzelnemers geboeid in een jeep geladen.

De beelden werden gisteren door de belangenorganisatie van families van de gijzelaars al gedeeld. Het tonen ervan was tot gisteravond verboden, maar het oorlogskabinet gaf gisteren alsnog toestemming.

"Deze meisjes zitten nog steeds gevangen bij Hamas. Alstublieft, kijk niet weg", zei een woordvoerder van de regering. "Kijk naar de film. Steun Israël en breng onze mensen thuis. Volgens Hamas probeert Israël met deze video de publieke opinie over de oorlog te beïnvloeden.

De beelden komen van bodycams die omgekomen Hamas-terroristen bij de aanval van 7 oktober op hun lichamen droegen. Ze kunnen als schokkend worden ervaren:

  • AFP
    De vrouwen worden geboeid tegen een muur gezet
  • Reuters
    Iemand van Hamas bindt een van de vrouwen vast
  • AFP
    De situatie na de gevangenneming
  • Reuters
    De vrouwen worden ondervraagd
  • AFP
    De vrouwen worden in een truck gezet

Colombia wil ambassade in Ramallah

Colombia is van plan om snel een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah te openen, heeft de minister van Buitenlandse Zaken gezegd. Eerder deze maand trok het Zuid-Amerikaanse land al de eigen ambassadeur uit Tel Aviv terug.

Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden. Tientallen landen hebben er een diplomatieke missie, ook Nederland. Slechts vier landen hebben er een ambassade: Nicaragua, Oman, Uruguay en Venezuela.

Inmiddels tien doden gemeld bij Israëlische inval Jenin

Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn inmiddels tien doden gemeld bij een Israëlische inval. Militairen vielen vluchtelingenkamp Jenin gisteren binnen en de actie is nog steeds gaande. Palestijnse media schrijven dat vandaag twee Palestijnen (18 en 16) zijn overleden aan schotwonden. 25 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het Israëlische leger zegt dat diverse gewapende militanten bij de inval zijn gedood. Het komt regelmatig voor dat Israëlische troepen Jenin binnenvallen en veronderstelde terroristen arresteren of doden. Sinds de aanslagen door Hamas op 7 oktober vorig jaar zijn volgens Al Jazeera ruim 500 Palestijnen omgebracht bij invallen op de Westoever.

Arrestanten kunnen in 'administratieve detentie' terechtkomen. In dat geval worden mensen voor onbepaalde tijd op basis van geheim bewijs vastgehouden. Israël zegt dat het op deze manier aanslagen voorkomt, maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat 'administratieve detentie' te veel wordt ingezet. Gedetineerden zeggen dat ze worden mishandeld.

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël

Wat betekent de erkenning van de Palestijnse staat en wie volgt?

Noorwegen, Ierland en Spanje kondigden vandaag aan dat ze de Palestijnse staat gaan erkennen. "Zolang de Amerikanen achter Israël blijven staan, verandert er niets", zegt Peter Malcontent, historicus en deskundige op het gebied van het Israël-Palestijnse conflict. "Wat er nu gebeurt, is een symbolische actie. Maar wel een flinke".

In dit artikel lees je zes vragen en antwoorden over de kwestie:

VS noemt aanval op Rafah 'beperkt', satellietbeelden tonen verwoesting

Washington stelt dat het Israëlische leger momenteel een relatief beperkte grondaanval uitvoert in Rafah. "Wat we tot nu toe hebben gezien is meer gericht, beperkt en gebeurt zonder grote militaire operaties in het centrum van dichtbevolkte gebieden", zegt Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Desondanks tonen satellietbeelden grote verwoesting in het aangevallen deel van Rafah, schrijft de krant Haaretz in een analyse.

Het Israëlische leger heeft vandaag foto's gepubliceerd van tanks en militairen die vechten in Rafah. Uit de verklaring wordt duidelijk dat de troepen dieper de stad in trekken, waar enkele honderdduizenden Palestijnen schuilen voor de oorlog. Het leger stelt dat alleen militanten worden aangevallen en dat burgers de twee betreffende wijken hebben verlaten. Deze informatie valt niet te controleren.

Op verschillende plekken in Rafah, de grootste stad van Gaza, zijn de afgelopen dag zware luchtaanvallen uitgevoerd door Israël. "Ik ben geïnformeerd over de aanpassingen die Israël heeft gedaan aan zijn plan om militaire doelstellingen te behalen en te letten op burgerslachtoffers", zegt Sullivan. De Amerikaanse topfunctionaris zegt niet welke maatregelen het leger heeft genomen of hoe effectief die zijn.

Israël zegt dat ruim 900.000 schuilende Palestijnen Rafah hebben verlaten, maar onafhankelijke bevestiging ontbreekt. Volgens Haaretz is de schade aan gebouwen in het aangevallen gebied enorm. De verwoesting zou vergelijkbaar zijn met andere steden die Israël zwaar heeft gebombardeerd aan het begin van de oorlog. De meerderheid van de slachtoffers bij deze luchtaanvallen was vrouw of kind.

De Israëlische premier Netanyahu wil koste wat het kost ook Hamas-infrastructuur in Rafah verwoesten. Hij probeert op deze manier te voorkomen dat Hamas opnieuw Israël grootschalig kan aanvallen. Internationaal klinkt zware kritiek op het Israëlische offensief in Rafah. Sinds de overname van de grenspost met Egypte komt er niet of nauwelijks nog noodhulp via het zuiden de enclave binnen. Ondertussen lijden vele honderdduizenden Palestijnen ernstige honger.

Families geven video vrij van gijzeling van vijf vrouwen door Hamas

De belangenorganisatie voor families van gegijzelde Israëliërs heeft een nieuwe video vrijgegeven. Op de beelden is te zien dat vijf vrouwen worden ontvoerd en vastgehouden door Hamas-terroristen. De beelden zijn met toestemming van naasten vrijgegeven om druk uit te oefenen op de Israëlische regering en internationale gemeenschap.

"We doen dit om onze regering wakker te schudden", zegt een vader van een van de ontvoerde vrouwen. De familieleden eisen dat premier Netanyahu er alles aan doet om hun geliefden terug te krijgen door een deal te sluiten met Hamas. Zo'n anderhalve week geleden zijn de onderhandelingen, die in een ver gevorderd stadium waren, weer vastgelopen.

De beelden zijn opgenomen met bodycams van terroristen. Het filmpje is volgens de families bewerkt om de meest ernstige beelden niet te tonen. Te zien is dat de mishandelde vrouwen worden ondervraagd, bedreigd en belachelijk worden gemaakt. De publicatie is ook bedoeld om de wereld te herinneren aan de Hamas-aanslagen van 7 oktober in Israël. "We moeten deze acties veroordelen en de gijzelaars, die al 229 dagen worden vastgehouden, niet in de steek laten", zegt de organisatie Bring Them Home Now op sociale media.

Een screenshot uit de video

Ruim 130 gijzelaars bevinden zich nog in Gaza. Een groot deel van hen is waarschijnlijk niet meer in leven.

Leger Israël trekt dieper Rafah binnen na zware bombardementen

Israëlische tanks en militairen trekken steeds dieper de zuidelijke stad Rafah in Gaza binnen. Inmiddels is het leger actief aan de rand van centraal gelegen wijken. Er worden zware gevechten gemeld door internationale media.

Het Israëlische leger deelt video's van militairen die verwikkeld zijn in vuurgevechten. In twee wijken, waar volgens het leger geen burgers meer zijn, wordt strijd geleverd met militanten. De grondaanval werd voorafgegaan aan een avond en nacht vol bombardementen op Rafah. Volgens persbureau Reuters waren het de zwaarste luchtaanvallen op de stad sinds het begin van het grondoffensief deze maand.

Deze vissersboot aan de kust bij Rafah werd getroffen door een luchtaanval (foto: vandaag)

Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. In heel Gaza werden de afgelopen dag 62 Palestijnse sterfgevallen geregistreerd. Het totale dodental volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten staat inmiddels op 35.709. Deze tellingen worden door onderzoekers en internationale instanties betrouwbaar geacht.

De ernstige humanitaire crisis in de zuidelijke stad verslechtert met de dag. De al karige toevoer van voedselhulp is om veiligheidsredenen stopgezet. Dat heeft de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen bekendgemaakt.

Nederland: eenzijdige erkenning Palestijnse staat is geen oplossing

Nederland is niet van plan Noorwegen, Spanje en Ierland te volgen en binnenkort de Palestijnse staat te erkennen. "Eenzijdige erkenning brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij", zegt demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken in een reactie.

Het demissionaire kabinet blijft, net als bijvoorbeeld de VS, vasthouden aan een tweestatenoplossing. Daarbij moeten "een veilig Israël en een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat vreedzaam naast elkaar bestaan. Erkenning van een Palestijnse staat moet voor Nederland onderdeel zijn van het politieke proces naar een tweestatenoplossing."

Noorwegen, Spanje en Ierland vinden juist dat erkenning van een Palestijnse staat de eerste stap moet zijn richting een duurzame vrede. "De aanhoudende oorlog in Gaza heeft overduidelijk gemaakt dat het bewerkstelligen van vrede en stabiliteit moet beginnen met het oplossen van het Palestijnse vraagstuk", zei premier Store vandaag.

Israëlische minister wil financiering Palestijnse Autoriteit stoppen

De Israëlische minister van Financiën Smotrich is van plan de financiering voor de Palestijnse Autoriteit stop te zetten als vergelding voor de Noorse, Spaanse en Ierse erkenning van de Palestijnse staat. Op X post hij een lange lijst van maatregelen die er volgens hem tegen de Palestijnse Autoriteit moeten worden genomen.

Hij verwijt de Palestijnse Autoriteit "unilaterale acties", zoals het steunen van internationale strafzaken tegen Israël in Den Haag en het nastreven van erkenning als staat. Smotrich wil bijvoorbeeld dat premier Netanyahu Palestijnse functionarissen sancties oplegt. Verder wil hij dat Israël voor elk land dat de Palestijnse staat erkent een nieuwe nederzetting bouwt in de bezette Westelijke Jordaanoever. Onder internationaal recht zijn deze nederzettingen illegaal.

Naast financiën heeft de ultrarechtse Smotrich het civiele bestuur in bezet gebied in zijn portefeuille als minister. Israël int de belastingen op de Westelijke Jordaanoever namens de Palestijnse Autoriteit en heeft dus de macht dat geld niet over te maken naar de Palestijnse Autoriteit.

De Israëlische minister van Financiën Smotrich (l) en premier Netanyahu

Welke landen erkennen de Palestijnse staat?

Met de aankondigingen van Noorwegen, Spanje en Ierland erkennen 146 van de 193 lidstaten van de VN nu de Palestijnse staat. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) onder leiding van Yasser Arafat riep in november 1988 de staat Palestina uit. Arabische landen waren de eersten om de staat te erkennen.

Wat opvalt is, dat er scherpe verdeling tussen de Westerse en niet-Westerse wereld is als het aankomt op erkenning van de Palestijnse staat. Landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, inclusief China en India erkennen de staat overwegend wel. Onder meer de VS, West-Europese landen, Australië en Japan doen dat niet.

Binnen de EU erkennen nu tien landen Palestina als staat. Naast Spanje en Ierland zijn dat Zweden, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Cyprus. Veel van deze landen liggen in het voormalige Oostblok en erkenden de Palestijnse staat al in 1988, toen de landen nog binnen de invloedsfeer van de Sovjet-Unie lagen.

De stap van Noorwegen, Spanje en Ierland is in die zin dus bijzonder te noemen, omdat niet eerder zo'n groep met West-Europese landen gezamenlijk de Palestijnse staat erkende.

Israël: 'Hamas-commandant gedood in UNRWA-school'

Het Israëlische leger zegt dat het een Hamas-commandant heeft gedood die zich ophield in een UNRWA-school. Op X deelt het beelden van de luchtaanval op de school in het Nuseirat-vluchtelingenkamp in Centraal-Gaza. Naast de commandant zouden twee andere strijders zijn gedood.

Israël krijgt regelmatig kritiek van hulporganisaties en mensenrechtenorganisaties op het aanvallen van personeel, konvooien of gebouwen van hulporganisaties in Gaza. Vorige week kwamen twee VN-stafleden om het leven bij Israëlische aanvallen. Eén werkte voor UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen; de andere was een Indiase beveiliger werkzaam voor de VN. Volgens UNRWA zijn er sinds het begin van de oorlog 189 stafleden omgekomen.

Over deze aanval op een UNRWA-school zegt Israël dat hij is uitgevoerd met "precisiemunitie" en dat "schade aan diegenen die niet zijn betrokken zoveel mogelijk is vermeden". Het is niet duidelijk of er bij deze specifieke aanval ook burgerslachtoffers zijn gevallen. Wel meldt nieuwszender Al Jazeera dat er afgelopen nacht tien doden zijn gevallen bij een Israëlische luchtaanval nabij Nuseirat, onder wie een zwangere vrouw, en zes doden na een luchtaanval op het vluchtelingenkamp Jabalia.

Beelden van het Israëlische leger van de luchtaanval:

In Israël ziet men erkenning als 'beloning voor terrorisme'

Correspondent Nasrah Habiballah vertelt dat Israël de erkenning van de Palestijnse staat als een beloning voor terrorisme ziet. "Dat vindt men hier onbegrijpelijk."

Na de Israëlische ambassadeurs in Noorwegen en Ierland heeft Israël inmiddels ook zijn ambassadeur in Spanje teruggeroepen uit protest tegen de erkenning. Daarnaast heeft het land de Spaanse, Noorse en Ierse ambassadeurs in Israël op het matje geroepen.

Hamas en Palestijnse Autoriteit verwelkomen erkenning

De Palestijnse Autoriteit, die een deel van de Westelijke Jordaanoever bestuurt, heeft de erkenning van de Palestijnse staat door Noorwegen, Ierland en Spanje verwelkomd. President Abbas roept in een verklaring andere Europese landen op dezelfde stap te zetten "in lijn met de internationaal erkende tweestatenoplossing".

Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, noemt in een verklaring de erkenning een "belangrijke stap" en roept andere landen op "onze legitieme nationale rechten te erkennen". Een lid van het politieke bureau van Hamas, Bassem Naim, ziet de erkenning als een "keerpunt in de internationale positie aangaande de Palestijnse kwestie".

De premiers van Noorwegen, Spanje en Ierland benadrukten in hun aankondigingen dat de erkenning niet betekent dat ze Hamas steunen.

Hussein al-Sheikh, een functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), sprak op X over "historische momenten". De PLO is een in 1964 opgerichte groepering die onder leiding stond van Yasser Arafat en streeft naar een Palestijnse staat. "We bedanken de landen die de staat Palestina hebben erkend. We benadrukken dat dit het pad naar stabiliteit, veiligheid en vrede is in de regio," aldus al-Sheikh.

De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas vorige maand

De Spaanse, Ierse en Noorse aankondigingen in beeld

De premiers van Noorwegen, Ierland en Spanje maakten vrijwel tegelijk bekend de Palestijnse staat te gaan erkennen. Hier de beelden van deze aankondigingen:

Noorwegen, Spanje en Ierland gaan Palestijnse staat erkennen

Felle reacties in Israël

Erkenning 'gecoördineerde actie om zoveel mogelijk druk uit te oefenen'

Noorse premier: 'Geen vrede in het Midden-Oosten zonder erkenning'

"Er kan geen vrede zijn in het Midden-Oosten zonder erkenning", zei de Noorse premier Jonas Gahr Støre in de persconferentie waar hij aankondigde dat Noorwegen de Palestijnse staat gaat erkennen. "Palestina heeft het fundamentele recht op zelfbeschikking."

"De aanhoudende oorlog in Gaza heeft overduidelijk gemaakt dat het bewerkstelligen van vrede en stabiliteit moet beginnen met het oplossen van het Palestijnse vraagstuk", aldus Støre. De Spaanse premier Sánchez zei in een toespraak in het parlement dat de Israëlische premier Netanyahu de tweestatenoplossing in gevaar heeft gebracht met zijn beleid van "pijn en verwoesting" in Gaza.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz zei in reactie dat de erkenning Israël niet zal weerhouden zijn doelen te behalen: herstellen van de veiligheid, het ontmantelen van Hamas, en het terugbrengen van de gijzelaars. "Er zullen zware consequenties zijn [van het erkennen van de Palestijnse staat]", aldus Katz. Hij dreigde ook de Israëlische ambassadeur in Spanje terug te roepen.

Noorwegen, Spanje en Ierland hebben vanochtend aangekondigd op 28 mei de Palestijnse staat officieel te erkennen, om op die manier een de tweestatenoplossing dichterbij te brengen. Israël riep daarop de ambassadeurs terug uit Ierland en Noorwegen.

Ook Ierland en Spanje erkennen Palestijnse staat

Na Noorwegen hebben ook de premiers van Spanje en Ierland aangekondigd de Palestijnse staat op 28 mei te erkennen. De Ierse premier Simon Harris noemde het in een persconferentie een "belangrijke en historische dag voor Ierland en Palestina."

Met Ierland en Spanje zijn er nu 10 van de 27 EU-landen die de Palestijnse staat erkennen.

De Ierse premier Harris

Israël roept ambassadeurs Noorwegen, Ierland terug

Israël heeft zijn ambassadeurs teruggeroepen uit Noorwegen en Ierland vanwege de erkenning van de Palestijnse staat. De Noorse premier kondigde vandaag aan op 28 mei officieel de Palestijnse staat te gaan erkennen. Naar verwachting volgt Ierland vandaag met dezelfde stap.

"Ierland en Noorwegen zijn van plan een boodschap te versturen aan Palestijnen en de hele wereld: terrorisme loont", zegt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz.

De Israëlische minister Katz

Noorwegen erkent Palestijnse staat

Noorwegen gaat op 28 mei officieel de Palestijnse staat erkennen. Dat heeft de premier van Noorwegen, Jonas Gahr Støre, aangekondigd. "We moeten het enige alternatief dat een politieke oplossing biedt voor zowel Israëliërs en Palestijnen in leven houden," zei de premier.

Verschillende media berichten dat Ierland en Spanje vandaag ook gaan aankondigen dat ze de Palestijnse staat gaan erkennen.

Het merendeel van de lidstaten van de VN erkent de staat Palestina, maar dit zijn vooral landen in het mondiale zuiden. Vooralsnog erkennen acht van de 27 EU-landen de Palestijnse staat. In april sprak de VS zijn veto uit over het erkennen van de Palestijnse staat in de VN-Veiligheidsraad.

Ierland, Spanje, Slovenië en Malta hebben de afgelopen maanden meerdere keren aangeven van plan te zijn gezamenlijk deze stap te zetten, om op deze manier de tweestatenoplossing dichterbij te brengen.

Spanje en Ierland zijn, samen met België, de meest kritische EU-landen op het handelen van Israël in de oorlog in Gaza. Vorige week verbood Spanje het een schip dat wapens vervoerde naar Israël aan te leggen in een Spaanse haven.

Nederland hoort bij de EU-landen die een Palestijnse staat niet hebben erkend. Eerder werd daarover gezegd dat een Palestijnse staat de uitkomst moet zijn van vredesbesprekingen tussen de partijen.

De Palestijnse vlag

Personeel en patiënten ontvluchten Kamal Adwan-ziekenhuis

In Gaza liggen ziekenhuizen opnieuw onder vuur. In het noorden van Gaza hebben patiënten en personeel het Kamal Adwan-ziekenhuis moeten ontvluchten. Volgens ooggetuigen van het ziekenhuis en journalisten van Al Jazeera zijn de eerste hulp en de receptie van het ziekenhuis aangevallen door Israëlische raketten.

Tedros, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zegt op X dat het ziekenhuis vandaag vier keer aangevallen is. Het Kamal Adwan is het grootste nog gedeeltelijk functionerende ziekenhuis in het noorden.

Ook het al-Awda ziekenhuis in het noorden ligt onder vuur en wordt sinds zondag belegerd door het leger. Daar zitten 148 ziekenhuismedewerkers, 22 patiënten en familieleden van hen vast in het ziekenhuis, zei Tedros eerder vandaag op een persconferentie.

De topman van de WHO roept Israël op om de blokkade van de Gazastrook op te heffen en hulp toe te laten. "Er zijn nog maar twee functionerende ziekenhuizen in het noorden van Gaza", zei de WHO-topman. Hij noemt de situatie in het gebied "meer dan catastrofaal".

Beelden van het ziekenhuis na de aanval:

Ziekenhuis geraakt in Gaza

AP krijgt door Israël in beslag genomen apparatuur weer terug

De Israëlische minister van Communicatie heeft opdracht gegeven om de in beslag genomen apparatuur van Associated Press (AP) terug te geven aan het persbureau. Dat meldt AP zelf. Eerder vandaag werd het livebeeld van het noorden van Gaza uit de lucht gehaald.

De autoriteiten beschuldigden het persbureau ervan de nieuwe mediawet in Israël niet na te leven door beelden te verstrekken aan Al Jazeera. Die internationale nieuwszender is in Israël in de ban gedaan.

Op de actie tegen AP kwam veel kritiek. De Israëlische oppositieleider Lapid noemde het een "waanzinnige" actie. De Verenigde Staten hadden Israël gevraagd om het besluit terug te draaien, zei het Witte Huis. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zei dat de autoriteiten de apparatuur moesten teruggeven en moesten "stoppen met het lastigvallen en censureren van journalisten die verslag doen van de oorlog".

UNWRA: geen voedselhulp meer mogelijk in Rafah

In Rafah is de voedselhulp op dit moment stopgezet omdat er geen nieuwe voorraden binnenkomen en vanwege onveiligheid, zegt UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen.

Ook zegt de organisatie op X dat slechts zeven van de 24 gezondheidscentra nog operationeel zijn. In de afgelopen tien dagen hebben ze geen enkele medische middelen binnengekregen. Bij de grensposten van Rafah en Kerem Shalom in het zuiden van Gaza komen maar weinig goederen de grens over.

De humanitaire situatie in Rafah was al nijpend, maar is door de aanwezigheid van het Israëlische leger aan de zuidgrens alleen maar slechter geworden. Het leger is van plan om het offensief in Rafah verder uit breiden. De afgelopen dagen is zowel in het noorden als het zuiden gebombardeerd.

Sinds de aanval op Rafah begon hebben 900.000 burgers de stad verlaten. Deze Palestijnen waren juist naar de zuidelijke stad gevlucht voor de verwoesting en het geweld in de andere delen van de Gazastrook. In heel het gebied is een tekort aan voedsel, in het noorden heerst hongersnood, zegt de VN.

Voedselhulp voor kinderen in Rafah

Israël neemt apparatuur AP in beslag en haalt livefeed uit de lucht

De Israëlische autoriteiten hebben in het zuiden van het land een camera en zendapparatuur van Associated Press (AP) in beslag genomen, waardoor een livefeed gericht op Gaza niet meer uitgezonden kan worden. De reden van de inbeslagname is dat het internationale persbureau beelden aan Al Jazeera verstrekt, wat volgens een nieuwe mediawet verboden is.

Het gaat om de livefeed die vanuit Sderot uitzicht geeft op het noorden van Gaza en sinds het begin van de oorlog aan staat. AP zegt in een reactie dat het "in de krachtigste bewoordingen" de acties van de Israëlische regering veroordeelt. Het persbureau vraagt de autoriteiten om de stap terug te draaien.

Al Jazeera is een van de duizenden media wereldwijd die live video's ontvangt van AP en andere internationale persbureaus. De afgelopen tijd zijn meerdere kantoren van Al Jazeera binnengevallen en gesloten. Door de onlangs aangenomen wet mogen buitenlandse media gesloten worden en mag de berichtgeving geblokkeerd worden.

Al Jazeera doet in het Engels en het Arabisch kritisch verslag over de oorlog in Gaza. De internationale zender is een doorn in het oog van premier Netanyahu: hij spreekt van een "verlengstuk van Hamas".

De livefeed van AP op het noorden van Gaza

Kamer: regering moet 'From the river to the sea' zien als oproep tot geweld

De Tweede Kamer wil dat ook de regering de leus 'From the river to the sea, Palestine will be free' beschouwt als een oproep tot geweld. Een krappe meerderheid stemde in met een motie van de PVV daarover. Na een hoofdelijke stemming bleken 74 Kamerleden voor, en 73 tegen.

Volgens de motie komt de uitdrukking "rechtstreeks uit het handvest van Hamas" en gaat het daarmee om een oproep tot geweld tegen Joden wereldwijd. De Kamer zelf sprak in oktober vorig jaar al uit dat de leus een oproep tot geweld is. Verschil met de motie van vandaag is dat die gericht is aan het kabinet.

Als het demissionaire kabinet de motie uitvoert, zou dat kunnen betekenen dat het gebruiken van de leus strafbaar wordt, omdat oproepen tot geweld strafbaar is. Het Openbaar Ministerie stelt zich tot nu toe op het standpunt dat de uitdrukking "niet op voorhand" strafbaar is.

Defensieminister: Strafhof wil Israël recht op zelfverdediging ontzeggen

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft gereageerd op de wens van de aanklager bij het Internationaal Strafhof om hem en premier Netanyahu te vervolgen.

Volgens Gallant probeert aanklager Karim Khan Israël het recht te ontzeggen om zich tegen Hamas te verdedigen en de gegijzelde Israëliërs terug te halen. Het Israëlische leger zou die strijd in overeenstemming met het internationaal recht voeren en "unieke humanitaire inspanningen" doen die in geen enkel gewapend conflict zijn vertoond.

Volgens aanklager Khan is er voldoende bewijs om Gallant, Netanyahu en drie Hamasleiders te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij erkent dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen. "Maar dat recht ontslaat Israël en welke staat dan ook niet van de plicht om zich aan het internationaal recht te houden."

Het internationaal recht geldt voor iedereen in gelijke mate", zei Khan gisteren:

Aanklager Khan over verzoek voor arrestatiebevelen vanwege Gaza en 7 oktober

Iran neemt afscheid van omgekomen president

In de Iraanse stad Tabriz zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om afscheid te nemen van de omgekomen president Raisi. Zijn lichaam en dat van acht andere slachtoffers van het helikopterongeluk zondag, werden op een truck door de stad gereden.

De komende dagen zijn er ook plechtigheden in Teheran en Qom. Raisi wordt donderdag begraven in zijn woonplaats Mashad.

Tienduizenden mensen bij rouwstoet met omgekomen Iraanse president

Klokkenluiders: Israël martelt Palestijnen in militaire ziekenhuizen

De BBC hoorde van klokkenluiders dat Israël Palestijnse gevangenen martelt die in Israëlische militaire ziekenhuizen liggen. De klachten gaan met name over een veldhospitaal in het zuiden van Israël dat na de aanval van Hamas van 7 oktober werd ingericht, omdat civiele ziekenhuizen geen Hamas-militanten wilden behandelen die bij de aanval gewond waren geraakt.

In het veldhospitaal op de legerbasis Sde Teiman worden gevangen geblinddoekt en permanent met armen en benen aan hun bedden geketend, zeiden verpleegkundigen tegen de BBC. Ook zouden ze niet naar de wc mogen, maar moeten ze luiers dragen en zouden ze onvoldoende pijnstillers krijgen.

Een woordvoerder van het leger zei tegen de omroep dat luiers alleen worden gedragen door patiënten die zich om medische redenen niet mogen verplaatsen. Elke dag zou per geval worden bekeken welke gevangenen handboeien moeten dragen.

Een anesthesioloog die met naam wordt genoemd, ontkent dat. "Het leger maakt de patiënt 100 procent afhankelijk, zoals een baby. Je wordt geboeid, je draagt luiers, je hebt water nodig, je wordt ontmenselijkt", zegt hij. Zelfs patiënten die niet kunnen lopen of bij wie een been is afgezet, zouden aan hun bed worden vastgeketend.

Doden en gewonden bij Israëlische aanval op Jenin

Een Israëlische aanval op de stad Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, heeft volgens de Palestijnse autoriteiten aan zeven Palestijnen het leven gekost. Een van hen zou een chirurg zijn die in de buurt van het ziekenhuis werd gedood. Negen Palestijnen raakten gewond.

Volgens het Israëlische leger gaat het om een operatie tegen militanten. Een aantal van hen zou wapens hebben gedragen. Het leger zegt niets over slachtoffers aan eigen kant.

De Westelijke Jordaanoever wordt sinds 1967 door Israël bezet. Na het begin van de huidige Gazaoorlog zijn ook hier de spanningen opgelopen, onder meer tussen Palestijnen en kolonisten uit de illegale Israëlische nederzettingen.

In december duurde een inval van het Israëlische leger in Jenin drie dagen. Toen kwamen twaalf Palestijnen om:

Doden bij Israëlische invallen Jenin op Westelijke Jordaanoever: 'Na 7 oktober echt veranderd'

Frankrijk en België steunen aanklager Strafhof 

Frankrijk steunt het Internationaal Strafhof, ook als de rechters besluiten om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Netanyahu en minister van Defensie Gallant. Gisteren werd bekend dat de aanklager van het hof Netanyahu, Gallant en drie Hamasleiders wil laten oppakken, omdat er voldoende bewijs zou zijn om hen te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

"Aangaande Israël is het aan het hof om te besluiten of de arrestatiebevelen er komen", zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk steunt "het hof in de strijd tegen straffeloosheid".

Ook België wil dat het hof de vervolging van misdaden in Gaza doorzet. "De misdrijven in Gaza moeten op het hoogste niveau worden vervolgd, ongeacht wie ze begaat", schreef minister Lahbib van Buitenlandse Zaken op X.

124 landen, waaronder alle EU-landen zijn lidstaat bij het hof. Ze hebben de plicht om op hun grondgebied verdachten op te pakken, als het hof dat heeft bevolen. Als er een arrestatiebevel voor Netanyahu of Gallant komt, kan dat dus grote gevolgen hebben voor hun bewegingsvrijheid.

Lang niet alle landen erkennen het Strafhof. Ook Israël, de VS, Rusland en China doen dat niet. Landen die het hof niet erkennen, kunnen een arrestatiebevel van het hof naast zich neerleggen. De Amerikaanse president Biden noemde een eventueel arrestatiebevel tegen Netanyahu en Gallant "belachelijk". "Wat deze aanklager ook impliceert: er is geen enkele gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas", zei hij.

Biden herhaalt: oorlog tegen Hamas is geen genocide

President Biden blijft erbij dat Israël zich in Gaza niet schuldig maakt aan volkerenmoord. "Wat in Gaza gebeurt is geen genocide. Daar zijn wij het niet mee eens", zei hij in een reactie op het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Netanyahu en zijn minister van Defensie Gallant.

Volgens aanklager Khan is er genoeg bewijs om hen en ook drie Hamasleiders te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De zaak van het strafhof staat los van de procedure bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Dat bepaalde in maart in een tussenvonnis dat Israël alles moet doen om genocide in Gaza te voorkomen.

Het is nog niet zeker of de arrestatiebevelen er komen. Biden liep er in een toespraak op vooruit:

Biden vierkant achter Israël na verzoek arrestatiebevel Strafhof tegen Netanyahu

De oorlog in Gaza heeft volgens de VN-organisatie OCHA al aan meer dan 35.000 Palestijnen het leven gekost. Bijna 80.000 Palestijnen raakten gewond. Daarnaast lijdt de bevolking van Gaza honger, omdat de aanvoer van hulpgoederen ver achterblijft bij wat het gebied nodig heeft. Een groot deel van de woningen, gebouwen en voorzieningen is verwoest.

Biden staat onder de druk, onder andere door de pro-Palestijnse activisten op de Amerikaanse universiteiten. Ze noemen hem Genocide Joe, omdat Israël zich in hun ogen schuldig maakt aan genocide en de president Israël desondanks blijft steunen. Biden blijft erbij dat Israël het recht heeft om Hamas aan te vallen en te verslaan, omdat Hamas Israël op 7 oktober aanviel, 1200 mensen vermoordde en zo'n 250 mensen in gijzeling nam.

'Situatie in Gaza is ramp, nachtmerrie, hel op aarde en erger'

Sinds de sluiting van de grensovergang met Egypte bij Rafah begin deze maand is de bevolking van Rafah volgens de VN-organisatie OCHA 82.000 ton aan hulpgoederen misgelopen. De bevolking ontvangt geen hulp van betekenis meer. "We komen woorden tekort om te beschrijven hoe het daar is", zegt OCHA-medewerker Edem Wosornu. "We noemden het een ramp, een nachtmerrie en een hel op aarde. Het is dat allemaal, en erger."

De grensovergang bij Rafah sloot eerder deze maand, toen het Israëlische leger Oost-Rafah aanviel en de controle aan de Gazaanse kant van de grens overnam. Aan de Egyptische kant van de grens staan vrachtwagens met hulpgoederen te wachten, maar ze kunnen de grens niet over, omdat daar nu gevochten wordt. Via de grensovergangen met Israël komen maar mondjesmaat hulpgoederen binnen.

Nadat de aanval op Rafah begon hebben 900.000 burgers de stad verlaten. De meesten van hen waren juist naar Rafah gevlucht om aan de oorlog in de rest van het gebied te ontkomen.

Een voedseluitdeling in Rafah afgelopen zondag

'Tijdelijk geen VN-hulpgoederen naar Gaza via pier'

Gisteren en eergisteren heeft de VN geen enkele hulgoederen ontvangen vanaf de door de VS gebouwde tijdelijke pier. Dat vertelt een VN-functionaris aan persbureau Reuters. De reden is volgens de functionaris, die anoniem wil blijven, een incident waarbij voedsel uit elf van zestien vrachtwagens was gehaald voordat die VN-opslagplaatsen konden bereiken.

Afgelopen vrijdag brachten tien trucks nog hulgoederen vanaf de pier naar een opslagplaats in de Gazaanse stad Deir al-Balah. Maar zaterdag kwamen slechts vijf van zestien ladingen aan. De andere trucks waren onderweg leeggehaald door een groep Palestijnen. Volgens de anonieme functionaris moeten eerst "de noodzakelijke veiligheids- en logistieke maatregelen worden getroffen voordat we doorgaan".

De drijvende pier werd door de VS gebouwd om meer hulpgoederen de Gazastrook in te krijgen. De hulpgoederen worden in Cyprus ingezameld en geïnspecteerd en vervolgens op schepen geladen die richting de Gazastrook varen. Daar worden de goederen ingeladen op vrachtwagens die met legerboten naar de kust worden vervoerd.

Het Amerikaanse leger maakt geen melding van de niet-aangekomen hulpgoederen. In een bericht op X meldt het leger dat meer dan 569.000 kilo aan hulpgoederen via de pier is binnengekomen.

Iraanse gemeenschap in Nederland viert feest om omgekomen president

Hoewel Iran officieel vijf dagen van nationale rouw heeft afgekondigd vanwege het overlijden van president Raisi, ervaren lang niet alle Iraniërs zijn dood als slecht nieuws. De conservatieve Raisi stond bekend als de 'slager van Teheran' omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van duizenden politieke gevangenen eind jaren 80. Veel Iraniërs vluchtten toen, onder meer naar Nederland.

Iraanse Nederlanders vieren feest bij de Iraanse ambassade:

Iraanse gemeenschap in Nederland viert feest om overleden president

'Israëlstandpunt heroverwegen na mogelijk arrestatiebevel'

Israëls relaties met andere landen kunnen onder druk komen te staan, nu het Internationaal Strafhof vraagt om een arrestatiebevel voor premier Netanyahu. Dat zegt hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter in gesprek met Nieuwsuur.

Landen zouden zich harder op kunnen stellen richting Israël, zegt hij. Zelf vindt hij het geen gek idee als ook Nederland het Israëlstandpunt heroverweegt. "We hebben Israël nog niet veroordeeld voor eventueel gepleegde oorlogsmisdrijven."

De hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam hoopt dat Nederland zich ervoor inzet dat het Internationaal Strafhof onafhankelijk zijn werk kan doen, en geen druk zal uitoefenen om bijvoorbeeld een arrestatiebevel tegen Netanyahu tegen te houden. "Men moet het recht z'n loop laten."

Eind juni presidentsverkiezingen Iran

Na het overlijden van president Raisi houdt Iran nieuwe presidentsverkiezingen op 28 juni. Iraanse staatsmedia melden dat kandidaten zich tot 28 mei kunnen aanmelden. Die kandidaten moeten wel eerst goedgekeurd zijn door de zogenoemde Raad van Hoeders, het hoogste orgaan van de Islamitische Republiek met conservatieve geestelijken en juristen als leden.

Gisteren kwamen de Iraanse president Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian om bij een helikopterongeluk. Daarom zijn in Iran vijf dagen van nationale rouw afgekondigd.

'Arrestatiebevel Netanyahu en Hamas-kopstukken komt er, maar gevolgen niet groot'

De kans is heel groot dat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel zal uitvaardigen tegen drie Hamas-kopstukken, de Israëlische premier Netanyahu en zijn defensieminister Gallant, zoals de aanklager van het ICC heeft verzocht. Dat verwacht hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops, tevens hoofdadvocaat bij het ICC. Wel denkt dat hij dat de gevolgen voor de vijf niet heel groot zullen zijn.

Lees hier meer:

Netanyahu noemt verzoek Strafhof 'aanval op Israël'

De Israëlische premier Netanyahu veroordeelt de uitspraak van de aanklager van het ICC in felle bewoordingen. Hij spreekt van een 'schande' en "aanval op heel Israël". "Dit is precies hoe het 'nieuwe antisemitisme' eruit ziet, zei de premier. Vandaag maakte de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag bekend dat hij Netanyahu wil laten oppakken voor misdaden tegen de menselijkheid. Hetzelfde geldt voor drie leiders van Hamas.

Netanyahu vindt de vergelijking die de aanklager in Den Haag maakt tussen het 'democratische Israël' en de 'massamoordenaars van Hamas' verwerpelijk. Hij benadrukte dat geen land of instantie Israël ervan zal weerhouden om degenen die Israël willen vernietigen aan te pakken. "We zullen Hamas verslaan en de totale overwinning behalen", voegt Netanyahu toe.

VS verwerpt arrestatiebevel Internationaal Strafhof: 'Belachelijk'

De Verenigde Staten reageren fel op het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Netanyahu en zijn minister Gallant. President Biden noemt dat "belachelijk". "Wat deze aanklager ook impliceert: er is geen enkele gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas."

Ook zijn minister van Buitenlandse Zaken Blinken reageert afwijzend. Het verzoek van het ICC brengt volgens hem de gesprekken over een wapenstilstand in gevaar.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zich meer op de vlakte. "Het ministerie heeft kennisgenomen van het verzoek van aanklager Karim Khan aan het ICC. Het is nu aan de rechters van het ICC om hierover te besluiten", staat in een korte verklaring. "Nederland respecteert de onafhankelijkheid van het ICC en bemoeit zich niet inhoudelijk met de onderzoeken die door het ICC worden uitgevoerd."

VK: "Verzoek om arrestatiebevel niet constructief"

De Britse regering noemt het verzoek om arrestatiebevelen voor premier Netanyahu en zijn minister van defensie Gallant "niet constructief". Het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) is volgens een woordvoerder van premier Sunak niet bevorderlijk voor het bereiken van een gevechtspauze of het vrijkomen van gijzelaars.

Het ICC heeft volgens de Britse regering ook geen bevoegdheid om arrestatiebevelen aan te vragen. "Het Verenigd Koninkrijk erkent Palestina nog niet als staat en Israël is geen lid van het Strafhof."

Op de vraag of Groot-Brittannië premier Netanyahu zou arresteren als hij het VK zou bezoeken gaf de regeringswoordvoerder geen commentaar: "Ik geef geen antwoord op hypothetische situaties."

'Dit bevestigt wantrouwen Israël'

Israël heeft woedend gereageerd op het verzoek van ICC-hoofdaanklager Khan om een arrestatiebevel voor premier Netanyahu en minister Gallant van Defensie, ziet correspondent Nasrah Habiballah.

"Israël is dan geen lid van het Strafhof, de felle reacties laten wel zien dat ze hier toch behoorlijk mee in hun maag zitten", zegt ze. "Want als die arrestatiebevelen er daadwerkelijk komen, zal dat invloed hebben op de manier waarop andere landen met Israël omgaan."

Toch ziet het er niet naar uit dat Israël zijn toon zal matigen, aldus Habiballah. "Ze gaan er juist met gestrekt been in met de felle reacties en sommige ministers die het verzoek van de aanklager van het Strafhof zelfs antisemitisch noemen. Verder is het voor veel Israëliërs vooral een bevestiging van het wantrouwen dat zij in dit soort internationale instanties hebben."

Foto's: schade in Rafah door nachtelijke luchtaanval

Vannacht was er opnieuw een Israëlisch bombardement in Rafah. De buurt Tal al-Sultan werd getroffen.

Eerder vandaag zei Israël dat het nog altijd van plan is het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. In en rond Rafah verblijven ongeveer 1,4 miljoen mensen, vooral vluchtelingen. Voor de inval van Israël waren het er ongeveer 275.000.

Deze Palestijnen kijken naar de schade die de nachtelijke luchtaanval aanrichtte in Rafah:

  • AFP
  • AFP
    Palestijnen met de lichamen van omgekomen familieleden
  • AFP
  • AFP

Griekenland wil negen pro-Palestijnse demonstranten uitzetten

Negen pro-Palestijnse demonstranten uit Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje, zullen Griekenland worden uitgezet. Dat zeggen hun advocaten. De betogers werden vorige week opgepakt bij een pro-Palestijnse demonstratie aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Athene.

Hun advocaten melden dat hun cliënten, die in Griekenland wonen en werken, in beroep zullen te gaan.

In totaal werden er vorige week 28 mensen aangehouden bij de betoging, zowel uit Griekenland als uit het buitenland. Ze worden beschuldigd van het verstoren van de werkzaamheden op de universiteit en het beschadigen van (buitenlandse) eigendommen. De demonstranten zelf zeggen dat ze niets fout hebben gedaan.

De meesten werden al vrijgelaten, in afwachting van hun proces op 28 mei. De negen buitenlandse demonstranten blijven vastzitten en moeten wachten op een besluit over hun uitzetting, meldt persbureau Reuters.

De demonstratie in Athene was een week geleden en duurde de hele nacht:

  • Reuters
  • Reuters

Aanklager Khan over verzoek voor arrestatiebevelen vanwege Gaza en 7 oktober

Aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof zegt dat hij genoeg bewijs heeft om premier Netanyahu, minister Gallant en drie Hamasleiders te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Kijk hier fragmenten uit die videoboodschap:

Aanklager Khan over verzoek voor arrestatiebevelen vanwege Gaza en 7 oktober

'Arrestatiebevel tegen Netanyahu en Gallant is een ramp'

De Israëlische oppositieleider Lapid noemt het nieuws over het mogelijke arrestatiebevel tegen Netanyahu en Gallant "een ramp". Hij spreekt de hoop uit dat het Amerikaanse Congres bijeenkomt en de aanvragen van de hoofdaanklager veroordeelt.

De voormalig defensieminister Gantz noemt het "een misdaad van historische omvang". Het trekken van parallellen "tussen de leiders van een democratisch land" en "leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie" is in zijn ogen "een diepe verdraaiing van gerechtigheid is en een flagrant moreel bankroet".

Netanyahu noemde het eventueel uitvaardigen van een arrestatiebevel eerder al een "historisch schandaal". Verder schreef hij op X dat hij een arrestatiebevel ziet als "ondermijning van Israëls fundamentele recht op zelfbescherming".

Volgens Hamas stelt de hoofdaanklager met zijn verzoek "het slachtoffer gelijk aan de beul", omdat hij ook drie Hamas-kopstukken gearresteerd wil hebben.

ICC wil arrestatiebevelen tegen president Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders

Aanklagers van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) willen dat er een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Netanyahu en de minister van Defensie Yoav Gallant vanwege oorlogsmisdaden. Dat geldt ook voor Hamas-leider Yahya Sinwar en twee andere Hamas-leiders. Dat zegt de hoofdaanklager van het ICC Karim Khan.

Een commissie van ICC-rechters zal de aanvraag voor de arrestatiebevelen nu eerst beoordelen. Pas daarna kunnen ze definitief worden uitgevaardigd.

In de verklaring van Khan, die te lezen is op de site van het ICC, zegt hij Netanyahu en Gallant te verdenken van het veroorzaken van uithongering als oorlogstactiek, het weigeren van humanitaire hulpgoederen en het opzettelijk aanvallen van burgers in een conflict. De drie Hamas-leiders worden beschuldigd van onder meer moord, verkrachting en aanranding, zegt Khan.

Israël wil het grondoffensief in Rafah uitbreiden

Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. Dat heeft de Israëlische defensieminister Yoav Gallant tegen Jake Sullivan gezegd. De Amerikaanse veiligheidsadviseur is in Israël.

"Wij zijn vastbesloten de grondoperatie in Rafah uit te breiden totdat Hamas is ontmanteld en de gijzelaars zijn teruggehaald", meldt Gallant in een verklaring. De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, zijn tegen een grootschalig offensief in Rafah. Ook andere westerse landen waarschuwen Israël al maanden om geen offensief in Rafah te beginnen. Maar premier Netanyahu trekt zich er weinig van aan. Volgens hem is zo'n inval nodig om ook de laatste eenheden van Hamas te verslaan.

"Ik benadrukte hem de plicht van Israël om de grondoperatie in Rafah uit te breiden", schrijft Gallant op X over het bezoek van Sullivan:

In en rond Rafah wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen. De meesten zijn vluchtelingen en verblijven in tentenkampen. Voor de inval van Israël woonden er ongeveer 275.000 mensen in de Zuid-Gazaanse stad.

Sullivan kwam gisteren aan in Israël. Hij sprak onder andere al met de Israëlische premier Netanyahu.

De VS wil dat Israël Hamas gerichter gaat aanvallen. Zo zouden zoveel mogelijk burgerslachtoffers moeten worden voorkomen.

Gallant tijdens een persconferentie in Tel Aviv eind vorig jaar

Qatar: geen wil voor staakt-het-vuren als militaire operaties doorgaan

Er is geen politieke wil om een staakt-het-vuren te bereiken in Gaza terwijl de militaire operaties ter plaatse doorgaan. Dat heeft de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Al-Khulaifi, vandaag gezegd. Qatar en Egypte zijn de bemiddelaars tussen Israël en Hamas.

Zo'n anderhalve week geleden bleek dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren terug bij af waren. Begin deze maand was Hamas nog akkoord met een voorstel voor een staakt-het-vuren dat was gedaan door Egypte en Qatar. Israël gaf toen geen goedkeuring aan het voorstel.

Israël eist de vrijlating van alle mensen die de terreurorganisatie op 7 oktober in Gaza gijzelde. Ook wil het Hamas definitief verslaan en de garantie dat het vanuit Gaza nooit meer kan worden aangevallen. Het doel van Hamas blijft dat er een definitief einde komt aan de oorlog in Gaza.

Een rookwolk boven Rafah na een Israëlische aanval gisteren

Hamas, Houthi's en Rusland roemen omgekomen Iraanse leider Raisi

Vanuit de hele wereld wordt er gereageerd op de dood van de Iraanse president Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian. Zo reageerden onder meer drie militante bewegingen waarmee Iran nauwe banden onderhoudt.

Hamas bracht in een verklaring zijn condoleances over aan de Iraanse leider Khamenei. Ook dankte de groep de overleden politieke leiders voor de steun voor de Palestijnse zaak:

'Israël niet betrokken bij dood Iraanse president Raisi'

Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Dat zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die anoniem wil blijven.

President Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian kwamen om het leven bij een helikoptercrash. De helikopter stortte gistermiddag in slecht weer neer in onherbergzaam gebied in het noordoosten van het land. De reddingsoperatie, die uren gaande was, verliep moeizaam door de dichte mist en de duisternis.

NOS-Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr zei dat er geruchten rondgaan dat het geen ongeluk was, omdat Iran veel vijanden heeft, maar geloofwaardig lijken die niet. "Er wordt ook gesproken over hoe sterk verouderd de Iraanse luchtvaartindustrie is. Reserveonderdelen zijn door de sancties al jaren moeilijk te krijgen en daar worden dan onveilige oplossingen voor gezocht."

Bekijk hier beelden van de zoekactie

Zoekactie naar de gecrashte helikopter van de Iraanse president Raisi

Iran en Israël gelden als gezworen vijanden. Teheran steunt gewapende groeperingen zoals Hamas in de Gazastrook, Hezbollah in Libanon en de Houthi-rebellen in Jemen. Hezbollah en de Houthi-rebellen steunen Hamas in de oorlog tegen Israël met aanvallen op Israëlische doelen.

Meer over het vijandschap tussen Israël en Iran lees je in dit uitgebreide artikel:

Twee Hamas-kopstukken gedood in Centraal-Gaza

Bij een gerichte aanval door Israël in het midden van de Gazastrook zijn dit weekend twee hooggeplaatste Hamas-leden gedood. Dat melden het Israëlische leger en binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Ook Palestijnse bronnen bevestigen hun dood, schrijft persbureau DPA.

Het zou onder andere gaan om het hoofd van de onderzoeksafdeling van Hamas. De ander gaf leiding aan gewapende terroristen, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Honderden mensen bijeen voor begrafenis Shani Louk

In Israël zijn gisteren honderden mensen bij elkaar gekomen voor de begrafenis van de Duits-Israëlische Shani Louk. De 22-jarige Louk is een van de drie gijzelaars van wie vrijdag de lichamen door het Israëlische leger werden teruggebracht. Haar dood was in oktober al bevestigd door Israël.

Louk werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd toen ze op het muziekfestival Supernova was. Ze kreeg naamsbekendheid doordat Hamas kort na haar ontvoering een video van haar verspreidde. Daarop was te zien hoe ze bewegingsloos en bebloed achterin een witte pickup-truck lag.

Gisteren werd Louk onder grote belangstelling begraven:

Hamas houdt naar schatting nog 125 mensen gegijzeld. Het is niet duidelijk hoeveel van hen nog in leven zijn.

Een foto van Shani Louk met daarachter haar nicht tijdens een persconferentie op 15 oktober

Welkom

Welkom in het Midden-Oostenblog. Hier lees je alles over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.