Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israëlisch leger wil aanvallen Gaza opvoeren

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • 'Doorgelaten hulpgoederen Gaza bij lange na niet voldoende'
  • Hamas: discussie over gijzelaars pas als Israël stopt met aanvallen
  • Israël meldt aanvallen op 'terreurcellen' bij grens met Libanon

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten en we gaan verder in een nieuw liveblog. Dat is hier te vinden.

Hezbollah: Israël doodt zes Hezbollahstrijders in Libanon

Bij luchtaanvallen van Israël langs de grens met Libanon zijn zes Hezbollahstrijders omgekomen. Dat meldt de militante sjiitische beweging. Tot nu toe zijn er naar eigen zeggen 19 strijders van hun kant gesneuveld in het grensgebied.

Bij de grens tussen Israël en Libanon is het sinds de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober erg onrustig. Er wordt over en weer gevochten en door het geweld kwamen al burgers en een journalist van Reuters om het leven. Veel inwoners van het grensgebied ontvluchten daarom de regio.

Gewonden na een aanval in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook

  • AFP
    Gewonden na een aanval in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook
  • AFP
    Gewonden na een aanval in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook

Israëlisch leger wil aanvallen Gaza opvoeren

Het Israëlisch leger is van plan de aanvallen op de Gazastrook vanavond nog op te voeren, ter voorbereiding op "de volgende fase" van de oorlog, zegt een woordvoerder van het leger bij persbureau Reuters.

Hem werd gevraagd naar het verwachte grondoffensief, waarop hij antwoordde dat het leger de aanvallen "gaat opvoeren", zodat "de dreiging voor onze strijdkrachten in de volgende fase van de oorlog wordt beperkt".

Hij riep inwoners van Gaza-Stad nogmaals op om naar het zuiden van de Gazastrook te gaan. Die reis is echter gevaarlijk, en ook in het zuiden van de Gazastrook worden luchtaanvallen uitgevoerd. Bovendien kunnen sommige mensen die bijvoorbeeld ouder of gewond zijn, niet weg.

Israëli's vragen aandacht voor gijzelaars

In Tel Aviv zijn mensen de straat op gegaan om aandacht te vragen voor de gijzelaars in de Gazastrook. Sommigen roepen op tot een bestand of een gevangenenruil.

  • Reuters
    In Tel Aviv gaan mensen de straat op om aandacht te vragen voor de gijzelaars in de Gazastrook
  • Reuters
    In Tel Aviv gaan mensen de straat op om aandacht te vragen voor de gijzelaars in de Gazastrook
  • Reuters
    In Tel Aviv gaan mensen de straat op om aandacht te vragen voor de gijzelaars in de Gazastrook
  • Reuters
    In Tel Aviv gaan mensen de straat op om aandacht te vragen voor de gijzelaars in de Gazastrook
  • Reuters
    In Tel Aviv gaan mensen de straat op om aandacht te vragen voor de gijzelaars in de Gazastrook

Top in Egypte over oorlog leidt niet tot resultaten

Een top in Egypte over de oorlog tussen Israël en Hamas heeft niet tot een doorbraak geleid. De in allerijl georganiseerde ontmoeting vond plaats op initiatief van de Egyptische regering in Caïro. En hoewel tientallen regeringsleiders en ministers uit de hele wereld het over veel dingen eens waren, zijn concrete voorstellen uitgebleven.

Zo was er bijvoorbeeld overeenstemming over dat de gevechten moeten stoppen, er meer hulp moet worden doorgelaten en de bevolking moet worden beschermd. Maar plannen over hoe dat precies geregeld kan worden, kwamen er niet.

De partijen die het conflict uitvechten, Israël en Hamas, waren er zelf niet bij. Verder stuurde Amerika, Israëls belangrijkste bondgenoot, een lage vertegenwoordiger.

Lees meer:

VN wil 'duidelijkheid over plekken die niet gebombardeerd worden'

Het is voor de Verenigde Naties belangrijk om te weten welke plekken in de Gazastrook niet worden aangevallen, zodat de VN op een veilige manier noodhulp kan leveren. Dat zegt VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths in een interview met Al Jazeera.

"Normaal gesproken zijn civiele infrastructuur, zoals ziekenhuizen en scholen, volgens het internationaal humanitair oorlogsrecht vrijgesteld van aanvallen." Griffiths roept daarom op tot een "humanitair staakt-het-vuren". "En dat betekent dat we willen weten welke plekken niet worden gebombardeerd of aangevallen, door beide kanten."

Blinken praat met Libanese premier over spanningen bij grens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft in een gesprek met de Libanese premier Mikati zijn zorgen geuit over de oplopende spanningen bij de grens tussen Israël en Libanon. Dat gesprek heeft gisteren plaatsgevonden, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Blinken heeft gezegd dat het belangrijk is om het belang van de Libanese bevolking in acht te nemen, zegt de woordvoerder. "De Libanezen zouden de gevolgen voelen als Libanon in het conflict wordt betrokken."

Amsterdamse zaalvoetballers spelen met agenten erbij

De zaalvoetballers van sportvereniging Maccabi in Amsterdam durven niet te spelen zonder agenten erbij. Net als moslims voelen ook Joden zich onveiliger in Nederland sinds de oorlog tussen Israël en Hamas.

Bekijk deze video van Nieuwsuur:

Nederlandse steun voor Israël brokkelt af, en dat merkt dit Amsterdamse voetbalteam

Israël meldt aanvallen op 'terreurcellen' bij grens met Libanon

Het Israëlische leger zegt dat het "terreurcellen" bij de grens van Libanon heeft aangevallen. Daarbij is een strijder van Hezbollah gedood, zegt de groep.

Volgens het Israëlische leger zijn de aanvallen uitgevoerd nadat er vanuit Libanon meerdere raketten waren afgevuurd op Israël. Daarbij zijn volgens Israëlische media twee Thaise burgers gewond.

'Ik zou willen dat we meer konden doen'

In de hele wereld zijn vandaag demonstraties gehouden om solidariteit te tonen met Palestijnen. "We zien al dagenlang dat onschuldige burgers, kinderen, worden gebombardeerd", zegt een van de demonstranten in Den Haag.

Een Palestijnse betoger in Londen zegt dat ze hoopt ooit te kunnen terugkeren naar huis. "En als Palestijnse met broers en zussen in Gaza zou ik willen dat we meer konden doen."

Bekijk de beelden:

Pro-Palestijnse demonstraties

'Doorgelaten hulpgoederen bij lange na niet voldoende'

De hulpgoederen in de twintig vrachtwagens die vandaag de Gazastrook in mochten zijn "bij lange na niet voldoende" voor de situatie in de Gazastrook. Dat zegt Artsen zonder Grenzen (AzG) op X.

Tot twee weken geleden gingen er dagelijks nog honderden vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook in, zegt de hulporganisatie. De Gazastrook is volgens AzG sterk afhankelijk van externe hulp. "Er is nog steeds een grote behoefte aan eten, water en medicijnen."

Ook is het van levensbelang dat er brandstof wordt toegelaten, zegt AzG, zodat operaties in ziekenhuizen kunnen worden uitgevoerd.

Luchtalarm in Israëlische steden

In meerdere steden in Israël zijn vandaag weer luchtalarmen afgegaan om te waarschuwen tegen mogelijke aanvallen.

Israëli's in een schuilkelder in Tel Aviv

Psychiater in Gaza: kinderen vertonen traumasymptomen

Kinderen in de Gazastrook vertonen steeds meer symptomen van trauma, zegt een psychiater uit Gaza tegen persbureau Reuters. "Ze hebben bijvoorbeeld stuiptrekkingen, plassen in bed, zijn heel angstig, vertonen agressief gedrag en durven niet weg te gaan bij hun ouders."

"Onze kinderen lijden vooral 's nachts veel", zegt een moeder van zes kinderen die met haar familie schuilt in een school. "Ze huilen de hele nacht."

De afgelopen twee weken zijn er meer dan 1500 kinderen omgekomen door Israëlische aanvallen, zegt het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat valt onder Hamas.

De organisatie, tactieken en belangen van Hamas

"We gaan Hamas vernietigen", heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd. Maar kan dat wel? Met experts zoomt Nieuwsuur in op de militante Palestijnse beweging. Hoe sterk is Hamas en welke ideologie hebben ze?

De organisatie, tactieken en belangen van Hamas

In beeld: demonstraties wereldwijd

Wereldwijd worden vandaag betogingen gehouden om solidariteit te tonen met de Palestijnen.

  • Reuters
    Protest in Londen
  • Reuters
    Protest in Lagos, Nigeria
  • Reuters
    Protest in Düsseldorf
  • Reuters
    Protest in Frankfurt
  • Reuters
    Protest in Rome

Hamas: discussie over gijzelaars pas als Israël stopt met aanvallen Gaza

Hamas gaat pas in discussie over het uitruilen van gijzelaars als Israël stopt met aanvallen op de Gazastrook. Dat zegt woordvoerder Osama Hamdan in een toespraak in Libanon.

Tot nu toe zijn er twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten. Hamas houdt zeker 210 mensen gegijzeld, zegt het Israëlische leger.

Zoeken naar overlevenden na nieuwe aanval Gaza-Stad

In Gaza-Stad wordt na een nieuwe luchtaanval gezocht naar overlevenden en gerouwd om de slachtoffers.

Bekijk de beelden:

Rouw in Gaza-Stad

Toch geen Thaise gijzelaars vrijgelaten

Hamas heeft toch geen Thaise gijzelaars vrijgelaten. Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat het de vrijlating van "twee gijzelaars" verwelkomt, maar daarmee werd waarschijnlijk gedoeld op de twee Amerikaanse gijzelaars die zijn vrijgelaten.

In de Gazastrook worden negentien Thaise gijzelaars vastgehouden, de grootste groep buitenlanders onder de mensen die vanuit Israël ontvoerd werden.

In beeld: de grensovergang met Egypte

Bij de grens bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook zijn vandaag twintig vrachtwagens overgestoken. Ook wachten er bij de grens nog mensen die een tweede paspoort hebben, in de hoop dat de doorgang richting Egypte ook voor hen wordt geopend.

  • Reuters
    De grens bij Rafah
  • Reuters
    De grens bij Rafah
  • Reuters
    De grens bij Rafah
  • Reuters
    Mensen wachten in de hoop dat de grens ook voor hen wordt geopend
  • Reuters
    Mensen wachten in de hoop dat de grens ook voor hen wordt geopend

Guterres roept op tot staakt-het-vuren

De chef van de Verenigde Naties Guterres roept op de vredestop in Egypte op tot een staakt-het-vuren. "Het is tijd om een einde te maken aan deze nachtmerrie", zegt hij in een toespraak.

De VN-chef is blij met de twintig vrachtwagens met noodhulpgoederen die vandaag naar Gaza konden rijden, maar zei ook dat er veel meer nodig is. "We werken continu met alle partijen om dat voor elkaar te krijgen." Guterres was gisteren bij de grensovergang met Gaza en Egypte, en zei dat het "onmogelijk is om op deze plek niet een gebroken hart te hebben".

In beeld: demonstraties in Nederland

In Den Haag, Leeuwarden, Enschede, Groningen, Maastricht, Amsterdam, Deventer en Den Bosch zijn vandaag demonstraties gehouden om solidariteit te tonen met Palestijnen in Gaza.

  • ANP
    Pro-Palestina demonstratie in Den Haag
  • NOS
    Pro-Palestina demonstratie in Leeuwarden
  • ANP
    Pro-Palestina demonstratie in Den Haag

Unicef: 44.000 flessen drinkwater naar Gaza

Unicef heeft 44.000 flessen drinkwater geleverd aan Gaza. Die zaten in de vrachtwagens die vanochtend de grens met Egypte zijn gepasseerd, laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten. Het water is voldoende voor ongeveer 22.000 mensen voor een dag.

"Nu een miljoen kinderen in Gaza geconfronteerd worden met een ernstige humanitaire crisis, is de levering van water een kwestie van leven of dood. Elke minuut telt", schrijft een woordvoerder. "Dit eerste hulptransport van water zal levens redden, maar de behoeften zijn immens - niet alleen aan water, maar ook aan voedsel, brandstof, medicijnen en ondersteuning van kinderen en gezinnen."

Unicef hoopt dat het later vandaag extra noodhulpvoorraden naar Gaza kan sturen.

'Hun handen waren op de rug gebonden'

Een cameraploeg bezocht kibboets Be'eri, waar de verwoesting die Hamas-terroristen hebben aangericht nog goed te zien is. Een hulpverlener vertelt gruwelijke details over wat hij aantrof in de kibboets.

Bekijk de beelden:

'Hun handen waren op de rug gebonden'

Israëlische voetbalinternationals in Turkse dienst willen niet spelen

Twee Israëlische voetbalinternationals weigeren vandaag te spelen in de competitiewedstrijd van hun club Antalyaspor, die uitkomt in de hoogste divisie in Turkije. Ramzi Safuri en Sagiv Jehezkel (beiden 28) zeggen in een verklaring dat voetballen "een bijna onmogelijke opgave" is door het "slechte nieuws uit het land".

"Daarnaast hebben we vernomen dat er bij de wedstrijd een moment van stilte zal zijn om Israël te veroordelen", schrijven ze verder. De twee zullen daarom niet in het stadion aanwezig zijn. "We hebben dit laten weten aan de leiding van de club en zij respecteren onze beslissing." Antalyaspor zegt tegen persbureau DPA dat er voor de wedstrijd een spandoek wordt getoond met daarop 'Wij veroordelen de onderdrukking in Gaza'.

Safuri en Jehezkel spelen sinds vorige maand voor de Turkse club.

Hamas laat ook twee Thaise gijzelaars vrij

Ook twee Thaise gijzelaars zijn vrijgelaten door Hamas, zo meldt het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie zegt dat onder meer Qatar en het internationale Rode Kruis bemiddeld hebben bij de vrijlating, en bedankt die partijen. Aan wie de gijzelaars zijn overgedragen, en waar ze nu zijn, is niet bekend.

Er worden volgens het ministerie nog zeventien Thaise burgers gegijzeld in de Gazastrook. Het is daarmee de grootste groep buitenlanders onder de mensen die vanuit Israël ontvoerd werden op 7 oktober. De Thaise regering roept Hamas op om hen goed te behandelen, en zo snel mogelijk vrij te laten.

President Sisi opent 'vredestop' in Cairo

In Egypte vindt vandaag een top over de oorlog tussen Israël en Hamas plaats, op initiatief van de Egyptische regering. De Egyptische president al-Sisi schetste in zijn openingstoespraak de inzet van zijn regering: humanitaire hulp aan Gaza, een einde aan de gevechten tussen Israël en Hamas, en uitzicht voor de Palestijnen op een eigen staat.

President Sisi opent top in Egypte over

Ook de Palestijnse president Abbas is aanwezig in Caïro. Hij benadrukte dat de Palestijnen zich niet zullen laten verdrijven van hun land. Abbas is de leider van de Palestijnse autoriteit, die bestuurt op de bezette Westelijke Jordaanoever. In de Gazastrook heeft Hamas het voor het zeggen.

Hoe nu verder aan de grensovergang? Correspondenten in Egypte en Israël vertellen

De grens tussen Egypte en Gaza was vanochtend kort open, en 20 vrachtwagens met hulpgoederen konden Gaza in. Maar er staan nog honderden andere vrachtwagens klaar aan de grens, zegt correspondent Joost Scheffers vanuit Egypte: "Dat zijn trucks van het Egyptische en internationale Rode Kruis, en van de Verenigde Naties. Die zijn hard nodig in Gaza: VN-topman Guterres heeft gezegd dat er dagelijks zo'n 100 nodig zijn in het gebied."

Vanochtend meldde de Amerikaanse ambassade in Israël dat buitenlanders of Palestijnen met een dubbel paspoort Gaza mogelijk mochten verlaten, maar daarvan is in Egypte niets te zien, aldus Scheffers.

Verslaggever Lennard Swolfs vult vanuit Tel Aviv aan dat de Israëlische legerleiding nu benadrukt dat de hulpgoederen niet naar het noorden van Gaza mogen gaan, waar Hamas zijn thuisbasis heeft. Bovendien mag er geen brandstof bij de hulpgoederen zitten, en mag de hulp niet terechtkomen bij de strijders van Hamas. "Het Israëlische leger zal hier de komende uren en dagen vooral in de gaten houden of die hulp inderdaad in hun ogen goed terechtkomt, en of Hamas-strijders er niet aan komen. Dat zal dan ook bepalen of de grens vaker open gaat."

Instemming van Israël is essentieel voor Egypte, benadrukken beiden, omdat Israël al eerder de grensovergang en het omliggende gebied bombardeerde. Zonder garanties van Israël wil Egypte de grens niet openstellen.

Israël: 210 mensen gegijzeld door Hamas

Hamas houdt sinds de terreuraanval van twee weken geleden in Israël zeker 210 mensen gegijzeld, zegt het Israëlische leger. Dat benadrukt dat het niet gaat om een definitief aantal, omdat er nog altijd onderzoek wordt gedaan naar mensen die worden vermist. Eerder sprak Israël over minstens 203 gijzelaars.

Het getal van 210 is exclusief de Amerikaanse moeder en dochter die gisteravond door Hamas werden vrijgelaten.

Hamas claimt zelf 200 mensen vast te houden en zegt dat andere gewapende groepen in de Gazastrook nog eens vijftig mensen hebben gegijzeld.

Vier arrestaties na explosie bij Israëlische ambassade Cyprus

Bij de Israëlische ambassade in de Cypriotische hoofdstad Nicosia is een explosie geweest, waarbij geen schade werd aangericht. Volgens de politie ging het om een zelfgemaakte vuurwerkbom. De politie arresteerde daarna vier mensen, tussen 17 en 21 jaar oud, voor het illegale bezit van wapens en explosieven. De politie legt zelf geen verband met de oorlog in Israël en Gaza, maar is wel intensiever de ambassade aan het beveiligen sinds de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober.

Twee van de verdachten werden opgepakt op straat vlak na de explosie, twee anderen zaten in de buurt in een auto. In die auto werden ook twee messen en een hamer aangetroffen.

Pro-Palestina-demonstraties in verschillende steden

Ook vandaag zijn er in verschillende steden in Nederland demonstraties om steun te betuigen aan de Palestijnen. Onder meer in Leeuwarden, Enschede en Maastricht staan vanmiddag betogingen gepland.

In Den Haag lopen demonstranten op dit moment een tocht van de wijk Transvaal naar het Zuiderpark. De politie spreekt van een paar honderd betogers. De gemeente Den Haag hield vooraf rekening met 1500 mensen.

De demonstranten dragen Palestijnse vlaggen en er is ook een vlag te zien die lijkt op die van Hamas. De politie Den Haag zegt dat de getoonde vlag niet strafbaar is omdat er een andere tekst op staat, de islamitische geloofsbelijdenis. De politie laat dat op X ook weten aan PVV-leider Wilders, die zijn verontwaardiging uitspreekt over de vlag.

Demonstratie in Den Haag

Vluchtelingen in zuiden Gaza: 'Dit is geen leven voor een kind'

In een overvolle school in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, zoeken mensen veiligheid. Een moeder vertelt over het leven met haar zes kinderen daar. "Er zitten hier ongeveer honderd mensen per klaslokaal, vooral kinderen."

'Dit is geen fractie van wat een goed, gezond en veilig leven voor een kind zou moeten zijn'

Libanezen ontvluchten grensregio voor Israëlische beschietingen

Bij de grens tussen Israël en Libanon is het onrustig. Over en weer zijn er aanvallen tussen het Israëlische leger en de militante sjiitische beweging Hezbollah. Het Libanese grensdorp Dhayra werd geraakt door Israëlische raketten. Veel inwoners ontvluchten daarom de regio.

Libanezen ontvluchten grensregio voor Israëlische beschietingen

Egypte-correspondent Joost Scheffers over het openen van de grensovergang

"De grens bij Rafah is waarschijnlijk geopend omdat Hamas twee Amerikaanse gijzelaars heeft vrijgelaten. Afgelopen week is er veel onderhandeld over het openen van de grensovergang, die wordt gecontroleerd door Egypte. Maar uiteindelijk bepaalt Israël. Dat had eisen op tafel gelegd in onderhandelingen met de VS en Egypte. Israël wilde niet dat er brandstof naar binnen zou gaan, wat de VS en Egypte wel wilden omdat dieselgeneratoren en ziekenhuizen daarop draaien."

"Egypte op zijn beurt wilde de hulp alleen doorlaten als een veilige doorgang gegarandeerd kon worden. Die is uiteindelijk gegarandeerd met de toezeggen van de Israëliërs dat ze hulp met rust zullen laten mits die niet in handen valt van Hamas. Israël heeft de grensovergang afgelopen tijd meerdere keren gebombardeerd. Ook dat heeft tot vertraging geleid omdat de weg moest worden gerepareerd."

Oorlog in Gaza: wie steunt wie?

De hele wereld kijkt mee en bemoeit zich met de oorlog tussen Hamas en Israël, maar wie steunt nou wie nou eigenlijk? NOS op 3 zet het op een rij:

Oorlog in Gaza: wie steunt wie?

Rutte en Schreinemacher reageren op konvooi naar Gaza: 'Goed nieuws, maar meer nodig'

Premier Rutte en minister Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking), beiden demissionair, hebben via X gereageerd op het konvooi met vrachtwagens dat vanochtend Gaza in is gereden. Beiden zeggen blij te zijn met het toelaten van de hulpgoederen, maar zeggen dat het lang niet genoeg is om de nood in het afgegrendelde gebied te lenigen.

Gisteren riep hun collega Ollongren (Defensie) in Nieuwsuur op tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, maar dit wordt door Rutte en Schreinemacher niet herhaald.

Top in Caïro, zonder de hoofdrolspelers in het conflict

In Egypte vindt vandaag een in allerijl georganiseerde 'vredestop' plaats, op initiatief van de Egyptische regering. Die zou moeten gaan over de humanitaire situatie in Gaza en het geweld tussen Hamas en Israël, al is er geen agenda of concreet doel gesteld voor de bijeenkomst. Veel staatshoofden en regeringsleiders kwamen gisteren of vandaag in alle haast naar Caïro. Onder hen zijn Arabische leiders onder wie koning Abdullah van Jordanië en de Palestijnse president Abbas.

Ook uit de EU zijn veel ministers of premiers overgekomen: onder meer premier Meloni (Italië), premier Sanchez (Spanje) en de Duitse buitenlandminister Baerbock zijn erbij. Namens de VN doet secretaris-generaal Guterres mee, namens de EU zowel voorzitter Michel van de Europese Commissie als buitenlandchef Borrell van de Europese Raad van regeringsleiders. Rusland vaardigde vice-minister Bogdanov van Buitenlandse Zaken af, China zijn gezant voor het Midden-Oosten, Zhai Jun.

Grote afwezigen in Caïro zijn vandaag de partijen die het conflict uitvechten, Israël en Hamas. Ook de VS is er voor zover bekend niet bij.

De top in Cairo was voor journalisten te volgen via schermen buiten de zaal

Onderzoek AP: ontploffing ziekenhuis kwam waarschijnlijk door raket vanuit Gaza

De raket waardoor afgelopen week het ziekenhuis in Gaza werd getroffen, werd hoogstwaarschijnlijk afgevuurd vanuit de Gazastrook. Dat concludeert persbureau Associated Press op basis van tientallen geverifieerde video's van sociale media, en beelden van nieuwszenders.

Volgens AP is op die beelden te zien hoe een reeks raketten afgevuurd wordt vanuit Gaza, waarbij één van die raketten plots van koers verandert, en lijkt af te buigen richting het verduisterde Gaza-Stad. Even later barst die raket in stukken uiteen, waarna een deel explodeert en een ander stuk naar de grond valt.

Kort daarna is er op de grond een kleine explosie te zien, en daarna een grote. AP concludeert op basis van satellietbeelden en andere beelden van het gebied, dat deze explosie wel bij het ziekenhuis moet zijn geweest. Een zestal experts op het gebied van oorlogvoering en open source-onderzoek onderschrijft deze conclusie, schrijft AP. "De meest waarschijnlijke uitleg is dat dit een tragisch ongeluk geweest is", zegt een van hen.

CNN: grensovergang na 20 vrachtwagens weer dicht

De grensovergang tussen Gaza en Egypte is kort na het passeren van 20 vrachtwagens met hulpgoederen weer gesloten, zo meldt een medewerker van CNN die aan de Egyptische kant van de grens staat. Het is nog niet bekend of er ook mensen vanuit de Gazastrook de grens gepasseerd zijn richting Egypte. Volgens afspraken die eerder deze week door onder meer de Amerikanen naar buiten zijn gebracht, zouden buitenlanders die vastzitten in Gaza via Rafah naar Egypte mogen.

Eerste vrachtwagens met hulpgoederen passeren grens Egypte-Gaza

De grens tussen de Gazastrook en Egypte, bij Rafah, is nu beperkt open. Op beelden van persbureaus en nieuwszenders is te zien dat de eerste vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Egypte Gaza binnenrijden. De binnenkomst aan Palestijnse kant is nu ook bevestigd door ambtenaren in de Gazastrook.

Ook buitenlanders in de Gazastrook zouden nu via de grensovergang het gebied kunnen verlaten. Of dat ook al gebeurt is onduidelijk. Hoeveel vrachtwagens het gebied in mogen, is onduidelijk. Eerder deze week zei de Amerikaanse president Biden dat Egypte in eerste instantie maximaal twintig vrachtwagens met voorraden zou doorlaten naar Gaza.

Kijk hier naar het moment:

Grens tussen Gaza en Egypte open

Israël roept burgers op: verlaat Egypte en Jordanië

Israël heeft zijn burgers opgeroepen de Arabische buurlanden Egypte en Jordanië onmiddellijk te verlaten, uit angst voor represailles naar aanleiding van de Gaza-oorlog. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde zaterdag een advies, waarin het reisadvies voor die landen is aangepast naar het hoogste alarmniveau. Het advies geldt ook voor de Sinaï, een onder Israëli's populaire vakantiebestemming.

Ook voor Marokko werd het dreigingsniveau verhoogd: alle reizen daarheen worden afgeraden, tenzij die voor "essentiële redenen" gemaakt worden.

Het ministerie noemt geen concrete reden om het dreigingsniveau nu te verhogen, maar wijst op de "steeds intensievere protesten tegen Israël" in die landen, en de "vijandigheid en geweld tegen Israëlische en Joodse symbolen."

Hamas geeft video vrij van vrijlating twee gijzelaars

Hamas heeft een video vrijgegeven van de vrijlating van twee Amerikaanse gegijzelden, gisteravond. De gijzelaars werden overgedragen aan het Internationale Rode Kruis en naar Israël gebracht.

Hamas draagt twee gegijzelde Amerikanen over aan het Rode Kruis

Amerikaanse ambassade: grens Gaza-Egypte mogelijk vanochtend open voor buitenlanders

Voor de grensovergang staat een rij met vrachtwagens

De Amerikaanse ambassade in Israël zegt informatie te hebben dat de grens tussen de Gazastrook en Egypte, bij Rafah, om tien uur vanochtend lokale tijd opengaat. Buitenlanders zouden dan de Gazastrook kunnen verlaten. Dat is om negen uur Nederlandse tijd. De ambassade voegt eraan toe niet te weten voor hoelang de grens opengaat. In een verklaring wordt gewaarschuwd dat er chaotische taferelen kunnen volgen aan beide kanten van de grens. Egypte heeft het openen van de grens nog niet bevestigd.

Biden: 'Saudiërs wilden Israël erkennen, daarom pleegde Hamas aanslag'

De terroristische aanslag van Hamas, waarbij eerder deze maand bijna 1400 doden vielen, was bedoeld om Saudi-Arabië ervan te weerhouden Israël te erkennen. Dat heeft de Amerikaanse president Biden gezegd bij een campagnetoespraak. "Een van de redenen dat Hamas deze aanval uitvoerde, is omdat ik van plan was om in gesprek te gaan met de Saudiërs. En weet je wat? Ze stonden op het punt om Israël te erkennen."

De afgelopen jaren hebben enkele kleinere Golfstaten diplomatieke banden aangeknoopt met Israël, iets dat decennialang een taboe was in de Arabische wereld: in 2020 deden Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten dat, met de goedkeuring van hun grote buurland Saudi-Arabië.

De Saudiërs hebben die stap nog niet gezet, omdat ze willen dat er eerst concrete plannen zijn voor de totstandkoming van een Palestijnse staat. Maar ze waren al wel in gesprek met Israël en de Amerikaanse regering om de banden met Israël aan te halen. Premier Netanyahu en kroonprins Bin Salman lieten vorige maand doorschemeren dat zo'n akkoord binnen handbereik was.

Buitenlandminister Blinken zei vorige week dat deze plannen "nog steeds in leven zijn, maar het gaat tijd kosten".

De oorlog in Gaza door de ogen van filmmaker Bisan (25)

Bisan Owda was een vrolijke, jonge filmmaker tot Hamas zijn terreurdaden pleegde en Israël terugsloeg met zware aanvallen op Gaza. Ze doet op sindsdien Instagram verslag van hoe ze probeert te overleven. Dit is een korte samenvatting van haar materiaal.

Oorlog in Gaza door de ogen van filmmaker Bisan (25): 'Ik kan de volgende zijn'

Leger Israël: Hezbollah-doelen aangevallen

Het Israëlische leger zegt dat het de afgelopen uren doelen van Hezbollah heeft aangevallen. Dat was een reactie op beschietingen met antitankraketten door de militante beweging. Volgens het leger zijn onder meer kampen van Hezbollah en een lanceerinrichting die gericht was op Israël aangevallen.

De afgelopen dagen zijn er beschietingen over en weer tussen het Israëlische leger en Hezbollah in Libanon. Het leidde ertoe dat bewoners van een Israëlische stad in het uiterste noorden van het land, op een paar kilometer van de grens met Libanon, gisteren te horen kregen dat ze hun huis moesten verlaten. Ook geldt voor heel Libanon sinds gisteren voor Nederlanders een rood reisadvies, wat betekent dat ze wat Buitenlandse Zaken betreft moeten vertrekken.

Ook Fransen denken dat Palestijnse raket ziekenhuis raakte

De explosie bij het ziekenhuis in Gaza-stad die eerder deze week mogelijk honderden doden tot gevolg had, is volgens Frankrijk waarschijnlijk veroorzaakt door een mislukte raketlancering van Palestijnse kant. De Franse militaire inlichtingendienst (DRM) zegt dat de krater op een binnenplaats van het ziekenhuis te klein is voor een Israëlische raket. "Een Palestijnse raket, met een explosieve lading van zo'n 5 kilo, ligt het meest voor de hand", concludeert de dienst. Gewapende groepen in de Gazastrook hebben volgens de DRM dergelijke raketten in hun arsenaal.

Ook de Verenigde Staten kwamen al tot de conclusie dat de explosie niet door Israël is veroorzaakt. Israël zelf wees nog dezelfde avond naar de Islamitische Jihad, een van de militante bewegingen in de Gazastrook. Zowel Hamas als Islamitische Jihad ontkent verantwoordelijkheid voor de explosie.

De schade aan de binnenplaats van het ziekenhuis in Gaza-stad, met op de voorgrond de krater

Vader vrijgelaten Amerikaanse: 'Het gaat heel goed met haar'

De vader van Natalie Raanan, de gegijzelde Amerikaanse die vrijdagavond met haar moeder werd vrijgelaten door Hamas, zegt in een interview met persbureau AP dat zijn dochter het goed maakt. "Het gaat heel goed met haar." Hij noemt het geweldig dat Natalie nu mogelijk haar 18de verjaardag volgende week thuis in de VS kan vieren. "Echt fantastisch nieuws."

Natalie Raanan en haar moeder Judith werden twee weken geleden ontvoerd door Hamas. De Amerikaanse ambassade in Israël heeft een nieuwe foto van moeder en dochter verspreid. Ze voeren volgens de ambassade een telefoongesprek met president Biden.

Channel 4: onderzoekers twijfelen aan Israëls verhaal over ziekenhuis

De Britse omroep Channel 4 heeft met onderzoekers gesproken die kanttekeningen plaatsen bij onderdelen van Israëls verklaring over wat er is gebeurd bij het ziekenhuis in Gaza-stad. Daar was eerder deze week een explosie, waarbij mogelijk honderden mensen omkwamen.

De experts concluderen onder meer op basis van het geluid van het projectiel dat de explosie veroorzaakte en een 3D-animatie dat het projectiel niet uit het zuidwesten van de Gazastrook kwam, zoals Israël zegt, maar vanuit het oosten of noordoosten. Verder is er volgens de onderzoekers gerommeld met het vermeende afgeluisterde gesprek dat Israël als bewijs aanvoerde dat een afgezwaaide raket van Islamitische Jihad op het ziekenhuis was terechtgekomen. "We kunnen niet ronduit zeggen dat het gesprek nep is, maar het is door de mate van digitale bewerking geen geloofwaardig bewijs."

De reportage van Channel 4:

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 21 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.