Een vrachtwagen met hulpgoederen aan de grens bij Rafah
NOS NieuwsAangepast

Grens Egypte-Gaza korte tijd open voor vrachtwagens met hulpgoederen

De grens tussen de Gazastrook en Egypte, bij Rafah, is korte tijd open geweest om vrachtwagens met hulpgoederen door te laten naar Gaza. Op beelden was te zien dat de vrachtwagens iets na 09.00 uur lokale tijd Gaza binnenrijden, onder gejuich van toeschouwers. Kort na passeren van zo'n 20 vrachtwagens ging de grens weer dicht, meldt CNN.

Het is niet bekend of er ook mensen vanuit de Gazastrook de grens gepasseerd zijn richting Egypte. Volgens afspraken die eerder deze week door onder meer de Amerikanen naar buiten zijn gebracht, zouden buitenlanders die vastzitten in Gaza via Rafah naar Egypte mogen.

De grens was korte tijd open voor vrachtwagens:

Grens tussen Gaza en Egypte korte tijd open

De grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook worden door Israël geblokkeerd. De grensovergang bij Egypte is vooralsnog de enige plek waar noodhulp Gaza in kan komen.

De Amerikaanse ambassade in Israël maakte vanochtend als eerste melding van een mogelijke opening van de grens bij Rafah. Dat zou om tien uur vanochtend lokale tijd zijn. De ambassade zei niet te weten hoe lang de grensovergang open zou zijn. Er werd gewaarschuwd voor chaotische taferelen aan beide kanten van de grens.

Aan de grens bij Rafah staan al dagen vrachtwagens met hulpgoederen te wachten om Gaza binnen te rijden. Afgelopen week drong onder meer de VS bij Egypte en Israël aan om de grens bij Rafah (tijdelijk) open te stellen voor hulp.

Maandagochtend meldden Egyptische bronnen al dat de grens open zou gaan. Dat werd later tegengesproken door het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu en een woordvoerder van Hamas.

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties bezocht de de grensovergang gisteren, in een poging die open te krijgen voor noodhulp. "Het is onmogelijk om op deze plek niet een gebroken hart te hebben", zei hij toen.

"We zien hier een paradox: achter deze muur zijn er twee miljoen mensen die enorm lijden. Ze hebben geen water, eten, medicijnen of brandstof. Aan deze kant van de muur is er alles wat ze nodig hebben: vrachtwagens vol. Die zijn het verschil tussen leven en dood in Gaza, en ze moeten zo snel mogelijk in beweging komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl