liveblog
NOS WielrennenAangepast

Secondenwerk in de Giro na spectaculaire etappe

liveblog gesloten

Wat krijgen we morgen voor de kiezen?

Morgen staat de voorlaatste etappe op het programma: de laatste bergetappe, over 190 kilometer van Pordenone naar Asiago.

We beginnen met de Muro di Ca' del Poggio: in iets meer dan een kilometer gaan we ruim 12 procent omhoog met een uitschieter van 18 procent. Na wat hobbeltjes hier en daar volgt op ruim 67 kilometer van de finish de Monte Grappa, een klim van de eerste categorie.

In de slotfase volgt de laatste beklimming van de Giro, van de eerste categorie, eindigend in Foza. Daarna golft de weg nog ruim 14 kilometer voort tot de finish.

De start is rond het middaguur. Wat er morgen ook gebeurt: het wordt spannend, questo è sicuro!

Visbeek was boos toen Dumoulin niet in goede positie zat

Tenslotte: de reactie van Sunweb-ploegleider Aike Visbeek na de negentiende etappe van de Ronde van Italië.

Visbeek was boos toen Dumoulin niet in goede positie zat

Ten Dam: Tom was nog bezig met gisteren

Laurens ten Dam vermoedt dat Tom Dumoulin nog een beetje te veel met zijn uitspraken van gisteren bezig was. Wellicht was hij achterin het peloton bezig om het een en ander goed te praten, aldus zijn ploeggenoot bij Team Sunweb. "We zaten met de ploeg vooraan, ik was hem steeds aan het zoeken."

Over het verschil van Dumoulin met Quintana zegt Ten Dam: "38 seconden? Dan is alles nog mogelijk. Maar we hadden er liever 38 voor gestaan."

Ten Dam: Tom was nog bezig met gisteren

Mollema: we zaten te slapen

"Het brak in de afdaling en toen was het echt alle hens aan dek", stelt Bauke Mollema na de finish over het moment dat de drie Nederlandse klassementsrenners de slag misten. "Ik zat van achteren. Samen met Lotto-Jumbo en Sunweb hebben we het gat gelukkig dichtgereden."

"Het ging heel rustig, het was een ontspannen koers. Ineens hoorde ik dat iemand een gat had laten vallen en toen gingen Nibali en Quintana vooraan natuurlijk volle bak rijden. Voor we het doorhadden was het verschil al een minuut. Het was onoplettendheid, er was geen plaspauze. We zaten gewoon te slapen."

Mollema: ik reed 99 km/u en nog reden ze vooraan weg

Dumoulin spreekt

Tom Dumoulin legt uit waar het verkeerd ging in de negentiende etappe.

Dumoulin: ik had gewoon slechte benen

Lof voor Landa

Je zou het alweer bijna vergeten, maar Mikel Landa was dus de winnaar van de negentiende etappe. Champagne!

Eerste reactie Dumoulin

De eerste reactie van Tom Dumoulin: "Stom, heel stom. Ik zat gewoon achterin te keuvelen, dat moet je niet doen als klassementsrenner. Het had niets met een plaspauze te maken. Ik had vandaag heel slechte benen."

"Mijn team heeft me een paar keer gered met mijn slechte benen. Anders was het nog slechter geweest."

Algemeen klassement

U ziet het goed: geen roze meer voor Tom Dumoulin, maar wat zijn de verschillen klein! Nibali heeft 5 seconden achterstand op Dumoulin, Pinot 15 seconden. De eerste vier staan binnen een minuut, met nog één bergetappe en één tijdrit voor de boeg.

Het algemeen klassement

Uitslag van de etappe

Dumoulin

Het gaat net niet lukken voor Dumoulin. Hij perst alles eruit maar verliest het roze.

Quintana is de nieuwe rozetruidrager, met 38 seconden voorsprong op Dumoulin.

Ruim een minuut na Dumoulin komt Kruijswijk nog over de finish.

Pinot!

Thibaut Pinot gaat nu over de finish. Is dat genoeg voor het roze? De stopwatches liggen klaar...

Quintana komt 12 seconden na Pinot over finish, Mollema en Nibali op 14 seconden.

Versnelling

Nibali en Quintana versnellen. Mollema en Yates reageren. Dumoulin rijdt daarachter, maar hoeveel is het verschil? Dat is niet duidelijk.

Pinot? Dumoulin?

Zakarin en Pozzovivo demarreren uit de groep der favorieten. Nibali en Quintana hebben geen antwoord. Maar waar rijdt Pinot? En Dumoulin? Het is momenteel niet bijster overzichtelijk...

Landa!

Na twee tweede plekken is er nu de ritzege voor Mikel Landa. Hij wint de negentiende etappe!

Rui Costa wordt voor de derde keer tweede in deze Giro. Rolland wordt derde in de negentiende etappe. We wachten op de favorieten.

2 km - Quintana

Quintana moet even lossen uit de groep van favorieten, maar komt terug. Dumoulin rijdt op 44 seconden.

3 km - Landa

Landa rijdt ondertussen redelijk onbedreigd naar de ritzege. Dumoulin rijdt op ruim een halve minuut van de favorieten.

4 km - Pinot

Pinot gaat in de aanval! De nummer vier in de Giro pakt een gaatje, Nibali en Quintana moeten passen.

5 km - Dumoulin!

Het wordt minder steil en Dumoulin komt langzaam dichterbij! Nog ruim 15 seconden bedraagt zijn achterstand.

6 km - 20 seconden

Dumoulin rijdt zo'n 20 seconden achter de groep van Nibali en Quintana. De rivalen lijken niet echt weg te komen. Sterker nog: Nibali vraagt aan zijn motor Pellizotti of het iets langzamer kan.

7 km - Stijgen

De groep met favorieten nadert het stuk met een stijgingspercentage van 14. Daar zal toch het een en ander gebeuren...

Dumoulin rijdt zo'n 100 meter achter zijn concurrenten. Kruijswijk is inmiddels ook weggezakt en moet lossen bij Dumoulin.

7 km - Gaatje

Er is een gaatje tussen Dumoulin en de groep met favorieten. Kan de rozetruidrager nog terugkomen?

8 km - Kielzog

Kruijswijk en Mollema rijden in het kielzog van Nibali en Quintana. Dumoulin rijdt aan de achterkant van de groep en heeft het niet makkelijk.

9 km - Landa

Landa gaat er vooraan vandoor en laat Costa achter. Dumoulin rijdt in zijn eigen tempo achteraan de groep met favorieten.

10 km - Dumoulin

Dumoulin wordt gelost uit de groep der favorieten tijdens de slotklim naar Piancavallo. De rozetruidrager heeft het moeilijk, blijft zijn eigen tempo rijden. Kan hij nog aanklampen?

Vooraan is Sánchez uitgespeeld. Landa en Costa rijden nu samen aan kop.

11 km - Sánchez

LL Sánchez heeft ruim 20 seconden op de achtervolgers. Maar nu zijn ook de favorieten aan de klim begonnen. Krijgen we vuurwerk?

15 km - Klimmen

De slotklim naar Piancavallo begint. Dumoulin rijdt in de groep met favorieten. Komen er nieuwe aanvallen?

Sánchez en Molard waren ontsnapt uit de kopgroep van 18, maar aan het begin van de klim moet Molard al passen. Sánchez rijdt alleen aan kop, de rest rijdt op 44 seconden. De groep met favorieten heeft ruim 9 minuten achterstand.

33 km - Ontspannen Dumoulin

Dumoulin rijdt ontspannen in de groep der favorieten. De kopgroep heeft inmiddels ruim 11 minuten voorsprong.

Over 18 kilometer staat de slotklim naar Piancavallo op het programma, van de eerste categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3.

Zojuist hebben de tweede tussensprint van de dag gehad. Capecchi ging als eerste over de streep, voor Rolland en Boem.

Routekaart 19de etappe

48 km - Kopgroep

We hebben nu één grote kopgroep met 18 man. Daar zal de winnaar vermoedelijk uitkomen: het verschil met de groep met favorieten is ruim 7 minuten

De kopgroep: Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Clément Chevrier (AG2R), Pello Bilbao, Luis León Sánchez (Astana), Nicola Boem, Lorenzo Rota (Bardiani), Pierre Rolland (Cannondale), Rudy Molard (FDJ), Jevgeni Sjaloenov (Gazprom), José Herrada, José Joaquin Rojas (Movistar), Ruben Plaza (Orica-Scott), Eros Capecchi (Quick-Step Floors), Mikel Landa, Sebastian Henao (Sky), Rui Costa (UAE Team Emirates), Matteo Busato en Ilja Kotsjevoi (Wilier-Southeast).

53 km - Tom?

Even schrikken: Dumoulin staat aan de kant met een probleem aan zijn voorwiel. Hij rijdt snel weer verder en zijn concurrenten houden zich rustig. Niets aan de hand.

De zes achtervolgers (Boem, Capecchi, Landa, Rojas, Rota en Visconti) rijden op 18 seconden van de kopgroep (Bilbao, Sánchez, Rolland, Sjaloenov, Henao en Rui Costa). De groep met favorieten rijdt op 7 minuten.

63 km - Zes achter zes

Zes man (Boem, Capecchi, Landa, Rojas, Rota en Visconti) hebben de achtervolging ingezet op de kopgroep van zes: Bilbao, Sánchez, Rolland, Sjaloenov, Henao en Rui Costa.

De achtervolgers rijden ruim een halve minuut achter de kopgroep. De groep-Dumoulin rijdt daar een kleine 6 minuten achter.

73 km - Relatieve rust

De zes koplopers hebben ruim een minuut voorsprong op de groep der favorieten. Er heerst even relatieve rust in de Giro.

De kopgroep: Pello Bilbao, Luis León Sánchez (Astana), Pierre Rolland (Cannondale), Jevgeni Sjaloenov,(Gazprom), Sebastian Henao (Sky) en Rui Costa (UAE).

Kritische McEwen

Oud-sprinter Robbie McEwen is kritisch op de verrassingsaanval tijdens de plaspauze van Tom Dumoulin. "Quintana en Nibali zijn in ieder geval consequent in deze Giro: ze hebben aangevallen op ieder moment dat het niet hoort. Maar zeker na gisteren had Tom D. kunnen verwachten dat ze hem zouden aanvallen, zelfs tijdens zijn slaap", twittert de Australiër.

85 km - De top

De beklimming van de Sella Chianzutan zit erop en er is een kopgroep van zes man met een voorsprong van ruim 45 seconden. De bergpunten zijn voor Henao, Sánchez en Rui Costa. We dalen af.

De kopgroep: Pello Bilbao, Luis León Sánchez (Astana), Pierre Rolland (Cannondale), Jevgeni Sjaloenov,(Gazprom), Sebastian Henao (Sky) en Rui Costa (UAE).

88 km - Even bijkomen

Wat een opschudding. Wij moeten er even van bijkomen en de kopgroep ook. Het valt stil in het peloton en het begint weer opnieuw: een handvol renners die ook al bij de vroege vlucht betrokken waren, proberen het opnieuw.

91 km - Aansluiting

Uitstekend nieuws voor Dumoulin: zijn groep is aangesloten bij de groep Quintana-Nibali. De eerste aanval is afgeslagen, mede dankzij hard werk van Yates.

De vraag is: hoe gaat Dumoulin reageren? Het verhaal gaat dat Movistar-renner Rojas speciaal in het wiel van Dumoulin bleef rijden en Quintana een seintje gaf op het moment dat de rozetruidrager zijn sanitaire stop maakte.

93 km - Opgeslokt

De oorspronkelijke kopgroep is opgeslokt door de groep Nibali-Quintana. De groep-Dumoulin rijdt op 24 seconden en wordt aangevoerd door Jurgen Van den Broeck, die nog afkomstig is uit de eerste kopgroep.

95 km - Bevestiging

Team Sunweb-manager Iwan Spekenbrink heeft volgens Eurosport bevestigd dat de aanval op de roze trui werd ingezet tijdens een plaspauze van Tom Dumoulin.

96 km - Nederlands pact

De beklimming is begonnen. Het 'Nederlandse pact' rijdt een halve minuut achter Nibali en Quintana.

103 km - Bijna klimmen

We naderen de tweede klim van de dag: de Sella Chianzutan van de tweede categorie. Een klim van 12 kilometer lang.

Het verschil tussen Dumoulin en Nairo/Quinana is een kleine halve minuut. Wat gaat er straks gebeuren tijdens de klim?

105 km - Sneu

De koers is helemaal los en dat is sneu voor de kopgroep van 14: zij worden bijna ingelopen door de groep Nibali/Quintana.

Een halve minuut zou de achterstand van de Nederlandse groep zijn, met Dumoulin, Kruijswijk en Mollema.

113 km - De situatie

Er rijden veertien man aan kop. Op 2.45 rijdt een groep met onder anderen Quintana, Nibali, Pinot en Zakarin. We schatten dat de groep-Dumoulin daar ruim een minuut achter zit. De rozetruidrager heeft gezelschap van onder anderen Kruijswijk, Mollema en Yates.

De berichten dat de aanval werd geopend tijdens een plaspauze van Dumoulin zijn nog niet bevestigd.

118 km - Halve minuut?

Het gaat rap op en neer met de verschillen. Dumoulin zou nu nog op ruim een halve minuut achterstand rijden.

Dumoulin virtueel uit roze trui

Een groepje, met onder meer Nibali en Quintana, opent de aanval op Dumoulin en heeft inmiddels een voorsprong van 2 minuten op de groep met de rozetruidrager.

Dat betekent dat Dumoulin virtueel niet meer op de eerste plaats in het klassement staat.

Geen commentaar van Mollema

We vroegen bij de start natuurlijk ook aan Bauke Mollema naar de uitspraken van Tom Dumoulin. Mollema wilde daar niet op ingaan. "Ik heb gehoord wat hij heeft gezegd, maar ik focus me gewoon op de koers."

Mollema: ik focus me op de koers

140 km - 4 minuten

De voorsprong van de kopgroep loopt gestaag op naar ruim 4 minuten. In Sappada hebben we de eerste tussensprint gehad: Devenyns was de eerste, voor Teklehaimanot en Mühlberger.

Daarachter is het peloton met alle favorieten nog bijeen.

De kopgroep: Clément Chevrier (AG2R), Pello Bilbao (Astana), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Gregor Mühlberger (Bora), Pierre Rolland (Cannondale), Maciej Paterski (CCC), Tobias Ludvigsson (FDJ), Jevgeni Sjaloenov (Gazprom), José Herrada (Movistar), Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Jurgen Van den Broeck (Lotto-Jumbo), Rui Costa (UAE) en Ilja Kotsjevoi (Wilier-Selle Italia).

Kruijswijk verbaasd over uitspraken Dumoulin

Het ging voor de start veelal over de uitlatingen van Tom Dumoulin van gisteren. Bijvoorbeeld over het Nederlandse pact met Steven Kruijswijk en Bauke Mollema dat de rozetruidrager wel zou waarderen.

Kruijswijk was verbaasd over de uitspraken. "Ik heb Tom de hele Giro nog niet veel gesproken, dus dit kwam wel als een verrassing."

Kruijswijk was verbaasd over uitspraken Dumoulin

144 km - Gezelschap

Het trio heeft gezelschap gekregen van nog elf renners. Hun voorsprong loopt op naar 2.20.

De kopgroep: Clément Chevrier (AG2R), Pello Bilbao (Astana), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Gregor Mühlberger (Bora), Pierre Rolland (Cannondale), Maciej Paterski (CCC), Tobias Ludvigsson (FDJ), Jevgeni Sjaloenov (Gazprom), José Herrada (Movistar), Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Jurgen Van den Broeck (Lotto-Jumbo), Rui Costa (UAE) en Ilja Kotsjevoi (Wilier-Selle Italia).

Dumoulin: ik was een beetje opgefokt

Gisteren toonde rozetruidrager Tom Dumoulin zich teleurgesteld in het rijden van Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, maar hij had ook kritiek op Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

"Ik was een beetje fel na de finish", zegt Dumoulin bij de start van etappe 19. "Na de finish ben je altijd een beetje opgefokt, ook door de adrenaline. Af en toe zeg je dan dingen die je beter niet had kunnen zeggen."

Dumoulin: ik was een beetje opgefokt na de finish

'Dumoulin moet niet zeuren'

De oud-renners Jan Janssen en Hennie Kuiper vinden het maar vreemd dat Tom Dumoulin in de Giro de hulp vraagt van zijn landgenoten Bauke Mollema en Steven Kruijswijk.

"Het is toch geen voetbalwedstrijd! Het landsbelang telt niet. Die renners rijden voor hun eigen belang. Dit zijn professionele ploegen, die rijden daar rond voor veel geld", stelt Janssen, de Tourwinnaar van 1968.

Kuiper, in 1980 tweede in het eindklassement van de Tour achter Joop Zoetemelk, is het met Janssen eens. "Dumoulin kan ook niet verlangen dat Nibali en Quintana met hem naar de streep rijden. Het is potdomme topsport! Bikkel-, bikkelhard."

172 km - Trio

De eerste klim is achter de rug. Drie renners hebben een kleine voorsprong: Pello Bilbao (Astana), Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) en Daniel Teklehaimanot (Dimension Data).

Een half minuutje rijden ze voor het peloton.

Onderweg!

Het peloton is begonnen aan de negentiende etappe! We beginnen straks meteen met de beklimming van de Passo di Monte Croce Comelico, oftewel de Kreuzbergpas, van de derde categorie.

Pozzato op zes?

Ergens is gisteren iets misgegaan bij de mensen die de klassementen opmaken van de Giro d'Italia. In diverse media staat Filippo Pozzato op de zesde plek in het algemeen klassement, waar het eigenlijk Domenico Pozzovivo zou moeten zijn. Tot hilariteit van Pippo zelf.

Vrede gesloten?

Voor de start van de negentiende etappe lijkt de vrede gesloten tussen Tom Dumoulin en Vincenzo Nibali, de 'kemphanen' van gisteren.

Bakkeleien

Ook verbaal beginnen de spanningen in de Giro op te lopen. Tom Dumoulin maakte zich boos over de rijstijl van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana, waarop de Italiaan getergd reageerde en de rozetruidrager "arrogant" noemde. En dat vond Dumoulin weer niet leuk.

Het weer in San Candido

Het ziet er prachtig uit. Het is met 19 graden iets frisser dan in Hilversum, maar de zon schijnt. De start is om 12.05 uur.

Het klassement

Hoe ziet de top-10 eruit? Tom Dumoulin staat fier op 1, maar wat zijn de verschillen klein. Ook op 7 en 8 zien we Nederlanders.

Algemeen klassement

De etappe van gisteren

In een boeiende etappe door de Dolomieten pareerde Tom Dumoulin gisteren de aanvallen van Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. De Limburger behield daarmee zijn voorsprong op het duo en het roze. De etappezege was voor Tejay van Garderen, hij klopte zijn medevluchter Mikel Landa.

Dumoulin weerstaat aanvallen en behoudt roze, ritzege Van Garderen

Wat krijgen we voor de kiezen?

De negentiende etappe is 191 kilometer lang en voert de renners van San Candido naar Piancavallo.

Direct na de start rijden de renners omhoog over de Passo di Monte Croce Comelico, oftewel de Kreuzbergpas. Dat is een klim van de derde categorie. Halverwege beklimmen ze de Sella Chianzutan (2e categorie), maar het vuurwerk zit in de finale.

De laatste 15,5 kilometer staat de klim naar Piancavallo op het programma, van de eerste categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3.

Routekaart 19de etappe

Benvenuto!

De spanning loopt op in de Ronde van Italië. Nog twee zware bergetappes en een tijdrit en we weten of Tom Dumoulin Nederlandse wielergeschiedenis schrijft.

Giro