Tom Dumoulin op het podium
NOS WielrennenAangepast

Sterke Dumoulin behoudt roze; etappe voor Van Garderen

Tom Dumoulin heeft de aanvallen van Nairo Quintana en Vincenzo Nibali in de achttiende etappe in de Giro d'Italia gepareerd. De Limburger behoudt het roze. De etappezege was voor Tejay van Garderen, hij klopte zijn medevluchter Mikel Landa.

De renners in de Giro hadden een korte maar zware etappe voor de boeg. Slechts 137 kilometer, maar wel met vijf bergpassen en 46 kilometer klimwerk. Rozetruidrager Dumoulin, die op 60 kilometer van de meet door moest zonder luitenant Laurens ten Dam, zag Quintana demarreren met nog 53 kilometer te gaan.

Nibali ging direct achter Quintana aan, Dumoulin reed in rustiger tempo naar hem toe en nam in zijn kielzog mannen als Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo en Ilnoer Zakarin mee.

Dumoulin boos op Quintana

Quintana viel nog eens aan, met nog 6,5 kilometer te gaan (waarvan 3 kilometer klimmen), maar veel had zijn aanval niet om het lijf. Nibali, Quintana en Dumoulin keken vervolgens naar elkaar terwijl de rest van het klassement in de aanval ging en tijd terug pakte.

Landa en Van Garderen waren al gevlogen en sprintten om de dagzege. En Van Garderen won die sprint.

Pinot is Dumoulin tot 1 minuut 36 genaderd. Quintana blijft op 31 seconden staan en Nibali volgt op 1 minuut 12. Steven Kruijswijk klom een plaats in het klassement en staat nu achtste. Bauke Mollema staat zevende.

Algemeen klassement

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl