liveblog

Feyenoord wint topper; ook zeges voor Ajax, AZ en Sparta

liveblog gesloten

Afgelopen in Almelo

Het zit erop in Almelo. Het was niet best allemaal, maar Ajax verslaat Heracles met 2-0.

Slotfase

De laatste minuten lopen in Almelo. Ajax speelt het duel simpel uit, in hetzelfde lage tempo als de rest van de wedstrijd.

We zagen nog een vrije trap van Gudelj, die door Castro naast het doel kon worden getikt. Voor de rest is het wachten op het laatste fluitsignaal.

Tussenstand: Heracles-Ajax 0-2

GOAL Ajax

Een kwartier voor tijd beslist Gudelj de wedstrijd. Hij schiet de 2-0 binnen voor het pover spelende Ajax.

De Serviër dringt eenvoudig de Almelose defensie binnen en scoort beheerst. De wedstrijd lijkt gespeeld.

GOAL Ajax

In de 66ste minuut is het eindelijk raak in Almelo: Davy Klaassen profiteert van een fout achterin bij Heracles. De bal komt na een voorzet van Dijks via Breukers voor zijn voeten en de aanvoerder schiet binnen: 1-0.

De voorsprong is verdiend, ondanks het povere spel van Ajax. Het is alweer de vijfde goal van Klaassen dit seizoen.

In totaal is het de 35ste eredivisiegoal van Klaassen. Dat is het meest van alle Ajax-spelers sinds hij zijn debuut maakte in 2011/2012. Hij staat nu op evenveel goals bij Ajax als Marc Overmars en Zlatan Ibrahimovic.

Tussenstand: Heracles-Ajax 0-1

Dolberg voor Ziyech

Ajax blijft domineren, zonder dat er echt grote kansen ontstaan. Er was een mogelijkheidje voor Traoré, die na goed voorwerk matig schiet.

In de 64ste minuut is er de eerste wissel bij Ajax en die is verrassend: Ziyech gaat naar de kant, Dolberg vervangt hem. Ziyech oogt niet echt blij met de wissel.

Tussenstand: Heracles-Ajax 0-0

Enorme kans Heracles

Het publiek schrikt in de 55ste minuut wakker bij een enorme kans voor Heracles. Na een snel genomen vrije trap komt de bal bij Armenteros die simpel lijkt binnen te tikken, maar Onana heeft een knappe reflex in huis en brengt redding.

Niet veel te melden

De tweede helft is alweer een kleine tien minuten onderweg zonder dat er iets noemenswaardigs is gebeurd.

Ajax is sterker en zou deze wedstrijd normaal gesproken ook moeten en kunnen winnen. Maar het tempo is laag en de Amsterdammers zijn tamelijk slordig. Dat maakt de wedstrijd tot een redelijk saai schouwspel.

Tweede helft

Heracles en Ajax zijn begonnen aan de tweede helft. Het wachten is nog op goals in Almelo.

Reacties na PEC Zwolle-AZ

Rust in Almelo

Na een vrij matige eerste helft is de stand 0-0 bij Heracles-Ajax.

Vlak voor rust was er nog een grote kans voor Ziyech, die vanaf de linkerkant uithaalde en zijn eerste treffer voor Ajax leek te maken. Maar Te Wierik blokte het schot onderweg. En ook Riedewald was er nog dichtbij. Na knap voorwerk van Younes schoot Riedewald net naast.

Slotfase eerste helft

Nog vijf minuten in de matige eerste helft in Almelo. Ajax krijgt de laatste minuten wel steeds meer kansen. Een kopbal van Viergever werd gepakt door Castro, Te Wierik werkte de bal bijna in eigen doel en even later had Viergever de kans om de bal in te tikken, maar ploeggenoot Sánchez zat er hinderlijk tussen.

Kans Ajax

Na een half uur spelen is er weer een kans voor Ajax. Een scherp indraaiende voorzet wordt ternauwernood door Castro weggewerkt, waar Younes en Traoré op de loer lagen.

Vervolgens ligt de wedstrijd weer stil vanwege een blessurebehandeling van Te Wierik. "Het lijkt wel een aflevering van Medisch Centrum West", aldus commentator Jeroen Grueter.

Niet zo boeiend

Er is een klein half uur gespeeld bij Heracles-Ajax en echt boeien wil het nog niet. Ajax is wel beter en sterker, maar dat heeft nog niet tot uitgelezen mogelijkheden geleid. De wedstrijd ligt ook veel stil door allerhande blessurebehandelingen.

Ajax ontsnapt

Ajax ontsnapt in de veertiende minuut aan een penalty, als Dijks een schot tegen zijn arm krijgt. Maar scheidsrechter Gözübüyük fluit niet. Hij beoordeelt het als aangeschoten hands. Daar is in Almelo niet iedereen het mee eens.

Even later moet Gosens geblesseerd van het veld bij Heracles. Breukers is zijn vervanger.

Slordig Ajax

Ajax begint slordig aan de wedstrijd. Na balverlies van Traoré op het middenveld volgt een nieuwe kans voor Heracles. Navrátil schiet slapjes voorlangs.

Even later is er een eerste mogelijkheid voor de Amsterdammers. Een vrije trap van Ziyech gaat echter recht op doelman Castro af.

Reacties na PSV-Feyenoord

Eerste kans voor Heracles

De eerste kans van de wedstrijd in Almelo is voor Heracles. De in Amsterdam mislukte Duarte schiet van afstand, Ajax-keeper Onana brengt redding.

Verhaar bedankt Maxim

Na zijn interview met Maxim Hartman op vrijdag was Thomas Verhaar vandaag de man van de wedstrijd bij Sparta-NEC.

De bal rolt in Almelo

De laatste wedstrijd van de eredivisiezondag is begonnen. Heracles ontvangt Ajax, dat in de uitshirts van vorig seizoen speelt.

Bosz en Stegeman: vrienden, maar nu even niet

Peter Bosz treft straks zijn oude werkgever Heracles. Een club die naar eigen zeggen veel voor hem heeft betekend. "Ik heb daar een tweede kans in het betaald voetbal gekregen. Mooie tijden gekend, sportief gezien, en ook veel vrienden overgehouden."

Een van hen is John Stegeman, de huidige trainer van Heracles. "Hij was mijn spits bij AGOVV toen ik daar trainer was, en hij is later mijn assistent geworden bij Heracles. Ik wist toen al dat hij ooit hoofdtrainer zou worden. Wij kennen elkaar al lang en gaan uitstekend met elkaar om. Iedere week hebben we wel contact en we zien elkaar regelmatig.”

Peter Bosz en John Stegeman als trainers van Vitesse en Heracles

Koeman over Ajax

We hoorden Ronald Koeman eerder vandaag al over PSV-Feyenoord, maar de voormalige Ajax-trainer en -speler heeft ook een mening over Ajax.

De aanvallende speelstijl van Peter Bosz kan Koeman bekoren, "maar ik denk dat het af en toe naïef is", is hij duidelijk over de voetbalfilosofie van zijn collega. "Het is absoluut belangrijk dat je vasthoudt aan je idee van voetballen, maar nee, je wint er geen prijzen mee."

Koeman: in Nederland is alles vanuit de omschakeling

Klaar in Zwolle

Ook in Zwolle is het klaar. AZ wint redelijk eenvoudig met 2-0 bij PEC Zwolle.

Klaar in Eindhoven

Het is afgelopen in Eindhoven. Feyenoord verslaat PSV met 1-0 en mag zich nu officieel 'kampioenskandidaat' noemen.

Vlak voor het laatste eindsignaal was er nog een formidabele kans voor PSV: een harde kopbal van Moreno wordt knap overgetikt door Jones, de beste Feyenoorder van de middag.

Alles of niets

De laatste minuut loopt in Eindhoven. PSV is met een alles-of-niets-offensief bezig in een poging er nog een gelijkspel uit te slepen. Drie minuten blessuretijd.

Tussenstand: PSV-Feyenoord 0-1

GOAL AZ

AZ beslist het duel met PEC Zwolle in de 87ste minuut. Guus Til scoort bij zijn debuut. Het is 2-0.

Tussenstand: PEC Zwolle-AZ 0-2

GOAL Feyenoord

Feyenoord komt in de 82ste minuut op 1-0 in Eindhoven! Tegen de verhouding in, maar Botteghin schiet binnen.

Vlak daarvoor had PSV nog een levensgrote kans, maar Pereiro schoot van dichtbij recht op Jones af.

Maar dan volgt een hoekschop van Feyenoord en Botteghin schiet hard raak. Het is zijn eerste goal voor Feyenoord in de eredivisie.

Eric Botteghin haalt uit en schiet Feyenoord naar de winst

Nog een kwartier

Nog een klein kwartier in Eindhoven. PSV gaat nog voor de overwinning en valt enthousiast aan, Feyenoord lijkt een 0-0 eindstand wel prima te vinden.

Echt grote kansen krijgen de Eindhovenaren eigenlijk niet. Arias nam de bal in de 76ste minuut in één keer op de slof, maar de bal ging ver over.

Tussenstand: PSV-Feyenoord 0-0

Gio is boos

Scheidsrechter Blom moet Feyenoord-trainer Van Bronckhorst langs de lijn even kalmeren. Gio was heel boos na een handsbal van Isimat-Mirin na een schot van Vilhena in het PSV-strafschopgebied. Feyenoord wil een penalty, maar Blom ziet als aangeschoten hands.

Wissels bij PSV: Bergwijn vervangt Narsingh en Ramselaar vervangt Guardado.

AZ controleert

AZ controleert nog altijd de wedstrijd in Zwolle. Maar er was na ruim een uur ook weer een kansje voor PEC. Holla schiet een vrije trap op de paal.

Tussenstand: PEC Zwolle-AZ 0-1

Enige opwinding

Opwinding in Eindhoven bij, zo lijkt het, de grootste kans van de wedstrijd voor PSV. Narsingh schiet voorlangs en Luuk de Jong kan er net niet bij, maar er was al (terecht) gefloten voor buitenspel.

Ondertussen is er een gele kaart voor Vilhena na een forse overtreding op Guardado.

Eerste wissel bij Feyenoord: Basaçikoglu vervangt Berghuis.

Feyenoord dringt aan

Feyenoord begint na tien minuten een beetje aan te dringen in Eindhoven. En dat leverde ook meteen een aardige mogelijkheid op: een kopbal van Kuijt wordt door Guardado op de lijn weggekopt.

Guardado, Jørgensen en Isimat-Mirin vechten om de bal

Vlaar in de bocht

AZ komt in Zwolle in de 52ste minuut bijna op 2-0. Het is nota bene Ron Vlaar die aan de linkerkant van de goal twee PEC-verdedigers het bos instuurt en vervolgens snoeihard op de lat knalt.

PSV weer dreigend

De eerste momenten van de tweede helft zijn ook voor PSV. Luuk de Jong werd in stelling gebracht maar tikte naast, Pröpper probeerde het met een hard schot van afstand.

De bal rolt weer in Eindhoven. Geen wissels. Hopelijk levert de tweede helft wel doelpunten op.

Ook in Zwolle wordt ondertussen weer gevoetbald. AZ leidt bij PEC Zwolle met 1-0.

Rust

PSV domineerde, maar er is nog niet gescoord. De ruststand bij PSV-Feyenoord is 0-0. Het is nog niet een echte topper, eigenlijk, maar wel een volwassen wedstrijd. Hopelijk wordt het na rust leuker.

Ook bij PEC Zwolle-AZ is het rust. De Alkmaarders leiden met 1-0 door een doelpunt van Wout Weghorst.

Rick Karsdorp en Luuk de Jong duelleren om de bal

GOAL AZ

AZ komt in de 43ste minuut op een verdiende voorsprong bij PEC Zwolle. Wout Weghorst tikt de 1-0 binnen.

Een vrije trap komt bij toeval voor de voeten van Weghorst terecht, die eenvoudig kan binnentikken.

Duel meer in evenwicht

PSV is nog altijd de dominante ploeg, maar Feyenoord doet inmiddels wel meer mee.

In de 40ste minuut wil PSV graag een penalty, als Moreno neergaat in het strafschopgebied. Hij kreeg een arm van Botteghin hard tegen zijn hoofd. De Feyenoorder neemt veel risico, maar scheidsrechter Blom ziet er niets in.

PSV-Feyenoord komt los

Na 35 minuten had Feyenoord zijn eerste grote kans. Jørgensen stormde alleen op het doel van Zoet af, maar Willems grijpt knap in met een sliding.

Twee minuten later is er eenzelfde beeld aan de andere kant: dit keer wordt Narsingh op tijd afgestopt door El Ahmadi.

De wedstrijd lijkt nu echt een beetje los te komen. Ondertussen krijgt Kuijt geel na een overtreding.

Kuyt protesteert bij scheidsrechter Blom nadat hij een gele kaart kreeg

Druk van AZ

De wedstrijd in Zwolle is nog niet bepaald om over naar huis te schrijven. Het is vooralsnog een matig schouwspel. AZ begint de thuisploeg de laatste minuten wel steeds meer onder druk te zetten en dat leidt tot kansjes.

Bij PEC is Thomas intussen geblesseerd uitgevallen. Mokhtar is zijn vervanger.

Tussenstand: PEC Zwolle-AZ 0-0

PSV heeft heft in handen

Het wachten is nog op een kans voor Feyenoord, waar PSV al een reeks mogelijkheden op zijn conto heeft staan. Narsingh had in de 28ste minuut de 1-0 kunnen binnenschieten, maar hij schiet recht op Jones af.

Kansen voor PSV

In de 23ste minuut noteren we de eerste serieuze kans in Eindhoven. Een voorzet van Narsingh gaat richting het hoofd van Luuk de Jong, maar Karsdorp kan net op tijd met het hoofd ingrijpen.

Een minuutje later zet Guardado met een bekeken pass Narsingh alleen voor Jones, maar de PSV'er krijgt de bal niet goed mee.

Rustig begin in Zwolle

In Zwolle is het ook nog 0-0. Het tempo ligt in de beginfase niet al te hoog, maar beide ploegen hebben al een speldenprikje uitgedeeld.

AZ had een kans via een schot van Bel Hassani, PEC via een (mislukte) combinatie tussen Achahbar en Thomas.

PSV heerst

Feyenoord komt na ruim tien minuten spelen nog niet aan aanvallen toe in Eindhoven. PSV bepaalt het spel en krijgt ook kansjes. Guardado schoot van afstand ruim naast en een vrije trap op een gevaarlijke plek werd door Willems over geschoten.

PSV pakt initiatief

De eerste dreigende momenten in Eindhoven komen van PSV. Een kopbal van Luuk de Jong bovenop het doel en een voorzet van Arias waar niemand bij kan. Feyenoord komt er in de beginfase nog niet uit.

De bal rolt in Eindhoven en Zwolle

De bal rolt bij PSV-Feyenoord! Wie is om 16.15 uur de koploper in de eredivisie?

En ook PEC Zwolle-AZ is begonnen.

Klaar op Het Kasteel

Het is afgelopen in Rotterdam. Sparta wint eenvoudig van een matig NEC met 2-0.

GOAL Sparta

Sparta beslist het duel met NEC in de 81ste minuut. El Azzouzi tikt een voorzet van Brogno binnen: het is 2-0.

Het is een mooie Sparta-aanval. Een lange bal wordt door Brogno in één keer voor het doel getikt, waarna El Azzouzi moeiteloos kan scoren.

Tussenstand: Sparta-NEC 2-0

Laatste kwartier

Nog een klein kwartier op Het Kasteel. Sparta is nog altijd veel beter dan het krachteloze NEC en de wedstrijd is er sinds de rust ook niet beter op geworden.

De voorsprong van Sparta is nog altijd slechts 1-0, dus het blijft oppassen voor de Rotterdammers en er is nog hoop voor NEC.

Zo levert Owusu-Abeyie in de 78ste minuut uit een vrije trap een punter van afstand af, die rakelings naast de Sparta-goal gaat.

Tussenstand: Sparta-NEC 1-0

Pech voor NEC

Het was tot nu helemaal niets met NEC, maar na een uur spelen is het dan toch bijna 1-1. De Duitse invaller Fomitschow haalt ineens van afstand uit en de bal stuitert via de lat het doel weer uit. Een schitterend schot, maar geen goal.

Over de opstellingen

PSV begint met de vertrouwde speelwijze (4-3-3) aan de competitietopper tegen Feyenoord. Gastón Pereiro heeft zijn basisplaats terug. De Uruguayaan vormt samen met Luuk de Jong en Luciano Narsingh de PSV-aanval. Verdediger Daniel Schwaab is het slachtoffer van de tactische keuze van Cocu. In de PSV-defensie heeft rechtsback Santiago Arias zijn plek terug ten koste van Joshua Brenet.

Nieuwkomer Siem de Jong zit voor het eerst bij de wedstrijdselectie van PSV en begint op de bank.

Voor trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord was er geen reden om zijn basiselftal te wijzigen. De koploper staat in Eindhoven aan de aftrap met hetzelfde elftal dat donderdag Manchester United versloeg.

Weinig veranderd

Tien minuten gespeeld in de tweede helft en er is weinig veranderd. Sparta is voetballend heer en meester in Het Kasteel, maar speelt te slordig en nonchalant om de voorsprong op NEC verder uit te breiden.

In de 53ste minuut was er wel weer een behoorlijke kans en weer was het Thomas Verhaar, wiens schot door Delle werd gepareerd. Verhaar is, sinds de peptalk van Maxim, met afstand de gevaarlijkste speler op het veld.

De tweede helft is begonnen bij Sparta-NEC. Kunnen de Nijmegenaren iets tegen de 1-0 achterstand doen?

NEC-trainer Hyballe heeft in ieder geval maatregelen genomen. Fomitschow en Ofusu zijn in de ploeg gekomen voor Heinloth en Awoniyi.

'Wij zijn vechters, wij heten Lodewijks'

De topper tussen PSV en Feyenoord is een bijzondere wedstrijd voor Patrick Lodewijks. Hij speelde voor beide clubs en ging na zijn carrière direct aan de slag als keeperstrainer bij de Rotterdammers.

Een kleine anderhalf jaar geleden werd Lodewijks' wereld inktzwart toen zijn vrouw Yvonne om het leven kwam bij een auto-ongeluk.

Verslaggever Joep Schreuder zocht Lodewijks op in Engeland en sprak met hem over de zware periode in zijn leven.

Lodewijks: het gaat beter, maar veel slechter kon het ook niet

Reconstructie: de 10-0 uit 2010

Het is een dag die PSV'ers én Feyenoorders niet snel zullen vergeten: 24 oktober 2010. Destijds waren de Rotterdammers de nummer 15 van de eredivisie, nu reist Feyenoord als koploper af naar Eindhoven. Een reconstructie van die middag, bijna zes jaar geleden.

Reconstructie: PSV wint met 10-0 van Feyenoord

Rust

Het is rust in Rotterdam. Sparta leidt met 1-0 tegen NEC door een goal van Thomas Verhaar.

Sparta is beter

De rust nadert op Het Kasteel. Het spelbeeld is nog hetzelfde: Sparta heeft de bal, NEC bakt er weinig van.

In de 32ste minuut was er voor het eerst iets van gevaar van NEC-zijde: een schotje van Bikel dwarrelde voorlangs. Vijf minuten later is er nog een kansje als Von Haacke net niet bij een voorzet kan.

Een grote kans was er voor Sparta in de 40ste minuut, maar El Azzouzi en Sanusi falen en Delle redt.

Sparta heerst

Een klein half uur is er inmiddels gespeeld bij Sparta-NEC. De Rotterdammers zijn, zeker sinds de 1-0, oppermachtig en NEC komt er nauwelijks aan te pas.

Na 21 minuten had Verhaar een goede kans op zijn tweede van de middag. Een krullend schot van rechts werd gepareerd door doelman Delle.

GOAL Sparta

In de 17de minuut is het raak in Rotterdam. Thomas Verhaar scoort met het eerste schot tussen de palen.

Er was nog niets gebeurd op Het Kasteel, maar de sfeer zit er meteen goed in. Verhaar schiet knap raak vanaf de linkerkant bij zijn eerste basisplaats van het seizoen. Heeft het interview met Maxim Hartman wellicht voor extra inspiratie gezorgd?

Thomas Verhaar is blij met zijn eerste doelpunt in de eredivisie

Rustig begin

De eerste tien minuten in Rotterdam gaan redelijk geruisloos voorbij. Het balbezit op het Spartaanse kunstgras is voor de thuisploeg, maar enige actie voor de doelen is er nog niet geweest. In de elfde minuut was er een afstandsschot van Verhaar, maar dat ging over.

Tussenstand: Sparta-NEC 0-0

De bal rolt!

De bal rolt op Het Kasteel! De eredivisiezondag is begonnen met Sparta-NEC.

De Rotterdammers staan in de eredivisie op een keurige tiende plek met 7 punten. NEC zien we met 5 punten terug op plaats twaalf. De Nijmegenaren zullen proberen de kansloze 4-0 nederlaag bij PSV van vorige week bij Sparta weg te spoelen.

Daar zijn ze

De spelers van Sparta en NEC betreden het veld terwijl het clublied van Sparta uit de luidsprekers schalt. We gaan bijna beginnen.

Hendrix: Feyenoord is een team geworden

We kijken nog even vooruit naar de topper van straks. Bij PSV is de kater na de nederlaag tegen Atlético nog niet helemaal weg, maar Jorrit Hendrix moet naar voren kijken.

"Feyenoord zal met vertrouwen naar Eindhoven komen, maar hopelijk kunnen we dat vertrouwen knakken", aldus de middenvelder, die beseft hoe belangrijk de wedstrijd kan worden voor het competitieverloop.

Hendrix: spelers van Feyenoord zijn een team geworden

Maxim met Sparta-rechtsbuiten Verhaar

Maxim Hartman is terug en ging afgelopen vrijdag op bezoek bij Thomas Verhaar, die straks bij Sparta in de basis staat in het duel met NEC. De Spartaan bleef prima overeind in het verbale geweld van de dit seizoen iets gevoeligere Maxim.

Maxim Hartman ontmoet Thomas Verhaar

Koeman: dit is het moment voor Feyenoord

Om 14.30 uur staat de topper van vandaag op het menu: PSV-Feyenoord. Joep Schreuder ging op bezoek bij voormalig PSV- en Feyenoord-trainer én -speler Ronald Koeman, tegenwoordig werkzaam bij Everton.

Koeman is duidelijk over de titelaspiraties van de Rotterdammers. "Ik denk dat het nu moet gebeuren voor Feyenoord als ze echt voor het kampioenschap willen gaan."

Koeman: het moment voor Feyenoord om voor de titel te gaan

De eredivisiezondag

Op deze mooie eredivisiezondag staan er vier wedstrijden op het programma, waaronder de topper tussen PSV en Feyenoord. Via ons liveblog blijf je de hele dag op de hoogte.