Ronald Koeman
NOS VoetbalAangepast

Koeman vindt speelstijl in Nederland soms naïef

Het is een terugkerende discussie. Moeten Nederlandse clubs het voetbalevangelie van dominant spel blijven aanhangen of durven we ook andere spelsoorten definitief te omarmen? Ronald Koeman predikt, niet voor de eerste keer, de tweede visie.

"We willen altijd maar opbouwen", zegt Koeman. "Ik wil ook graag de bal hebben in plaats van erachteraan te moeten lopen. Maar als je soms wat directer speelt, kan het ook gevaarlijk zijn. Daar moet je een combinatie in zoeken."

Koeman: Barça kan soms scoren vanuit opbouw, clubs in Nederland niet

"Dat gebeurt niet altijd in Nederland. Wij zijn niet van het opbouwen en dat we met een kans eindigen", aldus de coach die in 2002 niet schroomde om Ajax met een vijfmansverdediging de Champions League in te sturen.

De speelstijl van het huidige Ajax kan Koeman bekoren, "maar ik denk dat het af en toe naïef is", is hij duidelijk over de voetbalfilosofie van zijn oud-werkgever. "Het is absoluut belangrijk dat je vasthoudt aan je idee van voetballen, maar nee, je wint er geen prijzen mee."

Moeite om te slagen

Koeman laat als ervaringsdeskundige van het Engelse voetbal ook zijn licht schijnen over het toch grote aantal Nederlandse voetballers dat moeite heeft om aan te haken in de Premier League.

Memphis Depay, Steven Berghuis, Siem de Jong, Jeremain Lens en Alexander Büttner zijn enkele voorbeelden van spelers die (nog) niet geslaagd zijn in het beloofde voetballand.

"Als je fysiek niet sterk genoeg bent, dan moet je voetballend vermogen heel goed zijn om het te kunnen redden", aldus Koeman.

De leiding van de KNVB heeft er een puinhoop van gemaakt.

Ronald Koeman

Ook over de bestuurlijk onrust bij de KNVB heeft Koeman zijn mening. "De leiding heeft er een puinhoop van gemaakt", neemt hij geen blad voor de mond. "Je mag niet accepteren dat iemand maar opstapt wanneer hem dat uitkomt", doelt hij op Dick Advocaat en Marco van Basten.

Koeman: leiding KNVB heeft er een puinhoop van gemaakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl