liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Italiaanse kustwacht vaart uit om 3000 vluchtelingen te redden

De Italiaanse kustwacht is met zeven schepen uitgevaren om zo'n drieduizend vluchtelingen te redden. Zij waren met achttien bootjes onderweg van Libië naar Italië, toen zij op de Middellandse Zee in nood raakten.

De route van Libië naar Italië is één van de drukste met mensen die naar Europa willen. Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar al zo 264.500 migranten de Middellandse Zee overgestoken.

Auto rijdt woonkamer binnen en bestuurder neemt de benen

In Helmond is gisteravond een auto door de voorgevel van een rijtjeshuis gereden. De bewoners zaten op dat moment op de bank tv te kijken. Niemand raakte gewond, maar de bewoners zijn wel erg geschrokken van de klap. De woning raakte zwaar beschadigd.

De bestuurder van de auto - een jongen van 18 die net zijn rijbewijs had - en een inzittende namen direct na de botsing de benen. Volgens hen deden ze dat omdat ze zich rot waren geschrokken.

De voorgevel van de woning raakte zwaar beschadigd

Straaljager stort neer tijdens vliegshow

Bij een vliegshow in de Engelse stad Brighton is een straaljager neergestort. Daarbij zouden volgens de politie doden bij zijn gevallen, alleen is nog niet bekend hoeveel. De straaljager, een Hawker Hunter, stortte neer vlak naast een snelweg en zou enkele voertuigen hebben geraakt.

Volgens ooggetuigen maakte het vliegtuig een looping, maar het lukte niet deze af te maken.

Duizenden vluchtelingen breken door barricades Macedonië

In het grensgebied tussen Macedonië en Griekenland zijn duizenden vluchtelingen erin geslaagd om door de barricades van de politie heen te komen. De politie probeert de mensen uit alle macht tegen te houden en heeft opnieuw stungranaten ingezet om hen te desoriënteren.

Vluchtelingen breken door barricades Macedonië

100 meter sprint op WK atletiek; Martina door naar de halve finale

WK atletiek heat 100 meter Bolt en Martina

Churandy Martina heeft de halve finale bereikt op de 100 meter tijdens de WK atletiek in Peking. Hij werd derde tijdens zijn kwalificatierace, die overtuigend werd gewonnen door wereldrecordhouder Usian Bolt. Morgen zijn de halve finales en finale.

Duizenden Nederlanders bij Grand Prix van België voor Max

Duizenden Nederlanders zitten de komende dagen op de tribune bij het circuit Spa-Francorchamps in België. Zij zien deze race, zo dicht bij huis, als dé kans om Max Verstappen met eigen ogen in actie te zien. Volgens het Spa-circuit en de verschillende kaartverkopers zijn er dit jaar rond de 15.000 tot 17.500 Nederlandse toeschouwers.

Max Verstappen tijdens de eerste training op het circuit van Spa-Francorchamps

Vechtpartij op de snelweg richting de Efteling

Bij een vechtpartij op de afrit van de snelweg A59 naar de Efteling zijn een man en een vrouw met een koevoet op hun hoofd geslagen.

Inzittenden van twee Nederlandse en drie Belgische auto's kregen ruzie over een verkeerssituatie. Ze stapten daarop allemaal uit en er ontstond een grote vechtpartij, waarbij de Belgen de twee Nederlanders hebben geslagen. De vrouw moest naar het ziekenhuis.

Er zijn vijf mensen gearresteerd.

Man overleden tijdens Sail

Tijdens Sail is een man van 23 overleden nadat hij gisteren tijdens de vuurwerkshow in het water viel. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. De brandweer haalde de man uit het IJ en reanimeerde hem. De man werd vervolgens gelijk naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij.

Noord- en Zuid-Korea gaan met elkaar praten

Vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea zullen vandaag met elkaar gaan praten. Ze willen verdere escalatie van de spanning tussen beide landen voorkomen. Deze liep op toen Noord-Korea een Zuid-Koreaanse luidspreker beschoot die propaganda uitzond. Noord-Korea kondigde hierop aan dat het zich klaarmaakt voor een eventuele oorlog.

Een Zuid-Koreaanse soldaat bij de grens met Noord-Korea

Wil je roken op school? Alleen als dat in je contract staat

Rokende scholieren van het Keizer Karel College in Amstelveen mogen vanaf dit schooljaar alleen nog een peuk opsteken als ze een contract met hun ouders en de school hebben getekend.

In dat contract geven ouders van bovenbouwleerlingen toestemming om gedurende de schooldag op het parkeerterrein te roken. Ook moeten de rokers regelmatig de rookplek opruimen.

Duits protest tegen asielzoekers loopt uit de hand

In de Duitse plaats Heidenau is een demonstratie van de neonazi-partij NPD tegen de komst van asielzoekers uit de hand gelopen. Tientallen betogers hadden een straat geblokkeerd om te voorkomen dat bussen met vluchtelingen bij een nieuw ingerichte opvanglocatie konden komen.

Toen de politie ingreep, liep de situatie uit de hand. Agenten werden bekogeld met stenen, flessen en rotjes. De politie zette traangas in om de situatie onder controle te krijgen. Meerdere agenten en demonstranten raakten gewond. Ook zijn er arrestaties verricht. De asielzoekers zijn uiteindelijk op de opvanglocatie aangekomen. Uiteindelijk moeten er 600 mensen onderdak krijgen.

Protest in Heidenau

Nieuw: opleiding tot schaapherder

Schaapherder Wijlhuizen biedt de 51-jarige Constance Schuler een stageplek

Vanaf volgende week kun je jezelf met een compleet nieuwe opleiding laten klaarstomen voor een eeuwenoud beroep. Dan start in Velp namelijk de nieuwe, tweejarige mbo-opleiding tot schaapherder. De belangstelling is groot: 65 mensen hebben zich aangemeld. Helaas mogen maar 19 van hen daadwerkelijk beginnen.

Luister hier naar een professionele schaapsherder die uitlegt wat zijn werk inhoud terwijl hij zijn herdershond aanspoort. "Away Jim, away!"

De helden van de Thalys vertellen hun verhaal

De Amerikaanse militairen Alek Skarlatos en Spencer Stone, de Amerikaanse student Anthony Sadler en de Britse zakenman Chris Norman overmeesterde gisteren de schutter in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. In in geïmproviseerde persconferentie deden zij hun verhaal.

'Het had een bloedbad kunnen worden'

Spencer Stone was niet bij de 'persconferentie'. Hij raakte tijdens het incident gewond en ligt in het ziekenhuis. Volgens zijn collega gaat het goed met hem.