NOS Nieuws

Kustwacht Italië voert grote reddingsoperatie uit

Italiaanse marine redt bootvluchtelingen

De Italiaanse kustwacht is met zeven schepen uitgevaren om zo'n drieduizend vluchtelingen te redden op de Middellandse Zee. Inmiddels zijn 1700 vluchtelingen in veiligheid gebracht.

De migranten zijn in 22 vaartuigen, zestien rubberboten en zes vissersboten, onderweg van Libië naar Italië. Ze zonden de afgelopen 24 uur verschillende noodsignalen uit.

Correspondent Angelo van Schaik noemt de grootte van de groep ongebruikelijk. "Meestal gaat het om groepjes van zo'n duizend mensen en de helft van het aantal boten. En het leek de laatste tijd wat rustiger."

Drukke route

De route van Libië naar Italië is één van de drukste met mensen die naar Europa willen. Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar al zo 264.500 migranten de Middellandse Zee overgestoken. Zo'n 104.000 kwamen in Italië aan land, de rest in Griekenland.

De Italianen zijn volgens Van Schaik trots op hun kustwacht, die de afgelopen anderhalf jaar veel vluchtelingen van zee heeft gered. "Maar Matteo Salvini van de Lega Nord zei: 'Prima actie, goed dat die mensen gered worden, maar laat ze alsjeblieft niet aan land komen.' En hij verwoordt toch wel het gevoel van veel Italianen."

Ruimte over

Aan de reddingsactie doen ook schepen van de Italiaanse marine en een groot militair schip uit Noorwegen mee. Dat schip redde eerder vandaag al 320 vluchtelingen en had nog ruimte over, toen de noodoproep kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl