liveblog

Liveblog: Uth en Kramer overtuigen niet

liveblog gesloten

Heerenveen speler Joey van den Berg (l) met ADO Den Haag speler Timothy Derijck.

Heerenveen heeft in eigen huis niet kunnen winnen van ADO Den Haag. Het treffen tussen de ploegen van de twee topscorers in de eredivisie eindigde verrassenderwijs in 0-0.

De wedstrijd was vooral voor rust nauwelijks de moeite waard. De bezoekers beperkten zich tot verdedigen en de thuisploeg viel wel aan, maar ging zo slordig te werk dat er van gevaar zelden sprake was.

EINDE WEDSTRIJD

De wedstrijd eindigt in 0-0. Heerenveen verdiende meer en ADO mag doelman Swinkels bedanken.

Swinkels weer met een geweldige redding

De kopbal van Uth wordt prachtig gered door Swinkels. Nog steeds geen doelpunt voor Heerenveen. Nog drie minuten.

Zes minuten extra

Pieter Vink telt er maar liefst zes minuten bij.

Uth vs. Kramer

Mark Uth heeft tot dusver vijf keer geschoten, waarvan één op doel. Michiel Kramer: nul schoten.

Nog drie minuten en een beetje extra

Nog een paar minuten te spelen. Heerenveen blijft aanvallen, maar ADO verdedigt sterk. Van Anholt en Van den Berg proberen het wel, maar schieten de bal niet tussen de palen.

Redding Nordfeldt redt op inzet Van Duinen

Heerenveen-keeper Nordfeldt moet voor het eerst écht in actie komen. Mike van Duinen krijgt een geweldige kans, maar Nordfeldt houdt Heerenveen op de been.

Komt er nog een winnaar?

Gaat er nog iemand scoren? Nog ruim tien minuten te gaan.

Pech voor ADO, Swinkels geblesseerd

De doelman lijkt een spierblessure te hebben. En aangezien Swinkels al de tweede keeper is (achter Martin Hansen), zou derde keeper Tim Coremans in het veld moeten komen. Het lijkt voorlopig nog niet nodig, maar Coremans heeft al wel warmgelopen.

Heerenveen - ADO: tempo uit de wedstrijd

Het tempo is uit de wedstrijd. Heerenveen heeft nog wel het betere van het spel, maar omdat ADO scherp verdedigt, gebeurt er momenteel even niets.

Hoog rugnummer

Het laatste doelpunt van ADO Den Haag werd gemaakt door Gianni Zuiverloon. Hij deed dat met rugnummer 51. Slechts één speler scoorde in de eredivisie met een hoger rugnummer. Zakaria Labyad deed dat twee keer met rugnummer 52 in het seizoen 2009/10.

Opstootje

Robert Swinkels, met geel op zak, haalt Joost van Aken neer als de verdediger van Heerenveen volgens hem irritant is. Iedereen vliegt op elkaar. Arbiter Vink geeft Swinkels echter geen tweede gele kaart. Na het opstootje krijgen Michiel Kramer (ADO) en Mark Uth (Heerenveen) geel. Kramer is geschorst voor het duel met SC Cambuur, na de winterstop.

Een opstootje bij sc Heerenveen - ADO Den Haag

ADO Den Haag is wakker geschud

ADO-trainer Henk Fraser heeft in de kleedkamer even duidelijk gemaakt dat zijn ploeg anders moet gaan spelen. Zo lijkt het wel. ADO begint scherp aan de tweede helft.

AFTRAP

De tweede helft is begonnen.

Het is rust in Heerenveen: 0-0

Heerenveen maakt de meeste aanspraak op een doelpunt. ADO mag doelman Swinkels bedanken.

Heerenveen blijft aanvallen

Een doelpunt van Heerenveen hangt in de lucht. De thuisclub krijgt nu kans op kans.

Heerenveen komt los

Heerenveen dringt aan, nu was het Mark Uth met een schot. En opnieuw een redding van Swinkels.

Swinkels redt prachtig

Mart de Roon mag een vrije trap nemen. Dat gaat bijna perfect, maar de redding van Robert Swinkels is beter. Hij tikt de bal uit de kruising.

Krijgt Joey van den Berg nog geel?

Joey van den Berg (sc Heerenveen) ontving dit seizoen al acht gele kaarten, één minder dan Joeri de Kamps (NAC Breda). Beide spelers liggen op koers om het seizoensrecord in de eredivisie (12) door Guy Ramos (RKC Waalwijk) in 2011/12 met gemak te verbreken.

Nog nooit voorgekomen

Voor het eerst in de eredivisiehistorie ontvangen beide keepers een (gele) kaart voordat er tien minuten verstreken zijn.

Otigba

Kenny Otigba krijgt de kans om uit te halen op het ADO-doel, maar Vito Wormgoor blokkeert het schot van de verdediger. Nog steeds geen grote kansen, iets meer dan een kwartier gespeeld.

Gele kaart voor Zwinkels

Robert Zwinkels ontsnapt aan een rode kaart. Hij komt onbenullig uit en werkt met zijn knie Sam Larsson naar de grond. Pieter Vink bestraft de doelman van ADO met een gele kaart. Ook Kristoffer Nordfeldt, de goalie van Heerenveen, krijgt geel. Waarom? Hij komt vanaf de andere kant van het veld aansnellen om commentaar te geven op de leiding.

Uth probeert het

Het is Mark Uth die het eerste schot van de wedstrijd produceert. De Duitse spits van Heerenveen ramt vanaf het strafschopgebied echter ver over.

Rustig begin

Heerenveen heeft het meeste balbezit, maar het spel speelt zich voornamelijk op het middenveld af. Beide teams zijn nog zoekende. Na drie minuten nog geen kansen.

AFTRAP

sc Heerenveen - ADO Den Haag is begonnen.

Heeft Nordfeldt vanavond weer veel te doen?

Keepers die na zestien speelronden in dit eredivisieseizoen het meeste reddingen hebben verricht:

1. Kristoffer Nordfeldt (sc Heerenveen) 73
2. Sergio Padt (FC Groningen) 71
3. Filip Kurto (FC Dordrecht) 67
3. Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda) 67

Er wordt dit seizoen weinig gescoord in het Abe Lenstra-stadion

Er werd dit seizoen tot dusverre negentien keer gescoord in eredivisieduels in het Abe Lenstra Stadion. Daarmee biedt het na de Euroborg (16) en De Grolsch Veste (18) de toeschouwers het minste doelpunten. Vorig seizoen vielen er de meeste doelpunten (70) in het Abe Lenstra Stadion en het Goffert Stadion. Misschien helpt het vanavond dat de topscorers van de eredivisie tegenover elkaar staan.

Zwinkels vervangt Hansen in het ADO-doel

Robert Zwinkels vervangt de geblesseerde Martin Hansen in het doel van ADO Den Haag. De 31-jarige Zwinkels is bezig aan zijn 10de seizoen bij ADO, de enige club die hij ooit diende in het betaald voetbal. Hij kwam daarin tot 84 competitieduels, maar dit is pas zijn zestiende competitie-optreden in de laatste vijf seizoenen.

Aanvoerder Van Duinen

Mike van Duinen is aanvoerder bij ADO nu Roland Alberg is geschorst. Van Duinen droeg de band vier keer eerder dit seizoen als basisspeler in de eredivisie.

Column Joep: de feitenmaffia

Feyenoord en NAC willen revanche in Breda

Sven van Beek en Kazim Richards druipen af na de nederlaag tegen PSV

Feyenoord wil zondag op bezoek bij NAC Breda aantonen dat de nederlaag bij koploper PSV een incident was. De ploeg van trainer Fred Rutten was in de eredivisie nog ongeslagen op vreemde bodem, tot PSV woensdag diep in blessuretijd toesloeg en 4-3 maakte.

"Ons vizier moet nu volledig gericht zijn op de wedstrijd in Breda. Daar krijgen we de kans een nieuwe serie te starten", zei Rutten vrijdag.

De Boer wil met Ajax druk houden op PSV

Frank de Boer verdeelt de hesjes tijdens de training

Ajax-trainer Frank de Boer beseft maar al te goed dat zijn ploeg zich zondag op bezoek bij Excelsior geen misstap kan permitteren. "Om in het spoor van PSV te blijven, mag je geen averij oplopen. We moeten de druk opvoeren, de achterstand mag niet groter worden", zei De Boer vrijdagmiddag.

Drie dagen na het historische pak slaag tegen Vitesse (0-4) staat de laatste wedstrijd van het jaar op het programma. Excelsior zal met een goed gevoel beginnen aan het duel met Ajax, want in de KNVB-beker haalde de Rotterdamse formatie uit tegen NAC Breda (6-0).

Programma eredivisie

Dit weekend worden de laatste wedstrijden voor de winterstop gespeeld. Zaterdag en zondag staan de volgende duels op het programma.

Mark Uth en Michiel Kramer

Vanavond één wedstrijd in de eredivisie. sc Heerenveen ontvangt in het Abe Lenstra-stadion ADO Den Haag. Een bijzonder duel, want de topscorers van de eredivisie ontmoeten elkaar. Mark Uth en Michiel Kramer maakten dit seizoen allebei al elf doelpunten.