NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 28/2: eerste marathon op natuurijs en een nieuwe prins?

Goedemorgen! Vandaag wordt de eerste marathon op natuurijs van het jaar gereden en de Raad van State bepaalt of Hugo Klynstra definitief de naam en titels van zijn vader prins Carlos mag gebruiken.

Opnieuw een koude dag met temperaturen van tussen de -3 en -5 graden. In de ochtend is het nog zonnig, vanmiddag meer bewolking. De wind neemt ook toe, waardoor het nog kouder lijkt.

Pas op als je de weg op moet. Het KNMI waarschuwt voor lokale gladheid door sneeuwval en opvriezende sneeuwresten. In het hele land geldt code geel.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raad van State bepaalt of Hugo Klynstra de naam van zijn vader mag gebruiken. Klynstra is de buitenechtelijke zoon van prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene. En hij zou zich graag prins Hugo Bourbon de Parme willen noemen, maar daar verzet Carlos zich tegen.
  • De verdachte van de schietpartij in Amsterdam, waarbij eind november een 17-jarige jongen om het leven kwam, moet verschijnen in de rechtbank. De 39-jarige Tim S. wordt ook verdacht van het verwonden van twee anderen tijdens de schietpartij in Kattenburg. Het is een pro-formazitting.
  • In Haaksbergen is de eerste schaatsmarathon op natuurijs van dit seizoen. Haaksbergen won die strijd van Arnhem, waar morgen een marathon wordt gehouden.
  • Het dorp Tijnje huldigt vanavond shorttrackster Suzanne Schulting. Vorige week donderdag won ze onverwacht goud op de 1.000 meter in Pyeongchang.
Het ijs in Haaksbergen is dik genoeg voor een marathon

Wat heb je gemist?

Jared Kushner, veiligheidsadviseur van president Trump en tevens diens schoonzoon, heeft geen toegang meer tot de dagelijkse, topgeheime veiligheidsbriefings van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Volgens bronnen rond het Witte Huis krijgt Kushner geen security clearance, een machtiging waarmee ambtenaren van het Witte Huis toegang krijgen tot staatsgeheime informatie. Waarom hij geen machtiging krijgt, is niet duidelijk.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Je hebt het je misschien ooit afgevraagd, maar nooit het antwoord geweten. Waarom telt februari maar 28 dagen? NOSop3 legt het uit:

Waarom februari zo kort is

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl