De veenbrand bij Deurne
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Brandweer kan veenbrand in Deurnese Peel niet bereiken

In natuurgebied de Deurnese Peel in Noord-Brabant is een veenbrand uitgebroken. De brandweer is groot uitgerukt, maar kan de brand niet blussen omdat het drassige moerasgebied niet toegankelijk is.

Omdat vandaag de wind gaat aantrekken, verwacht woordvoerder Thijs Verheul van de brandweer dat het vuur oplaait. Hij zegt dat de brand mogelijk nog weken kan aanhouden.

In overleg met boswachters van Staatsbosbeheer houdt de brandweer de situatie in de gaten. De brand is ontstaan in het enige deel van het gebied waar voetgangers komen. Verheul sluit brandstichting niet uit, zegt hij tegen Omroep Brabant.

Natte bodem

De brand woedt in een dichte, droge laag van zo'n 40 centimeter, die boven op de natte moerasbodem ligt. Water dat erop gespoten wordt, rolt er vanaf.

De gemeente Deurne meldt dat er in de wijde omgeving overlast kan zijn van stank en rook en asvlokjes, maar zegt dat mensen gewoon naar hun werk kunnen. Wel luidt het advies om zo min mogelijk rook in te ademen. De brandweer verricht metingen in de omgeving.

Vorig jaar juni was er grote overlast toen een veenbrand in het natuurgebied steeds weer oplaaide. Die werd zo goed als zeker veroorzaakt door bliksem.

Veenbrand in natuurgebied de Deurnese Peel

Advertentie via Ster.nl