NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 22/12: VN-chef in Nederland en vonnis doden zwangere vriendin

Goedemorgen! Vandaag wordt het Nederlands lidmaatschap van de VN-veiligheidsraad ingeluid en bestaat het Luxor Theater honderd jaar.

Het is aanhoudend bewolkt en nevelig of mistig, met kans op wat regen of motregen. Het wordt 6 tot 10 graden, afhankelijk van hardnekkige mist. Er waait een noordwestenwind, meest matig, kracht 3.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De rechter doet uitspraak in de zaak tegen Teunis Z. uit Lopik. Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar cel tegen hem geëist omdat hij zijn hoogzwangere vriendin zou hebben doodgestoken.

• Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties is in Nederland. Samen met ministers Zijlstra en Kaag luidt hij in het Vredespaleis in Den Haag het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in. Vanaf 1 januari neemt Nederland de zetel over van Italië.

• Het Luxor Theater in Rotterdam bestaat precies honderd jaar. Dat jubileum wordt groots gevierd in de havenstad, onder meer met een speciale voorstelling van Paul de Leeuw.

Oud-medewerker Bep over de rookworsten van André van Duin

• De rechtbank van Almelo velt een vonnis over een Syriër die zijn drie jonge kinderen zonder toestemming van de moeder vanuit Enschede meenam naar het buitenland. Het OM wil dat hij 20 maanden de cel in gaat, waarvan zes voorwaardelijk.

• In de eredivisie speelt ADO Den Haag thuis tegen PEC Zwolle. En meer sport: de tweede ronde van het WK darts gaat van start met de Nederlanders Michael van Gerwen, Jan Dekker en Vincent van der Voort.

Wat heb je gemist?

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught staat al jaren voor een groot deel leeg. Op vragen van de NOS antwoordt het ministerie van Justitie en Veiligheid dat van de achttien plaatsen in Vught er dit jaar gemiddeld vier bezet zijn. Ook de voorgaande jaren was nog niet de helft van de cellen bezet. De EBI is bedoeld voor gevangenen met een extreem vluchtrisico en kent de zwaarste vorm van beveiliging.

Ander nieuws uit de nacht

Eindhoven, Breda en Almere in inbraak-top 3 van verzekeraars: voor het eerst in jaren noteren verzekeraars een lichte stijging van het aantal inbraken.

Duitsland strenger op gebruik winterbanden: banden die je na 1 januari koopt, moeten een sneeuwvlok-symbool hebben.

'Shutdown' in de VS voorkomen: net op tijd heeft het Amerikaanse Congres een tijdelijke begroting goedgekeurd waardoor een sluiting van de overheid op korte termijn is voorkomen.

En dan nog dit:

Mensen die volgend jaar gaan trouwen, moeten niet vergeten om de nieuwe regels even door te nemen. Vanaf 1 januari is trouwen in gemeenschap van goederen namelijk niet meer de standaard. Bij de nieuwe regeling is het zo dat het bedrijf van de ene partner buiten de gemeenschap van goederen valt. Barbara en Ben trouwden dit jaar nog en zij vinden het goed dat de regels veranderen.

Lees hier hun verhaal:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl