Dit sneeuwvlokje moet op nieuwe winterbanden staan in Duitsland.
NOS NieuwsAangepast

Geen sneeuwvlok op je winterband? Je riskeert een Duitse boete

Wie binnenkort met de auto op wintersport gaat, moet goed in de gaten houden dat Duitsland per 1 januari aanstaande de veiligheidsregels voor winterbanden aanscherpt. De banden moeten voortaan niet alleen maar het keurmerk M+S hebben, maar ook een alpine-symbool in de vorm van een sneeuwvlok.

Om niet direct iedereen op te zadelen met hoge kosten voor nieuwe winterbanden, geldt er een overgangsperiode tot september 2024. Voorwaarde is wel dat de banden moeten zijn gekocht voor 1 januari 2018. "Winterbanden die geproduceerd worden na 1 januari 2018, moeten dus voorzien zijn van een alpine-symbool."

"Ga je op wintersport komend seizoen, let daar dus goed op bij de aanschaf van nieuwe winterbanden", zegt een woordvoerder van de Bovag. Uit onderzoek van die branchevereniging van garages, blijkt dat 86 procent van de mensen die naar de sneeuw gaat, niet op de hoogte is van die nieuwe regels.

"En dat kan je in Duitsland een boete opleveren van 60 tot 80 euro. Dat is misschien te overzien, maar raak je betrokken bij een ongeluk, dan kom je bij een officier van justitie toch in problemen."

Apollo Vredestein heeft een voorraad van 600.000 banden.

Mede door deze nieuwe regels, maar vooral ook door de afgelopen heftige sneeuwperiode in ons land, is het momenteel topdrukte bij Apollo Vredestein in Enschede.

In Enschede staat nog de enige bandenfabriek die ons land rijk is.

"Het is een redelijk gekkenhuis ja", zegt Benelux-directeur Paul Eidhof van Vredestein. "Dit doet ons een beetje denken aan de strenge winters van 2010 en 2011. Toen konden we de vraag ook bijna niet aan, omdat er gewoon te weinig vrachtwagens waren om alle banden te vervoeren."

Dat betekent dus vertraging. "Dat zie je ook in garages, waar mensen soms één of twee weken moeten wachten voordat de winterbanden er omheen kunnen."

  • Victor Schutijser
    Vredestein produceert 20.000 banden per dag; voor auto's, trucks en landbouwvoertuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl