De verdachte was gevlucht; de politie vond hem een dag later in Linschoten
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

16 jaar geëist voor doodsteken zwangere vriendin

Het Openbaar Ministerie eist zestien jaar cel tegen Teunis Z. Hij wordt ervan verdacht zijn hoogzwangere vriendin Charlotte met messteken om het leven te hebben gebracht.

Bij het drama overleed afgelopen zomer ook hun ongeboren kind. Z. zei tegen de rechter dat hij niet meer precies weet wat er allemaal in zijn huis in Lopik is gebeurd. Justitie verdenkt Z. van dubbele moord.

Volgens de man van 41 ging aan de steekpartij een flinke ruzie met zijn vriendin vooraf. Een relatietherapeute was ook aanwezig. Die was vanwege relatieproblemen op verzoek van de man naar Lopik gekomen.

'Heftig hier'

Dat had de lucht tussen Charlotte en Z. moet klaren, maar had het tegenovergestelde effect. Z. werd steeds bozer; zeker toen hij hoorde dat de politie was gebeld. De relatietherapeute heeft twee keer de politie gebeld: de eerste keer zei ze: "Het is heftig hier, maar er wordt nog gepraat." De keer daarop sloeg ze alarm dat het fout ging.

De officier van justitie zei te vermoeden dat Z. al een mes had gepakt, toen hij zag dat zijn vriendin met haar dochtertje wilde vertrekken. Charlotte zou door de verdachte in de buik zijn gestoken, over het erf zijn gesleept en opnieuw gestoken zijn.

Toen buurtbewoners Charlotte vonden, was ze nog in leven. Ze zei dat Z. haar had aangevallen. Uiteindelijk overleed ze, net als haar 32 weken oude foetus. Het jongetje stierf door bloedverlies van zijn moeder.

Kleverige handen

De man kwam pas weer tot bezinning toen hij met kleverige handen in de auto zat. Hij herinnert zich alleen flitsen van een worsteling. Op een bepaald moment zag hij het beeld van Charlotte voor zich, terwijl ze op de grond lag met rode puntjes op haar rug: de messteken.

De rechter had zichtbaar moeite met het verhaal van Z. "Ik vind het heel moeilijk te begrijpen dat u uw partner, die hoogzwanger is, in de buik steekt. Daar zit toch een baby in!"

Uit verklaringen blijkt dat Z. psychische problemen had. Hij zou in maart een zelfmoordpoging hebben gedaan. Charlotte zou eerder tegen vrienden hebben verklaard dat ze bang voor haar vriend was. Z. gaf ook toe haar wel eens bij de keel te hebben gegrepen.

Sturend en dwingend

Volgens een psychiater is Z. een sturend en dwingend persoon. "Rechtlijnig, hij wil precies weten hoe alles in zijn leven zal gaan. Hij heeft geen depressie of stemmingsstoornis."

De verdachte heeft wel een stoornis in het autistische spectrum. Door alle relationele problemen zou hij zwaar overprikkeld zijn geraakt. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar, maar een deskundige denkt dat de kans op herhaling klein is.

Na de steekpartij sloeg Teunis Z. op de vlucht. Hij werd pas een dag later na een klopjacht van de politie gevonden in Linschoten. Vrijwel meteen bekende hij de moord, schrijft RTV Utrecht.

Confrontatie

De advocaat van de verdachte zei dat de man berouw heeft. "Zijn uiteindelijke straf zal zijn dat hij moet verder leven in het besef dat hij zijn vrouw en zijn ongeboren kind heeft gedood."

Volgens advocaat Vingerling zocht Charlotte op de fatale avond bewust de confrontatie op, terwijl Z. dacht dat alles nog wel goed zou komen met hulp van de relatietherapeute.

De rechtbank doet vanwege de vakantie al uitspraak over een week.

Advertentie via Ster.nl