Een foto van Romy op een herdenkingsplek in Hoevelaken
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 24/11: Black Friday en uitspraak in zaak-Romy

Goedemorgen! Vandaag is de uitspraak in de zaak van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken. En het is Black Friday, maar maakt zo'n koopjesdag veel los in Nederland?

Het regent enige tijd, maar in de loop van de dag wordt het droger en klaart het in het noordwesten weer wat op. Het wordt 7 of 8 graden. In het weekend is het een stuk minder, dan wordt het 6 of 7 graden en vallen er buien.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Aan het einde van de middag wordt het vonnis verwacht in de zaak van het 14-jarige meisje Romy uit Hoevelaken. Zij werd afgelopen zomer dood gevonden in een sloot. De enige verdachte is een jongen van 14. Hij heeft bekend dat hij haar seksueel misbruikt en gedood heeft.

• Ook staat een 16-jarige jongen uit Den Bosch voor de rechter voor doden van Savannah uit Bunschoten. Gister werd bekend dat het NFI de doodsoorzaak nog niet heeft kunnen vaststellen. Aanvankelijk ging het OM uit van doodslag, maar na extra onderzoek wordt moord ten laste gelegd.

• In Zimbabwe wordt de nieuwe president Mnangagwa beëdigd. Hij is de opvolger van dictator Robert Mugabe, die na een regeerperiode van 37 jaar opstapte onder druk van het leger. De vraag is of er onder Mnangagwa veel verandert in het arme Zimbabwe.

• Het kan je bijna niet zijn ontgaan: Black Friday. Het traditionele begin van de koopjes- en feestmaand in de Verenigde Staten, dat is komen overwaaien naar Europa. Tussen al die koopjes kunnen ook nep-aanbiedingen zitten, waarschuwt de Consumentenbond.

Black Friday in Spanje

Wat heb je gemist?

Een IS-strijder uit Syrië verblijft al maanden op valse papieren in Nederland. Bronnen rond veiligheidsdiensten bevestigen dat hij een "zwaar geval" is, meldt de Volkskrant. De 31-jarige man reisde onder een valse naam naar Nederland en wordt al maanden in de gaten gehouden door de AIVD. Hij bezocht in september een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam.

Ander nieuws uit de nacht:

Er was gisteravond een grote storing bij telecomaanbieder T-Mobile. Tussen 23.00 uur en 03.00 uur 's nachts konden veel klanten in het midden van Nederland enkele uren niet kunnen bellen en internetten.

De Japanse politie heeft aan de kust in het noorden van het land acht mensen gevonden. Ze zeggen dat ze uit Noord-Korea komen. Ze zouden met een houten vissersboot zijn aangespoeld bij de stad Yurihonjo.

Minister Bruins voor Medische Zorg wil een einde maken aan een truc voor zorginstellingen. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat hij onderzoeken hoe ze niet langer met een truc het winstverbod en het beloningsplafond kunnen omzeilen, meldt het Het Financieele Dagblad.

En dan nog dit

Een lerares in de Amerikaanse staat Indiana is op school opgepakt omdat ze in haar lege klaslokaal drugs had gebruikt. Een van de leerlingen zag het gebeuren en filmde het. "Ze was verstopt in een hoekje bezig met een boek, en iets wat op cocaïne leek, en maakte er lijntjes van. Ik heb het filmpje meerdere keren bekeken en besefte toen: mijn lerares Engels heeft zojuist drugs gebruikt."

De jongen liet het filmpje zien aan enkele klasgenoten en uiteindelijk belandde het bij medewerkers van de school. De 24-jarige docente werd in handboeien afgevoerd. Na onderzoek bleek dat ze een cocktail van heroïne en cocaïne had gebruikt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl