NOS NieuwsAangepast

Minister Bruins wil onderzoek naar truc topsalarissen in de zorg

Minister Bruins voor Medische Zorg wil dat zorginstellingen niet langer met een truc het inkomensplafond verhogen. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat hij onderzoeken of het kan worden verboden.

Veel zorginstellingen brengen de vergunning waarmee zij zorg mogen verlenen in een stichting onder. Die besteedt de zorg vervolgens uit aan een bv. Voor zo'n bv gelden de regels voor de zorgsector niet, waardoor bestuurders meer betaald kunnen krijgen dan de Wet normering topinkomens voorschrijft.

Dergelijke constructies zijn niet verboden, maar niet in de geest van de wet. "Een andere rechtspersoon oprichten met het doel om inkomsten te vergaren, dat vind ik een truc", zei Bruins vanmorgen voordat hij naar de ministerraad ging.

Negatief oordeel

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat al eerder is geprobeerd om het gat in de wet te dichten. Maar die poging liep stuk toen de Raad van State een negatief oordeel gaf over het voorgestelde verbod.

Volgens de raad was onvoldoende aangetoond dat de wet moest worden uitgebreid naar vennootschappen die niet tot de publieke sector behoren, "vanwege de veronderstelde te brede werking van de maatregel".

Minister Bruins verwacht de Kamer begin 2018 te kunnen informeren over de conclusies van zijn onderzoek.

Explosief toegenomen

Navraag van de NOS bij de Kamer van Koophandel leert overigens dat het aantal bv's in de zorg sterk is toegenomen. Met name in 2015, het jaar van de decentralisatie in de zorg en veranderde regels voor medisch specialisten, was de stijging explosief: een toename van 31 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl