NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 8/11: WHO wil antibioticaverbod vlees en financieel debat

Goedemorgen! In Den Haag praten politici over het verdelen van het geld tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. En Abu Dhabi krijgt een eigen Louvre.

Het is vrijwel overal bewolkt vandaag en in het zuidoosten kan vanochtend wat lichte regen vallen. Alleen in het westen breekt 's middags soms even de zon door. Het wordt een graad of 8.

De weersverwachting van 8 november

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• In Den Haag beginnen de Algemene Financiële Beschouwingen. Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel van Financiën debatteren met de Tweede Kamer over de begroting van het nieuwe kabinet.

• In Amsterdam wordt op twee plekken een grote terrorisme-oefening gehouden. Er zijn verschillende partijen bij betrokken, waaronder de politie en de brandweer, maar ook Defensie en de Dienst Speciale Interventies.

• 26 gemeenten komen op initiatief van Breda en Utrecht samen om te bespreken hoe ze het experiment met legale wietteelt willen zien. De gemeenten willen graag meedoen met de proef.

• De Franse president Emmanuel Macron gaat het nieuwe Louvre in Abu Dhabi openen. Het Parijse Louvre heeft topstukken uitgeleend aan het museum in het Golfstaatje.

Wat heb je gemist?

Veehouders over de hele wereld moeten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren. Alleen dieren die echt ziek zijn, zouden antibiotica mogen krijgen. De kans op resistente bacteriën moet daardoor afnemen. Volgens de WHO is het een groeiend probleem dat antibiotica steeds minder werkzaam zijn. De aanbeveling is ook bedoeld om "de effectiviteit van antibiotica te behouden die belangrijk zijn voor de menselijke geneeskunde".

Ander nieuws uit de nacht:

Apollo-astronaut Richard Gordon (88) overleden: hij was piloot van de Apollo 12-missie die in 1969 naar de maan vloog. Hij bleef volgens afspraak achter in de commandomodule.

Levenslang voor Duitse seksmoord met machete: een 31-jarige vrouw had samen met haar minnaar haar man afgeslacht met een machete.

Democraten brengen Republikeinen gevoelige slag toe: in de staat Virginia heeft Democraat Ralph Northam de strijd om het gouverneurschap gewonnen.

Mist spelbreker bij verrassingsbezoek Trump aan grens met Noord-Korea: de Amerikaanse president wilde onverwachts een bezoek brengen aan de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea.

En dan nog dit:

Nieuw-Zeeland rouwt om de dood van de 'First Cat'. Het huisdier van de kersverse premier Jacinda Ardern, de kat Paddles, is op straat doodgereden. Ardern kocht het dier toen ze vorige maand aantrad als premier. Het dier kreeg ook een eigen Twitteraccount. Het account @FirstCatofNZ was met 11.000 volgers snel populair. In de biografie stond: "Have thumbs, will tweet. Not affurliated with Labour Pawty."

Ardern reageerde op haar Facebook bedroefd op de dood van haar huisdier. "Iedereen die weleens een huisdier heeft gehad, weet hoe we ons voelen."

Ondanks dat, fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl