NASA

Apollo-astronaut Richard Gordon (88) overleden

time icon Aangepast

De Amerikaanse astronaut Richard Gordon is overleden, meldt ruimtevaartorganisatie NASA. Hij was piloot van de Apollo 12-missie die in 1969 naar de maan vloog. Gordon is 88 jaar geworden.

Gordon werd opgeleid als piloot bij de Amerikaanse marine. In 1963 werd hij astronaut en in 1966 maakte hij zijn eerste ruimtevlucht aan boord van de Gemini 11. Tijdens die vlucht van drie dagen maakte hij twee ruimtewandelingen.

Het hoogtepunt in zijn carrière volgde drie jaar later, toen hij samen met de astronauten Pete Conrad en Alan Bean in de Apollo 12 naar de maan vloog. Het was de tweede missie van het Amerikaanse Apolloprogramma waarbij op de maan werd geland, vier maanden nadat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maanbodem had gezet.

Richard Gordon en mede-astronaut Pete Conrad NASA

Gordon is niet zelf op de maan geweest. Terwijl Conrad en Bean twee wandelingen op de maan maakten, bleef hij volgens afspraak achter in de commandomodule Yankee Clipper. Bij terugkeer op aarde werd de bemanning door de USS Hornet uit de oceaan gevist.

Na zijn afscheid bij de NASA in 1972 werkte Gordon als vertegenwoordiger van een voetbalteam. Ook werkte hij bij verschillende bedrijven in de olie- en gasindustrie. Hij werd in 2005 geëerd met de onderscheiding 'Ambassador of Exploration', vanwege zijn deelname aan de ruimtevaartreizen Gemini 11 en Apollo-12.

STER Reclame