Aanhangers van Ralph Northam vieren feest AFP

De felle strijd om het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Virginia is gewonnen door de kandidaat van de Democraten, Ralph Northam. Hij kreeg bijna 54 procent van de stemmen. De Republikein Ed Gillespie bleef steken op 45 procent. Daarmee blijft de staat in handen van de Democraten.

Ook in New Jersey won een Democratische kandidaat, al was de strijd daar minder spannend dan in Virginia. Voormalig ambassadeur in Duitsland Phil Murphy versloeg daar de Republikeinse Kim Guadagno. Zij had onder meer last van het belabberde imago van de huidige Republikeinse gouverneur, Chris Christie, en de lage waarderingscijfers voor president Trump.

De twee gouverneursverkiezingen worden gezien als graadmeter voor de populariteit van Trump, die vandaag een jaar geleden werd gekozen. Op Twitter uitte de president na het zien van de uitslagen meteen kritiek op kandidaat Gillespie uit Virginia:

Vooral voor de verkiezingen in Virginia hadden zowel Republikeinen als Democraten alles uit de kast gehaald. Trump sprak herhaaldelijk zijn steun uit voor Gillespie en Northam kreeg op campagne hulp van oud-president Obama. Die hield voor het eerst sinds zijn vertrek in januari weer politieke toespraken.

New York

Gisteren waren er in meerdere grote steden ook burgemeestersverkiezingen. In New York heeft burgemeester Bill de Blasio met een straatlengte voorsprong gewonnen. Volgens de eerste uitslagen kan de Democraat rekenen op twee derde van de stemmen. In Boston en Detroit zijn eveneens Democratische burgemeesters herkozen.

STER reclame