Donald Trump wacht bij zijn helikopter
NOS NieuwsAangepast

Mist spelbreker bij verrassingsbezoek Trump aan grens met Noord-Korea

President Trump heeft een onverwacht bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea afgeblazen vanwege slecht weer. Trump en zijn gevolg waren op weg naar de zwaarbewaakte grensstrook, maar vanwege de mist keerde zijn helikopter terug naar Seoul. Toen na een uur geen opklaringen in zicht waren, werd de trip definitief geannuleerd.

Trump is bezig aan een twaalfdaagse rondreis door Azië. Vooraf werd gezegd dat hij bij zijn stop in Zuid-Korea niet naar de gedemilitariseerde zone zou gaan, maar vanochtend werd dus toch een poging gedaan.

Het bezoek was volgens de Zuid-Koreaanse regering een idee van president Moon Jae-in. Hij bood aan de Amerikaanse president te vergezellen. Trumps voorgangers Obama, George W. Bush, Clinton, Reagan en Carter maakten bij reizen naar Zuid-Korea ook van de gelegenheid gebruik om de gedemilitariseerde zone te bezoeken. Eerder dit jaar was vice-president Mike Pence in het gebied.

Dreigen

De spanning op het Koreaanse schiereiland is de laatste maanden toegenomen vanwege rakettesten van Noord-Korea en dreigementen van de Verenigde Staten. Zo zei Trump dat Noord-Korea "fire and fury" kan verwachten als het doorgaat met het bedreigen van de VS.

In een toespraak voor het Zuid-Koreaanse parlement waarschuwde Trump Noord-Korea vandaag opnieuw. "Onderschat ons niet en probeer ons niet uit", zei hij.

Trump: Onderschat ons niet en daag ons niet uit

De Amerikaanse president riep andere landen op om het stalinistische land nog verder te isoleren. Ook veroordeelde hij de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. In de richting van leider Kim Jong-un zei hij: "Noord-Korea is niet het paradijs dat je grootvader voor ogen had, het is een hel die niemand verdient".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl