Alle ministers van het nieuwe kabinet kwamen gisteren bij elkaar in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 27/10: Rutte III aan de slag en weer spannende dag voor Catalonië

Goedemorgen! Vandaag gaan de bewindslieden van het nieuwe kabinet echt aan het werk, te beginnen met de eerste ministerraad. En de Amerikaanse president Trump heeft toch besloten een paar JFK-documenten geheim te houden.

De dag begint wisselend bewolkt met hier en daar een bui. Overdag is er ook ruimte voor de zon. Het wordt 13 tot 15 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• Na de officiële inhuldiging en de feestelijkheden van gisteren, gaat het nieuwe kabinet vandaag echt aan de slag. Vanaf 10.30 uur wordt er vergaderd in de Trêveszaal.

• In Spanje komt de Senaat bijeen om te stemmen over het inzetten van artikel 155 van de Grondwet. Daarmee wordt de autonomie van Catalonië opgeschort. Ook het Catalaanse parlement komt bijeen om te vergaderen over de strijd voor meer autonomie.

• De rechtbank in Utrecht doet vandaag uitspraak in een zaak tegen vier Bulgaren die worden verdacht van mensenhandel. Ze zouden Bulgaarse vrouwen als prostituee hebben laten werken. Er zijn straffen tot acht jaar cel geëist.

• Het is nog oktober, maar er wordt al weer geschaatst. Vandaag is in Thialf in Heerenveen de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap Afstanden. De vrouwen rijden de 500 en de 3000 meter, de mannen de 1500 meter.

Wat heb je gemist?

Een deel van de documenten over de moord op John F. Kennedy blijft voorlopig geheim. President Trump heeft dat besloten op aandringen van de FBI en de CIA. De inlichtingendiensten willen eerst weten of er risico's kleven aan het openbaar maken van alle informatie over de moord.

Zo'n 2800 documenten zijn wel vrijgegeven door het Nationaal Archief. Daarin staat onder meer dat het FBI-kantoor in Dallas een doodsbedreiging heeft ontvangen aan het adres van Lee Harvey Oswald, de avond voordat hij werd doodgeschoten.

Ander nieuws uit de nacht:

'Michael P. verborg lichaam Anne Faber eerst ergens anders': Het AD meldt dat de verdachte van de moord op Anne Faber haar lichaam eerst nog op een andere plek heeft verborgen, voordat hij het naar een natuurgebied bij Zeewolde verplaatste.

'Zussen en ex-vriendin Holleeder weigeren voorlopig te verklaren': Ze dreigen af te haken als getuigen in het proces tegen hem, meldt De Telegraaf. Volgens de krant willen de vrouwen betere beveiliging.

Rutte erkent: te weinig VVD-vrouwen op ministersposten: Van de zes VVD-bewindslieden is Cora van Nieuwenhuizen de enige vrouwelijke minister. Dat is te weinig, zei Rutte op NPO Radio 1, maar 'het is wat het is'.

En dan nog dit:

Twee Amerikaanse vrouwen zijn gered na maanden op zee te hebben gedobberd. Ze wilden een boottocht maken van Hawaï naar Tahiti maar kregen motorpech. Ze hesen vervolgens de zeilen, maar raakten uit koers. Noodsignalen werden niet opgepikt.

Uiteindelijk werden ze gezien door een Taiwanese vissersboot, zo'n 1500 kilometer ten zuidoosten van Japan. De vrouwen maken het goed. Ze hadden genoeg eten aan boord en een apparaat om water mee te zuiveren. Aan boord waren ook twee honden. Ook die hebben het overleefd.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl