ANP

Premier Rutte had graag gezien dat meer vrouwen uit zijn VVD minister waren geworden. Een van de zes VVD-ministers is vrouw. "Dat is te weinig", zei hij op NPO Radio 1. "Het is wat het is."

Cora van Nieuwenhuizen is de enige vrouw die namens de VVD minister is. Ze heeft de portefeuilles Infrastructuur en Waterstaat.

"Uiteindelijk is het clubje waaruit je politici rekruteert voor dit type baan heel beperkt", zei Rutte. "Er wordt wel eens heel romantisch gedacht: neem iemand uit het bedrijfsleven, daar zitten toch heel goede vrouwen. Maar dit is toch een heel ander vak dan een bedrijf leiden."

Later verscheen Rutte nog op tv. Daar ontkrachtte hij de geruchten dat hij over anderhalf tot twee jaar Donald Tusk opvolgt als voorzitter van de Europese Raad. "Ik ga deze baan afmaken", zei hij.

Vrolijke schoenen

De nieuwe ploeg van Mark Rutte liet zich vanavond van een andere kant zien in het voorstelrondje van het kabinet-Rutte III dat door de NOS werd uitgezonden.

De nieuwe ministers over fietsen, schoenen en het referendum

Zo vertelde eerste vicepremier Hugo de Jonge (CDA) in reactie op de ophef over de schoenen die hij droeg bij de bordesfoto dat hij altijd vrolijke schoenen draagt. "Ik vind het gewoon mooi. Het is helemaal geen statement, u zoekt er te veel achter", zei hij tegen Ron Fresen.

Vicepremier Kajsa Ollongren vertelde dat ze het lastig vond om Amsterdam te verlaten, waar ze loco-burgemeester was. "Zeker zo vlak na het overlijden van Van der Laan." De D66-minister van Binnenlandse Zaken zei verder dat ze het referendum niet ziet als een kroonjuweel en zeker niet het raadgevend referendum. "Ik heb er, ook als D66'er. altijd al twijfel over gehad."

Zwaar

Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vertelde dat zijn vrouw vorig jaar is overleden. "Dat was heel zwaar. Samen met de kinderen ben ik er dankzij vrienden en familie doorheen gekomen. Dit is weer een heel positief nieuw begin." Grapperhaus werkt aan een boek over het ziekbed van zijn vrouw en de door haar zelfgekozen dood met als titel Onvoltooid voltooid leven.

Grapperhaus en Sander Dekker voor Rechtsbescherming zijn allebei wielrenners en overwegen af en toe hun ministersoverleg op de fiets te gaan doen.

Ik eet weinig vlees en recycle me suf.

Eric Wiebes

Verder kwamen we te weten dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën elke dinsdagavond voetbalt met zijn studievrienden. Zijn minister, Wopke Hoekstra, is een echte Fries die houdt van hardlopen en schaatsen en als grootste droom heeft om een keer mee te doen aan de Elfstedentocht.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en "het broertje van Leo" houdt van stoomtreinen, fotograferen en reizen en heeft thuis een tropisch zee-aquarium staan van 250 liter. "Als dat kapot gaat, krijg ik ruzie met mijn vrouw."

Geen paars haar

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark houdt van het bezoeken van rommelmarkten en leest graag de Libelle en de Margriet. Klinkt gezellig, maar ze kan ook heel streng zijn, waarschuwt ze alvast.

Haar minister, Wouter Koolmees, bekende dat hij bij het aantreden van het eerste Paarse kabinet zijn haar paars verfde. Dat soort uitspattingen hoeven we nu niet meer van hem te verwachten: "ik heb nu ook een stuk minder haar".

Bij de VVD zijn we niet van de excuus truusen.

Cora van Nieuwenhuizen

De minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, doet al veel dingen goed om het klimaat te beschermen, maar doet ook nog best veel dingen fout. "Ik eet weinig vlees en recycle me suf, maar ik heb bijvoorbeeld geen elektrische auto."

Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en Waterstaat) sluit zich aan bij de premier en haar partijgenoot Mark Rutte. "Ik had het leuk gevonden als er meer vrouwelijke collega's waren geweest." Toch denkt ze niet zij alleen vanwege haar geslacht als minister is benoemd. "Bij de VVD zijn we niet van de excuus truusen, dus daar maak ik me geen zorgen over."

STER reclame