NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 24/10: rechtszaak Wilders en petitie Anne Faber

Goedemorgen! Vandaag begint het hoger beroep in de 'minder Marokkanen'-zaak van Geert Wilders en in Den Haag wordt de petitie die is gestart na de dood van Anne Faber aangeboden aan minister Blok.

Buiten blijft het grijs en zo nu en dan valt er ook regen of motregen. In de middag wordt het in het westen en zuiden wel vaker droog. Het wordt 16 of 17 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Weerkaart voor dinsdag 24 oktober

Wat brengt vandaag?

- In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol start het hoger beroep in de 'minder Marokkanen'-zaak van Geert Wilders. Het gerechtshof buigt zich over de vraag of de uitspraken uit 2014 van de PVV-leider over minder Marokkanen strafbaar zijn. Het gaat overigens nog niet om de inhoudelijke behandeling van het proces, maar om een zogenoemde regiezitting.

- Vanmiddag wordt de petitie voor een onderzoek naar het 'falend rechtssysteem in de zaak van Michael P.' aangeboden aan minister Blok. Initiatiefnemer Lydia de Jong begon de petitie na de dood van Anne Faber. Inmiddels is hij 412.000 keer ondertekend.

- De Eerste Kamer stemt over een wetsvoorstel uit 2008 om woekerwinsten met de doorverkoop van concertkaartjes aan banden te leggen. In het wetsvoorstel staat dat mensen die kaartjes doorverkopen maximaal 120 procent van de oorspronkelijke prijs mogen vragen.

- Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een bezoek aan het Eemland in de provincie Utrecht. Het koningspaar gaat langs in Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten, waar ze onder meer met boeren gaan praten en een zorg- en wooncentrum zullen bezoeken.

Wat heb je gemist?

Nieuwe Merwedebrug valt duurder uit

De bouw van de nieuwe Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem wordt miljoenen euro's duurder dan begroot. Ook zullen de werkzaamheden langer duren. De extra kosten hiervoor raamt zij op 56 miljoen euro. Dat schrijft demissionair minister Schultz aan de Tweede Kamer. Vorig jaar mochten er wekenlang geen vrachtauto's over de Merwedebrug vanwege haarscheurtjes in de draagbalken.

Een vrachtauto rijdt over de Merwedebrug op de A27

Ander nieuws uit de nacht:

Moordverdachten Kim Jong-nam even terug op vliegveld: de twee vrouwen zijn als onderdeel van hun rechtszaak terug op de moordplek.

VS overweegt sancties tegen Myanmar om Rohingya: minister Tillerson zegt de militaire leiding verantwoordelijk te houden voor de gruwelijkheden in de Rakhine-staat.

Marokko pakt zes terreurverdachten op: volgens de autoriteiten hadden ze banden met de terreurgroep Islamitische Staat.

ANWB-leden: eigen rijstrook vrachtwagens in strijd tegen files: de organisatie vroeg aan ongeveer 17.000 leden om met verbeterpunten te komen voor fileprobleem.

En dan nog dit:

Singapore roept de groei van het aantal motorvoertuigen in het land een halt toe. Vanaf februari mogen er geen personenauto's of motorfietsen meer bijkomen. Om te voorkomen dat de stadstaat straks wordt overspoeld met auto's, wordt er nu een volledige stop op gezet. Mensen mogen hun oude auto of motor nog wel inruilen voor een nieuwe.

Verkeer in Singapore

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl