NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 12/10: debat Tweede Kamer en Nederland importeert veel insecten

Goedemorgen! Vandaag debatteert de Tweede Kamer met informateur Gerrit Zalm over het regeerakkoord. En Syriëganger Laura H. staat voor de rechter.

Vanochtend is het met name in het oosten eerst nog grijs en druilerig. Vanuit het westen klaart het op en 's middags breekt af en toe de zon door. Het wordt 14 tot 17 graden en er waait een frisse westenwind.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- Om 10.15 uur begint het debat in de Tweede Kamer met informateur Gerrit Zalm over het regeerakkoord. Dinsdag overhandigde hij zijn eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Arib. Mark Rutte wordt aangewezen als formateur, hij moet nu een kabinet gaan samenstellen. Het debat is live te volgen op NPO 1, NPO Politiek en via een livestream op NOS.nl.

- Vandaag en morgen staat Syriëganger Laura H. voor de rechter. Tussen 2015 en 2016 verbleef Laura H. met haar man en twee kinderen in Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat van IS in Syrië. In de zomer van 2016 kwam ze terug naar Nederland en werd toen direct aangehouden. De afgelopen maanden heeft ze in vrijheid haar proces mogen afwachten.

- Op de derde en laatste dag van het staatsbezoek aan Portugal bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder meer een brandweeropleidingsinstituut in Sintra. Daar worden brandweerlieden opgeleid tot commandant. Een actueel thema, want afgelopen zomer werd Portugal geteisterd door bosbranden.

- In het Utrechtse Overvecht worden 7000 huizen van het gas gehaald. Vandaag is de aftrap. Op dit moment gebruiken zeven miljoen huishoudens aardgas. Het is de bedoeling dat dat aantal de komende jaren wordt teruggebracht.

Wat heb je gemist?

- Onderzoek: de helft van de Nederlanders is voor de 'aftapwet', maar de tegenstem groeit. Zeker 30 procent is tegen de wet en 20 procent twijfelt. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Waarschijnlijk wordt in maart een referendum gehouden over de wet.

- Door de natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië worden zeker zeshonderd mensen vermist. Volgens de lokale autoriteiten verlopen veel evacuaties chaotisch en kunnen veel mensen familie en vrienden moeilijk bereiken door verwoeste telefoon- en internetverbindingen. Tot dusver zijn bij de natuurbranden 23 mensen om het leven gekomen.

- De tropische storm Ophelia is in kracht toegenomen tot een orkaan van de eerste categorie, en trekt richting Europa. Volgens modellen trekt de storm komend weekend langs de noordkust van Spanje, maar komt de orkaan niet aan land.

- Premier Rutte is met tegenzin akkoord gegaan met plannen voor de uitbreiding van het kabinet. Hij zei dat op een bijeenkomst voor VVD-leden in Etten-Leur, waar hij een toelichting gaf op het regeerakkoord. Haagse bronnen melden dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dicht bij een akkoord zijn over uitbreiding. De komende kabinetsperiode zouden er geen 20 maar 24 bewindslieden worden benoemd.

"Het is ook niet mijn hobby", zei hij, "maar de PvdA'ers en VVD'ers die nu afzwaaien, zien er bleek uit."

En dan nog even dit:

Nederland importeert van alle EU-landen voor het meeste geld aan levende insecten. De invoerwaarde is in de eerste helft van 2017 bijna vijf keer zo hoog als vijf jaar eerder. Bijen worden naar verhouding steeds minder geïmporteerd, andere insecten steeds meer. Het belangrijkste land van herkomst is Israël. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van handelscijfers.

Fijne dag!

Gefrituurde sprinkhanen en meelwormen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl