Reddingswerkers zoeken dekking voor het noodweer op Puerto Rico
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 7 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

Vandaag gaat het vooral in het noorden van Nederland regenen. In het zuiden blijft het droog en is er zelfs wat zon. Het wordt zo'n 17 tot 20 graden. Morgen wordt het nat en grijs.

Orkaan Irma bereikt Puerto Rico, meerdere doden

De orkaan Irma, die door het Caribisch gebied raast, heeft vannacht het eiland Puerto Rico bereikt. Op het eiland worden windsnelheden van 160 kilometer per uur gemeld.

In het Caribisch gebied zijn meerdere doden gevallen door het noodweer. De slachtoffers vielen op het Franse deel van Sint-Maarten, Saint-Barthélemy en Barbuda.

Bovenwindse eilanden

Op het Nederlandse eiland Saba zijn volgens een lokale radiozender geen mensen omgekomen. Een ooggetuige zegt dat de orkaan relatief weinig schade heeft aangericht op het eiland. Op Sint-Maarten is de verwoesting groot.

Nederlandse militairen nemen op alle Bovenwindse Eilanden de schade op. Vanochtend komen enkele Nederlandse ministers bij elkaar om de situatie in het Caribische gebied te bespreken.

Water in de straten in Sint-Maarten

Uitvaartbranche maakt sterke groei door

Het gaat goed met de uitvaartbranche. Het aantal uitvaartbedrijven is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld: in 2007 waren er nog 1100 begrafenisondernemingen, nu zijn dat er 1990.

Door de sterke groei van de branche worden de prijzen voor begrafenissen steeds lager. Die variëren nu meestal tussen de 4000 en 10.000 euro. Volgens Marieke Henselmans, schrijfster Laat je niet kisten door de commercie, zijn de diensten vaak duurder dan nodig.

Russische Facebookaccounts kochten politieke advertenties

Tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn duizenden politieke advertenties verspreid door Facebookaccounts die werden beheerd vanuit Rusland. De reclame-uitingen waren te herleiden naar 470 nep-accounts.

Deze Facebookprofielen waren met elkaar verbonden en waarschijnlijk in Rusland aangemaakt, schrijft de chef veiligheid van Facebook Alex Stamos in een blog. De advertenties gingen niet over de Amerikaanse presidentskandidaten, maar over thema's als homorechten en immigratie.

Alle accounts zijn intussen verwijderd.

'Ingehuurde experts verdienen soms meer dan minister'

Externe deskundigen die worden ingehuurd door overheidsinstanties krijgen regelmatig meer betaald dan een minister. Tientallen ministeries, provincies, waterschappen en gemeenten betalen hoge uurtarieven aan experts, schrijft het AD.

De krant onderzocht 148 overheidsorganen en ontdekte dat de instanties niet altijd opening van zaken geven over de dure experts. Overigens is het niet verboden om ingehuurde krachten zo veel te betalen.

De ministers Dijsselbloem en Kamp

Verder vandaag...

- De achttiende etappe in de Vuelta wordt gereden. De rit begint aan de noordelijke kust, in de plaats Suances en leidt de renners landinwaarts richting Santo Toribio de Liébana. De Vuelta telt in totaal 21 etappes. De rit van vandaag is vanaf 12.30 uur te volgen via de app en op NOS.nl.

- Ook het tennistoernooi US Open gaat verder. Vandaag zijn de halve finales bij de vrouwen, waarin alleen maar Amerikaanse speelsters spelen. Coco Vandeweghe en Madison Keys nemen het tegen elkaar op. De andere wedstrijd gaat tussen Venus Williams en Sloane Stephens.

- Verder maakt een rechter in Den Haag bekend of de Nederlandse staat meer moet doen tegen luchtvervuiling. Milieuorganisatie Milieudefensie eiste vorige maand in een kort geding dat de regering snel maatregelen neemt om de hoeveelheden fijnstof en stikstofdioxide in de lucht terug te dringen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl