Salarisstrook (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

'Ingehuurde deskundigen verdienen soms meer dan minister'

Externe deskundigen die worden ingehuurd door overheidsinstanties krijgen regelmatig meer betaald dan een minister. Tientallen ministeries, provincies, waterschappen en gemeenten betalen torenhoge uurtarieven aan deskundigen, zonder daar altijd opening van zaken over te geven. Dat schrijft het AD.

De krant hield een onderzoek onder 148 overheidsorganen. Zeker twintig externe krachten kregen in 2016 een salaris dat hoger lag dan de ministersnorm van 179.000 euro per jaar of 175 euro per uur. Het AD vermoedt dat dit nog veel vaker gebeurt, omdat veel instanties bijvoorbeeld geen precieze bedragen willen noemen.

Projectmanager

De gemeenten Almere en Teylingen betaalden beide meer dan 250.000 euro aan een externe kracht. In Almere was dat voor een directeur bedrijfsvoering; Teylingen betaalde ruim 266.000 euro voor een projectmanager grond.

Het is niet verboden om ingehuurde krachten veel te betalen. De Wet Normering Topinkomens geldt niet voor extern overheidspersoneel. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om de WNT voor alle overheidskrachten te laten gelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl