NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: kunst van hakenkruizen, minder plastic en EK-primeur Oranje

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Geen hakenkruis, maar een konijn: in Berlijn is een groep jonge straatkunstenaars met een project begonnen om swastika's te veranderen in vrolijke plaatjes.

Ibo Omari (37) is aanvoerder van de groep en bedacht vorig jaar het initiatief #Paintback. "Door de swastika's niet te verwijderen maar in iets liefdevols of grappigs te veranderen, proberen we mensen bewust te maken van racisme."

"De meeste mensen vinden het een heel goede actie", vertelt Ibo. #Paintback trekt op dit moment wereldwijde aandacht. "Ik krijg berichten uit Rusland, Spanje en Italië van mensen die onze actie steunen."

Hoe hakenkruizen omgetoverd worden tot kunst

In India wordt veelal binnenshuis gekookt op brandhout en dat is schadelijk voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden daardoor een half miljoen mensen. Nederland en India hebben een rook-reducerend fornuis ontwikkeld om dit probleem aan te pakken.

Het fornuis zorgt ervoor dat de rook niet in het huis blijft hangen, maar wordt afgevoerd. De twee overheden hebben in het project van Nederlandse universiteiten en Indiase ziekenhuizen geïnvesteerd. "Uiteindelijk geven we alles uit handen, ze moeten het zelf maken. Het is de bedoeling dat de bevolking hier zelfs misschien kleine bedrijfjes omheen maakt", zegt Onno Van Schayck, een van de initiatiefnemers van het project.

De Indiase Rupa gebruikte in haar huis een testmodel van het rook-reducerende fornuis. "Eerst had ik veel last van hoofdpijn en branderige ogen", vertelde ze. "Nu is er nauwelijks rook. Ik heb veel minder last."

'Nederlandse' oventjes in Indiase sloppenwijken

Er is weer een beetje hoop voor de Syrische stad Aleppo. De historische binnenstad kan in oude glorie worden hersteld. "We willen de oude stad herbouwen en terugbrengen in de staat van voor de oorlog. Waar mogelijk met dezelfde stenen", zegt een woordvoerder van Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

Rebellen namen vijf jaar geleden het oosten van Aleppo in. In de strijd om de stad was het centrum een van de frontlinies. Een groot deel werd verwoest, waaronder ook de historische oude binnenstad die sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Het streven is om het karakter en de sfeer van de oude stad helemaal terug te halen, niet alleen met architectuur, maar ook met bijvoorbeeld de verdeling tussen winkels, woningen en andere gebouwen.

Een brandmerk op groentes en fruit scheelt bergen plastic en is dus goed voor het milieu. Een biologische groothandel in Nederland gebruikt deze methode steeds vaker bij zijn groente en fruit en er is erg veel enthousiasme voor het initiatief.

Michaël Wilde van Eosta steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: "We hebben voor één klant - ICA in Zweden - uitgerekend hoeveel plastic er wordt bespaard. Op jaarbasis gaat het om 750.000 verpakkingen. Met die hoeveelheid folie kun je twee keer de wereld rond."

Minder plastic door 'brandmerk' op bioproducten

En natuurlijk de Oranjevrouwen, want wat doen die het goed. De Nederlandse voetbalsters hebben geschiedenis geschreven door zich te plaatsen voor de finale van het EK in eigen land. In een uitverkocht stadion in Enschede was Nederland in de halve finales met 3-0 te sterk voor Engeland.

Oranje speelt morgen om 17.00 uur in Enschede de finale tegen Denemarken. Die ploeg versloeg eerder op de avond Oostenrijk na penalty's.

De twee landen speelden in de groepsfase ook al tegen elkaar. Toen was Oranje met 1-0 te sterk door een benutte strafschop van Spitse.

Oranje voor het eerst in de historie in EK-finale

Zijn opa was het, zijn vader, en nu is hij het zelf: schipper van een skûtsje. Sytze Brouwer (34) komt uit een echt skûtsje-nest en is er dus trots op dat ook hij nu de leiding mag nemen van een meer dan 100 jaar oud schip.

"Toen het bestuur me vroeg schipper te worden, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het is een kans die je meteen moet aangrijpen, dus dat heb ik gedaan."

De komende twee weken vaart hij met zijn 14-koppige bemanning over de Friese wateren tijdens het kampioenschap skûtsjesilen.

Sytze en zijn skûtsje

En een grappig verhaal met een positief tintje: een vermiste kat heeft een aantal uur doorgebracht in de cel. Het beest was al een maand vermist en werd gevonden door de politie naast een van posters waarop zijn vermissing werd gemeld.

De kat werd opgepakt en meegenomen in de politieauto. "Gelukkig vond hij het avontuur zelf ook wel mooi geweest en ging hij zonder problemen mee naar het bureau", schreef de politie. "Daar heeft hij als een echte boef in een van onze cellen gewacht op zijn baasje."

"Deze rode boef was al een maand verdwenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl