NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: 100 dagen Trump en Vitesse wint KNVB-beker

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Donald Trump was zaterdag honderd dagen president. Honderd turbulente dagen. Hij heeft minder bereikt dan hij vooraf had gehoopt. Hij maakte het afgelopen weekend bekend dat hij binnenkort met een 'belangrijk besluit' komt over het klimaat. Waarschijnlijk wil Trump het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 heronderhandelen. Trump wil ook het verbod op olieboringen in het Noordpoolgebied weer opheffen. Het was ingesteld door president Obama. In tientallen Amerikaanse steden werd gedemonstreerd tegen Trumps klimaatplannen. In Amsterdam werd ook betoogd.

Als Trump verklede betoger in Washington D.C.

Bij een steekpartij in Zaandam zaterdagavond is een jongen van 16 jaar om het leven gekomen. De jongen overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

De jongen uit Assendelft werd gisteravond rond 23.00 uur aangevallen in het centrum van Zaandam. Het is nog niet duidelijk waarom. Ook is er nog geen verdachte aangehouden. Er zijn geen andere slachtoffers.

Er waren meer steekpartijen dit weekend. In Nijmegen liep een ruzie in een kroeg uit op een steekpartij. Een man van 51 kwam om het leven. Een verdachte van 30 uit Beuningen zit vast. En in een huis in Oss werd een man doodgestoken. De dader is gevlucht.

Een team van de NOS, verslaggever Martijn Bink, weerman Peter Kuipers Munneke en cameraman Ruben Kocx, zijn op Spitsbergen om onderzoek te doen naar klimaatverandering. Weerman Kuipers Munneke sprak onder meer met bioloog Kim Holmén die ziet hoe zijn woonplaats Longyearbyen in dertig jaar is veranderd door de opwarming van de aarde.

Het team hielden ook een Facebook Live-sessie voor jullie vragen.

Peter Kuipers Munneke en Martijn Bink op Spitsbergen

Koning Willem-Alexander heeft twee foto's vrijgegeven van het privéfeest ter ere van zijn vijftigste verjaardag. Hij vierde dat zaterdagavond in aanwezigheid van familie en (koninklijke) vrienden in Den Haag.

Op de ene foto is te zien hoe Willem-Alexander met Máxima danst op het feest. Op de andere poseert hij met zijn gezin voor het Koninklijk Staldepartement, waar de bijeenkomst werd gehouden.

Willem-Alexander en Máxima dansen op het feest

In Turkije worden datingprogramma's op radio en televisie verboden. In een decreet dat gisteravond werd uitgevaardigd staat dat programma's waar vrienden en partners worden gezocht niet kunnen worden toegestaan. De regering zinde al een tijdje op het verbod. Vorige maand zei de vice-premier dat datingprogramma's niet overeenkomen met de Turkse familietradities. De Turkse regering kan maatregelen per decreet afkondigen onder de noodtoestand. Die werd afgelopen zomer uitgeroepen na de mislukte couppoging.

Turkije blokkeerde dit weekend ook de online-encyclopedie Wikipedia. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu is de site geblokkeerd omdat Wikipedia weigert bepaalde artikelen te verwijderen. Het gaat om artikelen die volgens Ankara een verband leggen tussen Turkije en terroristische groeperingen.

Een Turks datingprogramma

In Zwolle is zaterdag een 16-jarig vermist Amerikaans meisje teruggevonden. Maggie Lee was in haar eigen land al vermist sinds 1 april. Haar moeder kwam vorige week flyeren in Den Haag omdat ze vermoedde dat haar dochter naar die stad was gegaan. Ze dacht dat Maggie iemand in Den Haag had leren kennen via internet en verliefd was geworden.

Gisteren dook het meisje op bij het station in Zwolle. Ze werd ter plekke aangehouden. Gebleken was dat ze op het paspoort van een ander naar Nederland was gekomen. Hoe dat kon gebeuren is niet duidelijk. Maggie is weer herenigd met haar moeder.

De 16-jarige Maggie Lee

En dan de sport. Vitesse heeft de bekerfinale gewonnen door AZ met 2-0 te verslaan. Het is de eerste hoofdprijs die Vitesse pakt in de 125-jarige geschiedenis van de club. Grote man bij de Arnhemmers was Ricky van Wolfswinkel. Hij scoorde beide doelpunten in de tweede helft.

Ricky van Wolfswinkel

Max Verstappen is vijfde geworden bij de Grand Prix van Rusland in Sotsji. De Nederlander reed de hele race eenzaam op de vijfde plaats. Hij was niet snel genoeg om zijn voorgangers in te lopen en was zelf te snel voor zijn achtervolgers. De Fin Valterri Bottas won. Hij bleef Sebastian Vettel 0,6 seconde voor op de finish. Het was Bottas' eerste GP-zege.

Valtteri Bottas (Mercedes) tijdens de GP van Rusland

De komende dagen...

Het is maandag 1 mei en dat betekent dat er overal ter wereld Dag-van-de Arbeid-betogingen zijn. De meest in het oog springende zal die in Parijs zijn, aan de vooravond van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei. De betoging is vooral gericht tegen het Front National van Marine Le Pen die deelneemt aan die tweede ronde. Tegelijkertijd houdt het Front National ook een campagnebijeenkomst in Parijs.

Woensdag gaat de formatie weer verder. Dat zou eigenlijk dinsdag al zijn, maar de overleden moeder Jesse Klaver wordt op die dag begraven.

De NOS-missie op Spitsbergen gaat verder. Weerman Peter Kuipers Munneke en verslaggever Martijn Bink bezoeken met sneeuwscooters Tunabreen-gletsjer, die tot grote verrassing van wetenschappers in snel tempo 'wegregent'. Er viel deze winter zoveel regen op de gletsjer, dat hij versneld in zee wegstroomt. Kuipers Munneke zegt dat dit een voorbeeld is van hoe wetenschappers keer op keer verrast worden, en het telkens 'erger' is dan voorspeld.

En Nederland staat deze week in het teken van 4 en 5 mei, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat alle Joden in Nederland een Jodenster moesten dragen, ook kinderen. Het NOS-Jeugdjournaal spreekt op 3 mei met Max die toen negen jaar was.

En op 4 mei ook op nos.nl acht portretten van mensen van verschillende achtergronden en hoe zij tegen Dodenherdenking aankijken. Op 5 mei zijn de band De Staat en rapgroep De Jeugd Van Tegenwoordig samen Ambassadeur van de Vrijheid en spelen ze op bevrijdingsfestivals in heel het land.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl