Lintjes
NOS Nieuws

Wekdienst 26/4: Lintjesregen in aantocht • Wilders op congres radicaal-rechts in Boedapest

Goedemorgen! Vandaag krijgen weer enkele duizenden mensen een lintje voor hun bijzondere bijdrage aan de samenleving. En PVV-leider Wilders spreekt vanmiddag in Boedapest op een congres van rechts-conservatieven.

Eerst het weer: in de zuidoostelijke helft van het land is er veel bewolking en af en toe wat regen of een bui. Elders wisselen zon en stapelwolken elkaar vandaag af bij maxima tussen 10 en 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de dag van de lintjesregen: enkele duizenden mensen krijgen jaarlijks op de laatste werkdag voor Koningsdag een koninklijke onderscheiding. Ook zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Hoofddorp voor de twaalfde editie van de Koningsspelen.
  • PVV-leider Wilders spreekt vanmiddag in Boedapest op een grote bijeenkomst van rechts-conservatieven in Europa. Wilders is eregast van de Hongaarse premier Orbán. Ook andere Europese rechtse leiders zijn op de conferentie. Veel journalisten zijn niet welkom.
  • De ANWB verwacht een drukke avondspits vanwege het begin van de meivakantie. Ook vliegvelden houden de komende dagen rekening met topdrukte.
  • Demissionair premier Rutte is vandaag in Istanbul voor een bezoek aan de Turkse president Erdogan over zijn NAVO-sollicitatie.

Wat heb je gemist

Schapen en runderen mogen vanaf nu worden gevaccineerd tegen blauwtong. Dat heeft demissionair minister Adema besloten na groen licht van het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen, twee belangrijke adviescolleges.

De verwachting is dat binnen enkele dagen tot een week een miljoen doses vaccin beschikbaar zijn in Nederland. Twee weken later volgt nog een levering van een miljoen vaccins.

"De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren als de houders van deze dieren", schrijft de minister van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Boerenbrancheorganisatie LTO is blij met de goedkeuring van het vaccin. "Het is fantastisch nieuws", zegt Saskia Duives, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

In Venetië moeten dagjesmensen sinds gisteren entree betalen. Het stadsbestuur hoopt het aantal toeristen zo beter te spreiden. Gaat zo'n toegangskaartje helpen?

Correspondent Heleen D'Haens nam de proef op de som:

Vijf euro voor toegang tot Venetië, zo gaat dat in de praktijk

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl