Vakantiegangers op luchthaven Schiphol
NOS Nieuws

Drukte verwacht op wegen en luchthavens door meivakantie

Op scholen in heel Nederland is het vanaf vanmiddag meivakantie. En dat betekent dat er grote drukte wordt verwacht op wegen en luchthavens.

De ANWB verwacht voor vandaag al een extra drukke avondspits, met name op de wegen rond de Veluwe en in Noord-Brabant. Waarschijnlijk is de meeste vertraging op de A2 en A27 van Utrecht naar het zuiden en op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens.

In het buitenland ontstaat naar verwachting de meeste vertraging op de A3 tussen Arnhem en de Duitse stad Oberhausen en in Oostenrijk op de A10 tussen Salzburg en Villach.

Luchthaven Schiphol houdt deze vakantie rekening met 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Tot 12 mei zullen er zo'n 3,3 miljoen mensen vertrekken, overstappen of aankomen. Schiphol maakt daarbij gebruik van nieuwe beveiligingsscanners die de doorstroom op de luchthaven moeten bevorderen.

Ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport zeggen te zijn voorbereid op grote groepen vakantiegangers.

Meivakantie populair

De meivakantie duurt dit jaar op alle scholen van zaterdag 27 april tot en met zondag 5 mei. Scholen kunnen er echter voor kiezen om aan die week nog een week vast te plakken, wat op veel plekken ook gebeurt. Ook zijn er scholieren die deze week al hun eerste vakantieweek hadden.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) constateerde eerder deze week al dat de maand mei een populaire vakantiemaand is. Een op de vijf Nederlanders is van plan om dan weg te gaan. Ook reisbrancheorganisatie ANVR trok twee maanden geleden deze conclusie. In januari waren er 9 procent meer boekingen voor de meivakantie dan een jaar eerder, toen januari volgens de branche ook al een topmaand was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl