NOS SportAangepast

Zeilsters Van Aanholt en Duetz heroveren wereldtitel in olympische 49erFX

Zeilsters Van Aanholt en Duetz wereldkampioen in 49erFX: 'Jaaaaa!!'

De Nederlandse zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn in de wateren bij het Spaanse eiland Lanzarote wereldkampioen in de olympische skiffklasse 49erFX geworden.

Ze heroverden de titel op hun Zweedse trainingspartners Vilma Bobeck en Rebecca Netzler, die zaterdag kostbare punten verspeelden door na twee gewonnen races in de derde te kapseizen.

Voor Van Aanholt, die vorig jaar met Duetz in Den Haag genoegen moest nemen met zilver, is het haar derde WK-goud. In 2021 vormde ze samen met Elise de Ruijter het beste duo in deze zeilcategorie.

Duetz staat zelfs al op vier: in 2018 en 2019 zegevierde ze aan de zijde van Annemieke Bekkering.

Zeilduo na behalen wereldtitel: 'Heel fijn in olympisch jaar'

Van Aanholt en Duetz wonnen vijf van de vijftien races en hadden daarmee een ruime voorsprong opgebouwd. In de medalrace was een derde plaats, net voor Netzler en Bobeck, ruim voldoende om met de eindzege aan de haal te gaan.

De Zweedse concurrentes konden zich troosten met zilver, terwijl het brons bij het sterk bezette WK, waar enkele landen nog strijd voerden voor een olympisch ticket, bij Jana Germani en Giorgia Bertuzzi uit Italië terechtkwam.

Mannen raken titel kwijt

Bij de mannen moesten Bart Lambriex en Floris van de Werken hun vorig jaar voor de tweede keer geprolongeerde titel juist inleveren, zij moesten genoegen nemen met zilver. Ze beleefden vrijdag een slechte dag en herstelden zich zaterdag, maar het gat naar Erwan Fischer en Clément Pequin was al te groot geworden.

Zeilers Lambriex en Van de Werken na WK-zilver: 'Kan zeker beter'

Lambriex en Van de Werken wonnen weliswaar één race meer dan de Fransen (vijf van de zestien races), maar terwijl de concurrenten de elfde plaats als minste resultaat konden overleggen, kenden de titelverdedigers drie duidelijk mindere races: 20ste, 17de en 16de.

Met slechts één schrapresultaat was daardoor de titel uit beeld geraakt. De Nederlanders stelden in de medalrace met de tweede plaats wel het zilver veilig. De Britten James Grummett en Rhos Hawes pakten de bronzen medaille.

Bekijk hier een uitgebreide kennismaking met Bart Lambriex, die droomt van het olympisch zeiltoernooi, waar zijn vader Huub in 1984 ook aan deelnam:

Kennismaking met groeibriljant in het zeilen: Bart Lambriex

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl