Odile van Aanholt en Annette Duetz in actie
NOS Sport

49er-zeilsters Van Aanholt en Duetz profiteren op WK van kapseizen concurrentie

49er-zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben op de voorlaatste dag van de WK op het Spaanse eiland Lanzarote hun koppositie in het klassement verstevigd.

Het Nederlandse duo, dat al zeker is van een medaille, heeft na veertien races een comfortabele voorsprong van 25 punten op regerend wereldkampioenen Vilma Bobeck en Rebecca Netzler, het Zweedse koppel dat momenteel op de tweede plek in het klassement staat.

Van Aanholt en Duetz profiteerden van een fout van het Zweedse duo, dat in de laatste race van de dag was gekapseisd en zodoende belangrijke punten misliep in de strijd om het kampioenschap.

"We hadden door dat ze niet meer bij de kopgroep lagen", vertelt Van Aanholt. Een ongeluk zit in deze klasse in een klein hoekje, voegt Duetz daaraan toe. "Zeker in deze omstandigheden, met grote golven, is het heel makkelijk om net even verkeerd te sturen of om gewoon om te slaan."

Van Aanholt en Duetz bleven wel overeind en liggen op koers om hun tweede kampioenschap te vieren, nadat ze dat in 2022 in het Canadese Halifax ook was gelukt. Mede door een knieblessure van Duetz beleefde het duo vorig jaar een teleurstellend WK en pakte het zilver.

"We zijn hele positieve mensen, maar we baalden van het vorige WK", zegt Van Aanholt, een dag voor de beslissende races. "Het zou extra mooi zijn als we het morgen goed kunnen afsluiten."

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Ze werden de afgelopen drie edities wereldkampioen, maar titelprolongatie lijkt er voor 49er-zeilers Floris van de Werken en Bart Lambriex ditmaal niet in te zitten.

Het Nederlandse duo staat op de voorlaatste dag van de WK op de tweede plek, dertig punten achter de Franse koplopers.

Op het oog is dat een onoverbrugbaar verschil, maar Van de Werken wil nog niet spreken van een gelopen race. "Je hebt altijd kans op de titel", vertelt hij. "Het blijft zeilen en daarin is niks onmogelijk. We hebben in het verleden rare dingen gezien in deze sport."

'Comeback-day'

Het duo herstelde zich zaterdag goed van een matig optreden op vrijdag. Toen noteerden Van de Werken en Lambriex relatief veel persoonlijke fouten, waardoor twee van de drie races in een deceptie eindigden.

"We waren vanochtend heel vastberaden om gisteren te vergeten", verklaart Van de Werken. "Zo'n slechte dag, dat maakt iets in je los. Dan lig je er in bed een paar uur over te piekeren. Dat brengt een hoop brandstof voor de volgende dag mee."

Het duo stond na vrijdag op de vierde plaats in het klassement en stelde op de voorlaatste dag orde op zaken. Een 'comeback-day', noemt Van de Werken het. "We hadden een goede uitvoering op strategisch gebied en hadden een goede bootsnelheid, daar zijn we ontzettend blij mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl