Annette Duetz en Odile van Aanholt in actie
NOS SportAangepast

Op weg naar Spelen zijn 49er-zeilsters Van Aanholt en Duetz bezig aan sterk WK

De Nederlandse 49er-zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz kunnen terugkijken op een uitstekende vierde dag bij de WK bij het Spaanse eiland Lanzarote.

Het tweetal staat na de elfde race aan kop van het klassement. Bij de mannen moeten Bart Lambriex en Floris van de Werken het na twaalf races doen met een vierde plek. Lambriex en Van de Werken gingen er de afgelopen drie edities nog met de wereldtitel vandoor.

De mondiale titelstrijd werpt zijn schaduw vooruit naar de Olympische Spelen van komende zomer. Beide Nederlandse boten zijn daarvoor al geplaatst, maar veel andere landen nemen pas na de WK een beslissing en laten hun kandidaten een strijd uitvechten op het Spaanse water.

Hoog niveau

Het niveau is dan ook hoog, merkt Van Aanholt na afloop van de races van vrijdag op. "We liggen elke keer naast andere mensen. Dat geeft aan dat iedereen gewoon heel goed is. Maar we staan er goed voor. De starts gaan beter. Dat is een heel fijne vooruitgang ten opzichte van de afgelopen jaren."

Van Aanholt veroverde al twee keer WK-goud, in 2021 samen met Elise de Ruijter en in 2022 met Annette Duetz, met wie ze de laatste jaren de boot deelt en vorig jaar in Den Haag genoegen moest nemen met zilver.

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Vrijdag pakte het Nederlandse koppel na een enerverende zeildag de leiding in het klassement. "Het was een heel spannende dag", vertelt Van Aanholt. "De wind ging alle kanten op, links, rechts, en harder en zachter. We moesten de hele dag goed opletten. De ogen buiten de boot en van elke situatie het beste maken."

Trainingsmaatjes

Dat lukte bijzonder goed. Van Aanholt en Duetz wipten over de Zweedse concurrentie naar de koppositie. En dat zijn bepaald niet de eersten de besten: Vilma Bobeck en Rebecca Netzler zijn de titelverdedigers, maar ook hun trainingsmaatjes.

"Ja, dus we zien ze vaak. Het is fijn om het beter te doen dan zij, omdat we weten dat zij heel erg goed zijn. Maar er zijn ook nog 24 andere heel goede boten."

Kortom, wil Van Aanholt maar zeggen, de strijd is nog niet gestreden. De maandag begonnen wereldkampioenschappen gaan nog het hele weekend door, met zondag onder meer de afsluitende medalrace.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl