NOS Sport

Bond breekt met succesvolle surfcoach McIntosh: 'Einde van een tijdperk'

Het Watersportverbond heeft de samenwerking met succescoach Aaron McIntosh verbroken.

De Nieuw-Zeelander leidde Nederland naar drie gouden olympische medailles bij het windsurfen (Dorian van Rijsselberghe in 2012 en 2016 en Kiran Badloe in 2021), maar geen van zijn atleten wist zich te plaatsen voor de Spelen van komende zomer in Parijs.

Kiran Badloe juicht in de coachboot bij coach Aaron McIntosh na het behalen van olympisch goud in Tokio in 2021

Windsurfer Luuc van Opzeeland, die namens Nederland uit zal komen op de komende Spelen, stapte vorig jaar uit de trainingsgroep van McIntosh. Hij plaatste zich ten koste van olympisch kampioen Badloe en Huig-Jan Tak - die wel door McIntosh gecoacht werden - voor Parijs.

Aangezien de bond alle aandacht en middelen wil geven aan de sporters die wel naar de Spelen gaan, wordt een verdere samenwerking op dit moment als "niet haalbaar" geacht.

"We zijn Aaron McIntosh ontzettend dankbaar voor zijn onschatbare bijdrage aan het Nederlandse windsurfen gedurende meer dan vijftien jaar", zegt hoofdcoach Arnoud Hummel. "Zijn passie, toewijding en ongeëvenaarde expertise hebben onze atleten geholpen om uit te blinken."

Driemaal goud

Onder McIntosh, die internationaal een van de drijvende krachten was achter de nieuwe iQFoil-klasse, behaalden Van Rijsselberghe en Badloe dus olympisch goud op de RS:X-plank. Verder begeleidde hij zijn atleten naar vijf wereldtitels, twee Europese titels en talloze wereldbekerpodiumplaatsen als coach voor Nederland.

Maar bij de eerste Olympische Spelen waar de nieuwe iQFoil-klasse op het programma staat, zal hij niet mee van de partij zijn namens de Nederlandse bond.

Bekijk in onderstaande reportage de reactie van Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe op het vertrek van Aaron McIntosh.

Van Rijsselberghe en Badloe over McIntosh: 'Had onderscheiden moeten worden'

McIntosh: "Ik was er trots op dat ik het oranje mocht dragen. Dit was meer dan een baan. De mensen, niet de medailles, hebben me al die jaren doen blijven. Maar dit is het einde van een tijdperk. Het was een hele speciale gezamenlijke reis en het waren meer dan alleen de resultaten die het langdurig en succesvol maakten."

Volgens Badloe was McIntosh een belangrijke schakel in zijn carrière. Als hij in één woord moet omschrijven wat hij allemaal betekend heeft, is dat: "Alles. Voor mij persoonlijk heeft hij veel betekend. Maar hij heeft het Nederlandse windsurfen op de kaart gezet. Hij heeft een cultuur weten te creëren waardoor we al twaalf jaar aan de top staan. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat dit zonder hem niet was gelukt."

'Groot verlies'

De in 2020 gestopte Van Rijsselberghe denkt dat het Watersportverbond "een groot verlies lijdt". "Hij is niet alleen een goede coach, hij stippelt ook routes uit voor zowel de toppers als de nieuwe generatie."

"Voor mij was hij niet alleen een coach. Toen we de wereld over reisden was hij mijn beste maat, een goede vriend, mijn vader, mijn moeder en ook mijn broer. Door hem kon ik me comfortabel voelen, waardoor we ons volledig konden focussen op de sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl