Lambriex en Van de Werken
NOS Sport

Geen EK-medailles, wel twee Nederlandse zeilboten zeker van deelname Spelen

De EK zeilen in de klasses 49er, 49erFX en Nacra17 zijn voor Nederland geëindigd zonder medailles. Toch wisten vier zeilers zich wel te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

In het Portugese Viamoura eindigde het Nederlandse duo Bart Lambriex (25) en Floris van de Werken (28) als vijfde. Een tegenvallend resultaat voor de zeilers die eerder dit jaar in Scheveningen nog voor de derde keer wereldkampioen werden in de 49er.

Lambriex en Van de Werken werden onlangs door de internationale zeilbond World Sailing genomineerd voor 'Sailor of the Year'. Hun matige optreden op de EK zal de kansen op die ereprijs niet verhogen.

Wel worden ze door het Watersportverbond officieel voorgedragen bij NOC*NSF voor deelname aan de Spelen. Na de WK was Nederland al zeker van olympische deelname met de 49er, het ging er alleen nog om welke zeilers er als bemanning mee mochten.

"Het was eigenlijk een beetje een formaliteit, het was niet echt spannend meer", zegt Lambriex. "Maar het is natuurlijk mooi dat het nu helemaal officieel is en dat we ons volledig kunnen richten op de Spelen van volgend jaar."

'Droom waargemaakt'

Ook Laila van der Meer (23) en Bjarne Bouwer (20) mogen zich in de Nacra17 gaan opmaken voor Parijs. Zij sloten het EK af op de tiende plek in het gemengde onderdeel.

Voor hen was dat ook een tegenvallend resultaat. Eerder dit jaar werden ze nog vierde op de WK. Toch reageert Brouwer opgetogen: "Deze kwalificatie is natuurlijk een fijn gevoel, daar doe je het voor vanaf kleins af aan, daar droom je van."

"Uiteraard zag het er na het WK al heel goed uit, maar dat we het nu officieel kunnen vertellen dat we onze eerste dromen waargemaakt hebben, dat is echt heel mooi."

In de 49erFX waren Odile van Aanholt en Annette Duetz al zeker van een olympisch ticket. Op de EK waren zij titelverdediger, maar dit jaar werden ze slechts zevende.

Doordat er in Zuid-Portugal weinig wind stond, waren de onderlinge verschillen tussen alle deelnemers klein. Bovendien golden de EK voor veel zeilers zo vroeg in het olympische seizoen niet als een piekevenement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl