NOS SportAangepast

Geen race, wel WK-zilver en olympisch ticket zeilsters Van Aanholt en Duetz

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben bij de WK in Scheveningen een zilveren medaille én een olympisch startbewijs veroverd in de 49er FX-klasse. Het Nederlandse duo hoefde daar op de laatste wedstrijddag niet meer het water voor op.

De afsluitende medalrace, die dubbel meetelt voor de stand, werd geschrapt vanwege een gebrek aan stabiele wind in combinatie met sterke stroming. Daardoor veranderde de stand niet meer.

Gunstig

Voor Van Aanholt en Duetz, die als titelverdedigers aan de WK begonnen, was dat gunstig; het goud was namelijk al vergeven. Afgelopen woensdag stelden de Zweden Vilma Bobeck en Rebecca Netzler de wereldtitel veilig.

De Australische Olivia Price en Evie Haseldine stonden op slechts 4 punten van de Nederlandse skiff derde, maar zij kregen geen kans om het Van Aanholt en Duetz moeilijk te maken.

Knieblessure

Zo werd Duetz een pijnlijke race bespaard; zij zeilde het hele toernooi met een ingescheurde knieband. "Voor mijn knie is het alleen maar lekker om een dagje extra rust te hebben", vertelde de zeilster.

Ondanks knieblessure WK-zilver voor Duetz en Van Aanholt: 'Alleen maar geluk'

"Als we hadden moeten racen hadden we dat met heel veel vuur en passie gedaan, maar het is ook heel zenuwslopend. We zijn zo blij met zilver, alleen maar geluk", reageerde Van Aanholt na de medailleceremonie in Scheveningen.

Nederlandse mannen hadden goud al binnen

Bij de mannen ging de medalrace in de 49er-klasse wel door, nadat de start was uitgesteld.

Voor Bart Lambriex en Floris van de Werken stond er niets meer op het spel; zij wonnen twee dagen geleden hun derde wereldtitel op rij en sleepten daarmee ook een ticket voor Parijs in de wacht. In de medalrace deden ze het rustig aan. Het Nederlandse duo eindigde als negende.

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Het zilver in het eindklassement ging naar de Zwitserse boot van Sebastien Schneiter en Arno de Planta. Spanje zakte na de medalrace naar de derde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl