Naomi Visser tijdens de brugfinale
NOS SportAangepast

Veerman en Visser niet op podium, Biles verslagen in sprongfinale na val

De Nederlandse turnsters Sanna Veerman en Naomi Visser hebben in de finale een keurige oefening laten zien op de brug bij de WK turnen in Antwerpen, maar het was niet voldoende voor een medaille. Veerman en Visser eindigden als zesde en zevende.

De Amerikaanse Simone Biles moest eerder vandaag na een val het goud aan haar voorbij laten gaan in de sprongfinale.

Visser mocht als eerste Nederlandse in actie komen. Zij wilde zich revancheren voor de WK van vorig jaar, waar het bij het eerste element van de oefening fout ging. Maar zaterdag deed de 22-jarige Visser bijna alles goed en was ze ook tevreden met haar oefening.

Een medaille zat er met een score van 14.166 alleen niet in voor de turnster, die werd toegejuicht door vele Nederlanders in de Belgische zaal.

Biles vijfde

Veerman voerde haar oefening ook goed uit en scoorde met 14.200 net iets beter dan Visser, maar kwam ook dichtbij het podium. Dat was ook niet zo gek in een brugfinale waar bijna alle toppers in stonden.

De finale werd gewonnen door de Chinese Qiu Qiyuan met een score van 15.100. Het zilver ging naar de Algerijnse Kaylia Nemour en het brons naar de Amerikaanse Shiles Jones.

De ster, Simone Biles, deed ook mee aan de brugfinale. Dat is niet haar favoriete onderdeel, ze eindigde vijfde.

Geen drie keer goud

Voor Biles lag de focus vandaag op het halen van een gouden medaille bij het onderdeel sprong. Dat lukte alleen niet door een val bij haar eerste sprong en een uitstekend optreden van de Braziliaanse Rebeca Andrade (14.750).

Afgelopen week liet Biles als eerste vrouw op een internationaal toernooi de joertsjenko dubbel-gehoekt zien. Een extreem moeilijke en best riskante sprong. De sprong kwam daarmee officieel in de boeken als Biles II.

Simone Biles valt na haar sprong in de WK-sprongfinale

De Amerikaanse, die op de WK haar rentree maakt op het mondiale podium, besloot die sprong zaterdag nog eens uit te voeren. Dat ging niet helemaal goed.

Biles landde nog wel op haar voeten, maar viel vervolgens achterover. "Het is buitenaards wat ze laat zien. Het uitvoeren alleen is al moeilijk. Ze kan alleen niet in balans blijven", vertelt oud-turnster Céline van Gerner over de sprong met een hoge moeilijkheidsgraad van 6.4.

Bij de tweede sprong, iets minder lastig, bleef de Amerikaanse wel staan. Voor de sprongen samen kreeg ze een gemiddelde eindscore van 14.549.

Braziliaanse Andrade foutloos

Lange tijd leek Biles weg te kunnen komen met haar val. Maar het goud ging naar Andrade, die vooraf al werd bestempeld als de uitdager van de Amerikaanse. Zij zorgde met twee foutloze sprongen uiteindelijk voor een stunt in de sprongfinale en pakte het goud. De Koreaanse Yeo Seo-jeong pakte brons.

Rebeca Andrade viert feest na haar gouden medaille

De ringfinale bij de mannen was een spannende. Zonder Nederlanders in actie lag de focus op de Chinezen You Hao en Liu Yang.

Olympisch kampioen Liu Yang was al oppermachtig in de olympische finale en liet nu ook weer zien wat hij waard was. De Chinees pakte het goud en liet de stutende Griek Eleftherios Petrounias achter met zilver. De andere Chinees, You Hao, werd derde.

Titelprolongatie voor McClenaghan op voltige

Op het onderdeel voltige prolongeerde de Ier Rhys McClenaghan zijn titel. Dat gebeurde in een finale waarin veel turners het moeilijk hadden om op het paard met bogen te blijven tijdens de oefening.

Zo bleef de olympisch kampioen van 2016, de Engelsman Max Whitlock, niet helemaal op dit toestel. Daarmee kwam er geen vierde wereldtitel voor hem.

Die kwam er ook niet voor Khoi Young, de Amerikaan. De net 20-jarig turner liet een hele goede finale zien en leek met zijn score van 14.966 lange tijd op weg naar het goud, maar werd uiteindelijk nog door McClenaghan naar de tweede plaats verwezen.

De Ier Rhys McClenaghan juicht na zijn winst

Het brons was voor de Jordaniër Ahmad Abu al Soud, die vorig jaar het zilver behaalde op het WK.

Dolgopyat geeft Israël iets te juichen

De olympisch kampioen op de vloer, Artem Dolgopyat uit Israël, heeft iets van vreugde naar zijn land kunnen brengen zaterdag. Israël is verwikkeld in een oorlog met Hamas, maar ver weg van die oorlog pakte de turner in België met een score van 14.866 het WK-goud op het toestel vloer.

Gouden Dolgopyat sliep slecht door oorlog in Israël

Hoewel de Israeliër zijn favorietenrol waarmaakte, was het toch een bijzondere wereldtitel voor Dolgopyat. Tot vandaag ontbrak namelijk een gouden WK-medaille op zijn cv.

Het zilver ging naar de Japanner Kazuki Minami en het brons naar Milad Karimi uit Kazachstan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl