NOS Sport

Biles bezorgt VS zevende WK-goud op rij, Nederland zevende in landenfinale

Biles bezorgt VS zevende WK-goud op rij, Nederland zevende in landenfinale

De Amerikaanse turnsters, met als absolute kopvrouw de teruggekeerde Simone Biles, hebben voor de zevende keer op rij de wereldtitel voor landenteams veroverd. De Nederlandse vrouwen eindigden als zevende bij de WK in Antwerpen.

Met het goud in de landenfinale verzekerde de 26-jarige Biles zich van de twintigste wereldtitel uit haar loopbaan. "Zo'n icoon is zeldzaam", waren de lovende woorden van Sanne Wevers over Biles na afloop van de finale. "Daar moet de sport echt van genieten."

Sanna Veerman voegde daaraan toen: "Ik denk dat ze niet alleen voor turnsters, maar voor alle atleten een inspiratie is."

Grensverleggend

Biles, die zondag een grensverleggende sprong liet zien, was niet geheel verrassend op elk onderdeel de beste Amerikaanse en had dus een groot aandeel in het goud. Het team van de Verenigde Staten bestond verder uit Shilese Jones, Leanne Wong en Skye Blakely. Joscelyn Roberson was in de warming-up geblesseerd geraakt.

Het was zeker niet de laatste keer dat Biles in actie kwam in Antwerpen. Later deze week staat ze ook nog in de meerkampfinale en alle toestelfinales.

Turnicoon Biles tot nu toe: heersen in Rio, ingelaste pauze en rentree op WK

Biles maakt tijdens de WK haar rentree op het mondiale podium, nadat ze na de Spelen van Tokio de turnwereld even had verlaten. Ze leed onder andere onder de nasleep van de zaak van Larry Nassar, de voormalig teamarts die honderden turnsters seksueel misbruikte en daarvoor 175 jaar gevangenisstraf kreeg.

Ook Biles was een van die slachtoffers, of 'survivors' zoals de turnsters het liever noemen.

Wevers kan niet excelleren

Voor de Nederlandse ploeg, bestaande uit Naomi Visser, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Veerman, Wevers en reserve Tisha Volleman, was de grootste prijs maandag al behaald. Door een zesde plaats in de kwalificatie, ontvingen ze een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs.

In de WK-finale begon Nederland op balk en daar waren de ogen vooral gericht op Wevers, de olympisch kampioene op dit onderdeel in 2016. Het lukte de 32-jarige balkspecialiste echter niet te excelleren. Ze viel na een wankeling van het 10,16 centimeter brede toestel af en kreeg daardoor een vol punt aftrek. Ze kwam uit op 12.933.

Nederlandse turnsters vol lof over superster Biles: 'Zo'n icoon is zeldzaam'

De beste Nederlandse score op de balk was daardoor voor Thorsdottir (13.633). Datzelfde was het geval op vloer en sprong. De 25-jarige Thorsdottir scoorde op het onderdeel vloer, waarop ze in 2019 EK-zilver veroverde, 13.300. Voor haar sprong kreeg ze 13.700 punten.

Op de brug met ongelijke leggers was Naomi Visser met 14.233 de beste Nederlandse. Alle scores bij elkaar opgeteld kwam Nederland tot 159.563. De score van de Verenigde Staten was 167.729.

De grootste vreugde in de turnhal in Antwerpen was overduidelijk te zien bij de Braziliaanse vrouwen. Zij grepen het zilver. Nooit eerder won Brazilië een WK-medaille op een teamonderdeel. Het brons was voor Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl