NOS SportAangepast

Turnsters voorlopig vierde op WK, nu wachten of dat genoeg is voor Parijs 2024

Turnsters op WK in wachtkamer: 'Voor olympische kwalificatie zijn we wel safe'

De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen voorlopig vierde in het landenklassement. Het is nu wachten tot en met morgenavond, als alle landen in actie zijn gekomen, wat de definitieve eindklassering wordt.

Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een olympisch teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen. Een plek bij de eerste acht geeft recht op een finaleplaats. De vrouwen van bondscoach Jeroen Jacobs weten pas maandagavond omstreeks 22.35 uur wat hun prestaties waard zijn. Dan zijn de deelnemers van de in totaal tien subdivisies aan de beurt geweest.

Sanne Wevers, die in 2016 olympisch goud won op de balk en nu weer terug is in het Nederlands team, was na afloop vrij zeker van een ticket naar Parijs: "De teamfinale is even afwachten, maar ik denk we voor olympische kwalificatie wel safe zijn."

Mannen hebben ticket al

Eerder op de dag verzekerden de Nederlandse turnmannen zich al van deelname aan de Spelen in 2024. De Oranjeploeg eindigde als elfde in de eindstand van het landenklassement en behoorde daarmee tot de vereiste toptwaalf.

Feest bij emotionele turners: 'Met z'n allen vier jaar lang alles voor gegeven'

Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen in de eerste van in totaal tien zogenoemde subdivisies tot 161,197 punten. Daarmee moesten ze in hun eigen subdivisie alleen Italië (162,230) voor zich dulden.

Terugkeer Biles

Later haalde Amerika, met Simone Biles die haar rentree maakt, ook een hogere score dan Nederland (171,395). Net als Groot-Brittannië (166,130). Op maandag zijn de andere subdivisies aan de beurt.

Biles, die tien jaar geleden haar WK-debuut maakte in Antwerpen, keert in de Belgische stad terug op het internationale podium. Ze nam na de Olympische Spelen van Tokio afstand van het turnen om te werken aan haar mentale gezondheid.

Vanwege mentale blokkades besloot ze op de Spelen de meeste individuele wedstrijden over te slaan, maar ze pakte wel brons op balk. In 2016 in Rio de Janeiro won Biles vier keer olympisch goud. Destijds greep ze ook brons op balk, het toestel waarop Wevers de olympische titel won.

Simone Biles was meteen weer goed op dreef

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl