NOS Sport

Turnmannen vieren feest in Antwerpen: olympisch ticket is binnen

Feest bij emotionele turners: 'Met z'n allen vier jaar lang alles voor gegeven'

De Nederlandse turnmannen hebben zich bij de WK in Antwerpen verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in 2024. De Oranjeploeg eindigde als elfde in de eindstand van het landenklassement en behoorde daarmee tot de vereiste toptwaalf.

Het is de tweede keer dat de Nederlandse mannen met een volledig team naar de Spelen gaan. De eerste keer was tijdens de Spelen in Rio de Janeiro.

Casimir Schmidt, Loran de Munck, Bart Deurloo, Jordi Hagenaar en Jermain Grünberg kwamen zaterdag al in actie en moesten zondag afwachten of hun score voldoende zou zijn. Nederland stond toen na vier van de zes subdivisies op de achtste plaats.

Spanning

Op zondag zakte Nederland aan het einde van de ochtend naar de tiende plek in het klassement door goede optredens van Canada en Zwitserland, waardoor de spanning toenam voor de Oranjeturners.

In de laatste subdivisie haalde alleen Italië nog een hogere score, waardoor de Oranjebrigade zijn feestje kon gaan vieren.

De kwalificatie van de turnmannen als team betekent een grote opluchting bij de turners, aangezien het voor de meesten hoogstwaarschijnlijk heel lastig was geworden om zich individueel voor de Spelen te plaatsen.

Schmidt ook in meerkampfinale, Deurloo reserve

Schmidt plaatste zich met 81,831 punten als 21ste voor de meerkampfinale met de 24 beste allrounders. Deurloo is reserve voor de finale op rek, De Munck is de tweede reserve op voltige.

Japan was tijdens de kwalificaties de beste ploeg met 258,228 punten. De turners van de Verenigde Staten eindigden met 254,628 op plek twee, gevolgd door Groot-Brittannië (254,193).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl