NOS Sport

Turners in wachtkamer voor olympisch ticket na optreden op WK: 'Nog even bibberen'

Turners in wachtkamer voor olympisch ticket na optreden op WK

Turners Casimir Schmidt, Loran de Munck, Bart Deurloo, Jordi Hagenaar en Jermain Grünberg gaan een zenuwslopende nacht, ochtend en middag tegemoet.

De Nederlanders zijn al in actie gekomen bij de WK in Antwerpen en moeten nu afwachten of hun teamtotaal van 246,028 punten voldoende is om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Een plek bij de beste twaalf op het WK levert een olympisch teamticket op. De Nederlandse ploeg staat nu achtste, maar er moeten morgen nog 8 van de in totaal 24 landen in actie komen.

"We gaan nog even moeten bibberen. Het gaat heel, heel spannend worden. Maar ze hebben het heel goed gedaan vandaag", zei bondscoach Dirk van Meldert achteraf. Zijn team turnde een prima meerkamp, maar liet op sommige toestellen wat punten liggen - zo viel Loran de Munck van de brug met parallelle leggers en kon Bart Deurloo zijn oefening op vloer vanwege kramp niet afmaken.

Deze wedstrijden zijn spannender dan de Spelen

Bart Deurloo

Toch ging er na de laatste oefening op voltige in het Sportpaleis, waar veel Oranje-fans aanwezig waren, een luid gejuich op. "Daar kwam de opluchting dat we een score van in de 246 punten hadden neergezet en daarmee dat doel hadden gehaald", zegt de ervaren meerkamper Casimir Schmidt. "Ik denk dat we trots mogen zijn op wat we hebben neergezet. Nu is het nagelbijten, want het zal om tienden van een punt verschil gaan."

Voor de 32-jarige Bart Deurloo betekende deze wedstrijd zijn internationale comeback als turner. Na de Spelen van Tokio nam hij een sabbatical en ging hij werken als coach, om eerder dit jaar met het oog op Parijs toch terug te keren. Dankzij onder meer een score van 14.100 op rekstok kon hij een belangrijke bijdrage leveren aan de teamprestatie. "Dit zijn de spannendste wedstrijden die er zijn, spannender nog dan de Spelen", zegt hij. "Dat is namelijk het hoogst haalbare. Ik wil deze jongens heel graag helpen er te komen."

Geen voltige-finale De Munck

Bij dit WK draait het naast olympische kwalificatie ook 'gewoon' om de strijd om veertien wereldtitels. Zo kunnen turners zich tijdens de kwalificaties met hun individuele prestaties plaatsen voor verschillende finales; zoals de meerkampfinale en toestelfinales.

Loran de Munck hoopte zich net als op het WK van 2022 te plaatsen voor de voltigefinale. Zijn score van 14.466 was net niet genoeg voor een vereiste top-8 kwalificering. "Het kwam er helaas net niet uit. Ik ben op het paard gebleven, maar het was niet de oefening die ik wilde neerzetten", zegt De Munck. "Ik maakte te veel schoonheidsfoutjes, zo waren mijn benen soms net iets te veel uit elkaar en was mijn afsprong niet goed."

Casimir Schmidt maakt nog wel kans op het halen van de meerkampfinale. Hij staat op dit moment veertiende, de beste 24 turners mogen donderdag strijden om de titel.

Uitslag zondag rond 14.00 uur

De turners weten pas zondagmiddag rond 14.00 uur wat hun prestaties waard zijn. Onder meer Frankrijk, Colombia, Zuid-Korea, Hongarije, Zwitserland en Europees kampioen Italië komen nog in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl