Directeur betaald voetbal Eric Gudde presenteert de clubs de conceptversie van het Deltaplan
NOS Voetbal

Toekomst betaald voetbal: KNVB zoekt draagvlak bij clubs voor Deltaplan

De voetbalbond KNVB is woensdag begonnen met de tweedaagse serie gesprekken met alle 34 profclubs om draagvlak te creëren voor het zogeheten Deltaplan.

Dat conceptplan - voor de politiek cruciaal om een helpende hand te bieden - moet inzicht geven in hoe het betaald voetbal er de komende tijd gaat uitzien en vooral hoe het de coronacrisis moet overleven. Om het plan, om het voetbal overeind te houden, te laten slagen, dient het breed gedragen te worden.

Vanaf 11.00 uur woensdagochtend waren daarom de vertegenwoordigers van de profclubs, in groepen van vijf à zes personen, uitgenodigd. Als voorproefje werd er maandag al een sessie gehouden met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ.

De clubs, die ook nog donderdag in Zeist verschijnen, krijgen het plan voorgelegd en kunnen vervolgens op- en aanmerkingen geven. Want uiteindelijk gaat het erom dat de KNVB samen met de clubs wil optrekken.

Samen bekijken wat beter kan en moet, samen praten, samen schaven. Zodoende moet er een helder Deltaplan op tafel komen, dat de voetbalbond na een ruime week wil presenteren.

Helpende hand uit Den Haag

De bond zat de afgelopen weken ook al om de tafel met andere belangengroepen: de spelersvakbonden VVCS en ProProf, de Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO), de belangenvereniging voor zaakwaarnemers (Pro Agent), de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie (CED) en - niet de minste - de politiek.

Met onder anderen minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport werd gesproken, maar ook met fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA). Om zo ook Den Haag, van links tot rechts, achter het plan te krijgen.

Op de KNVB Campus in Zeist worden vandaag de gesprekken gevoerd met de 34 profclubs

De KNVB raamde de schade voor het Nederlandse profvoetbal eerder al op zo'n 400 miljoen euro. De sector wil dat bedrag grotendeels zelf opvangen, deels wordt een miljoeneninjectie van de overheid gevraagd om in een noodfonds te stoppen.

Het fonds is een belangrijk onderdeel van het Deltaplan en moet dienen als financieel vangnet in onzekere tijden. Clubs moeten daar dan - onder strenge voorwaarden - geld uit kunnen halen.

De KNVB vraagt met alle gesprekken die zijn gevoerd, en ook nog gevoerd zullen worden, echter niet alleen om financiële steun vanuit Den Haag, maar hoopt zodoende ook op een overheid die meedenkt en begrip toont voor de sector, bijvoorbeeld als het gaat om het spelen van vriendschappelijke wedstrijden in augustus.

Toverwoord 'solidariteit'

Een plan vóór het voetbal, maar ook dóór het voetbal. Een plan dat solidariteit uitstraalt. Het is een belangrijk speerpunt voor de KNVB, want de afgelopen tijd werd pijnlijk duidelijk dat de verhouding tussen de bond en sommige clubs tot het nulpunt is gedaald.

Nadat de KNVB op 24 april had besloten dat er geen kampioen zou komen en er ook geen promotie-/degradatieregeling zou worden toegepast in de ere- en eerste divisie, trokken diverse clubs ten strijde. Niet alleen vanwege de beslissing, maar ook vanwege de manier waarop die werd genomen en werd meegedeeld: in een rommelige conference call met alle clubs, waarin een hoop misging.

Eric Gudde gaf later aan dat het optreden van de KNVB tijdens de conference call "onhandig was"

Zowel vóór als luttele minuten na de conference call werd nagenoeg alles wat was besproken en besloten, gelekt naar de pers. Evenals alles wat fout was gegaan.

De gedupeerde clubs SC Cambuur en De Graafschap (beide niet gepromoveerd) maakten vervolgens de gang naar de rechter, tevergeefs overigens, en zowel FC Utrecht (geen Europa League-ticket) als AZ (geen rechtstreekse Champions League-deelname) probeert nu bij de UEFA een en ander te bewerkstelligen.

Samen het profvoetbal redden

Daarom pakt de voetbalbond het deze keer anders aan. Door alle clubs niet tegelijkertijd (online) samen te brengen, maar door in kleine groepen persoonlijke gesprekken te voeren. Oog in oog. Een groot contrast met het fiasco van 24 april, waarvan ook directeur betaald voetbal Eric Gudde later toegaf dat het onhandig was.

De komende dagen zullen belangrijk zijn voor het draagvlak onder de clubs. Want samen met alle belanghebbenden wil de KNVB het noodlijdende betaald voetbal in Nederland redden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl