Donald Trump nadat het afschaffen van Obamacare mislukte
NOS NieuwsAangepast

De moeizame week van president Trump

Donald Trump moest deze week een van zijn grootste verkiezingsbeloftes breken. Het lukte hem niet om Obamacare af te schaffen.

Het was bij lange na niet het enige waardoor de Amerikaanse president de afgelopen dagen in een lastig parket kwam. Wat een feestelijke week moest worden, Trump zit zes maanden in het Witte Huis, werd er eentje van grote tegenslagen. Een overzicht.

'Afschaffen en vervangen!'

Met deze leuze (repeal and replace!) beloofde Trump tijdens de verkiezingscampagne om Obamacare vanaf dag 1 aan te pakken. Zeven jaar keken de Republikeinen ernaar uit om deze door hen zo gehate zorgwet te vervangen. Ze hebben de meerderheid in het Congres én het presidentschap; de perfecte uitgangspositie.

En toch mislukte het. Vier Republikeinse senatoren torpedeerden Trumpcare, het aangedragen alternatief, en daarmee was er onvoldoende steun. Ook voor het simpelweg afschaffen van Obamacare bleek geen meerderheid te vinden.

"De meerderheid in de Senaat is alleen een succes als alle neuzen in de partij dezelfde kant opstaan", zei Amerika-correspondent Wouter Zwart na afloop. En dat is nu absoluut niet het geval.

'Ik ben zeker teleurgesteld'

Aanval op minister Sessions

Een dag later maakte Trump duidelijk dat ook binnen zijn regering niet iedereen de gewenste koers vaart. Hij nam zijn minister van Justitie, Jeff Sessions, op de korrel in een interview met The New York Times.

Hij zou Sessions nooit benoemd hebben, als hij wist dat die zich niet zou bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. "Hoe kan je deze baan aannemen en dan jezelf uitsluiten? Dat is heel erg oneerlijk", zei Trump.

Minister van Justitie Jeff Sessions

Hoewel hij zijn minister persoonlijk aanviel, mag Sessions van Trump voorlopig wel aanblijven. En ook de minister zelf wil door.

Vandaag was Sessions opnieuw in het nieuws. The Washington Post schreef dat hij ondanks eerdere ontkenningen toch met de Russische ambassadeur over Trumps verkiezingscampagne heeft gesproken.

Trump en de Russen: wat gebeurde er de afgelopen tijd?

Ook binnen Trumps persteam kwam deze week verdeeldheid aan de oppervlakte. Zijn woordvoerder Sean Spicer stapte op, uit protest tegen de benoeming van een nieuw communicatiehoofd in het Witte Huis.

De woordvoerder stond vooral bekend vanwege zijn opmerkelijke persconferenties. Hij kwam daarin geregeld in aanvaring met de pers. Spicer moest Trumps beleid en tweets verdedigen, zelfs als de beweringen van zijn baas aantoonbaar onjuist waren. "De tweets spreken voor zich", zei hij dan.

Spicer en de pers: een lastige relatie

Trump nam het na Spicers ontslag op voor zijn woordvoerder. Hij verwacht een stralende toekomst voor hem.

Volgende week belooft wederom een pittige week te worden voor de Amerikaanse president. Zijn schoonzoon Jared Kushner verschijnt dan voor een speciale onderzoekscommissie van de Senaat.

Die gaat hem, achter gesloten deuren, aan de tand voelen over zijn contact met de Russen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl