Formatie Dag 104: PvdA lijkt al in de oppositie
Terwijl VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met elkaar om de formatietafel zitten, profileert de PvdA zich steeds meer als een echte oppositiepartij. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn, ware het niet dat de PvdA en VVD nog steeds een kabinet vormen, al is het demissionair.
Het draait allemaal om de lerarensalarissen. PvdA-leider Asscher eist dat in de begroting van volgend jaar wordt geregeld dat die omhoog gaan. Hij schaart zich bij de stakende leraren op het Malieveld in Den Haag.
Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen is dit heel ongewoon, omdat een demissionair kabinet zich normaal gedeisd houdt. "We zien hier natuurlijk veel meer de PvdA-leider die wil paaien, dan de vicepremier die op de winkel past en het straks aan anderen laat om iets voor de leraren te regelen", zegt Fresen.
Harde knal
De VVD is verbijsterd en vindt dat Asscher misbruik maakt van zijn positie. "We hebben vier jaar ontzettend goed samengewerkt. Dit stelt mij een beetje teleur", zegt premier Rutte.
"Ik denk dat dit niet goed is voor het kabinet dat er nog zit. De kans is tamelijk groot dat de PvdA later deze zomer voortijdig uit het kabinet stapt. Dan eindigt ruim vier jaar lief en leed met een harde knal", aldus Fresen.
Vertrekkend informateur Tjeenk Willink zei bij het aanbieden van zijn eindverslag dat de oppositiepartijen van het komende kabinet een belangrijke rol krijgen en ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. "De grens tussen oppositie en coalitie zou minder scherp moeten zijn. Onderwerpen als 'klimaat' en 'Europa' regel je niet met 76 zetels. Daar heb je brede steun voor nodig en daar heb je ook maatschappelijk debat voor nodig".
Morgen aan het eind van de ochtend, vergadert de Tweede Kamer over het eindverslag. Daarna gaat oud-minister Zalm de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie leiden.
De kans is groot dat de leiders van deze vier partijen binnenkort op een geheime plek gaan onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.