NOS NieuwsAangepast

Adviseur Trump: VS denkt met China over aanpak Noord-Korea

China en de Verenigde Staten onderzoeken hoe zij samen tegen Noord-Korea kunnen optreden. Dat zegt Trumps Nationale Veiligheidsadviseur luitenant-generaal McMaster tegen de Amerikaanse nieuwsomroep ABC News. De twee landen zijn het er volgens hem over eens dat de situatie in Noord-Korea niet langer houdbaar is. Daarom onderzoekt de VS "met zijn bondgenoten, inclusief China" een reeks opties, zei McMasteer.

Peking geldt als een bondgenoot van Noord-Korea. Vanuit China is nog niet gereageerd op de opmerkingen van McMaster. China drong de afgelopen dagen bij de VS aan op een vreedzame oplossing voor de spanning op het Koreaanse schiereiland.

Die spanning liep de afgelopen dagen hoog op, omdat er werd verwacht dat Noord-Korea een kernproef zou uitvoeren. De regering van Trump sloot een militaire aanval op Noord-Korea niet uit bij zo'n proef.

Raketproef

Vannacht mislukte een rakettest van Noord-Korea. De VS liet daarop weten niet met een militaire reactie te komen. McMaster noemt de test een provocatie.

Volgens McMaster is het niet Trumps werkwijze om van tevoren aan te kondigen wat hij precies gaat doen tegen de dreiging uit Noord-Korea. De Nationale Veiligheidsadviseur zei wel dat het Amerikaanse bombardement op een Syrische luchtmachtbasis laat zien dat Trump snel kan reageren.

McMaster zegt niet te weten of Noord-Korea op korte termijn de VS kan bombarderen, maar volgens hem wordt Noord-Korea wijzer met elke mislukte test. Hij wil daarom dat Noord-Korea zo snel mogelijk stopt met de verdere ontwikkeling van kernwapens en raketten, waarmee deze kernwapens naar hun doel kunnen worden geschoten.

President Trump kondigde eerder op Twitter aan dat China met zijn regering samenwerkt aan het "Noord-Koreaanse probleem".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl