NOS NieuwsAangepast

Twijfel over brief Dortmund groeit, geen spoor dader

Drie dagen na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund groeit de twijfel over de authenticiteit van de brief waarin de aanslag wordt opgeëist. Onderzoeksjournalisten van de Süddeutsche Zeitung en twee omroepen zeggen dat behalve het Openbaar Ministerie ook islamwetenschappers vraagtekens plaatsen bij de brief.

De brief begint met de woorden "In naam van Allah" en was in drievoud achtergelaten op de plek van de aanslag, niet ver van het spelershotel in Dortmund. De briefschrijvers hekelden onder meer de Duitse bijdrage aan de luchtaanvallen op IS in Syrië.

IS onderhandelt niet.

Islamdeskundige, betrokken bij het onderzoek

Justitie zei na de vondst gelijk dat het ging om een atypische brief. Ook de wetenschappers vinden het vreemd dat er geen IS-symbolen worden gebruikt en dat in de brief eisen worden gesteld. "IS onderhandelt niet", wordt een van hen geciteerd. In de brief stond dat Duitsland gevechtsvliegtuigen moet terugtrekken uit het Midden-Oosten en dat de Amerikaanse vliegbasis in Ramstein dicht moet.

Verder vinden de deskundigen het taalgebruik opvallend. Zo zouden er bewust spelfouten zijn gemaakt. Moslimextremisten hebben na een aanslag ook nog nooit een brief achtergelaten op de plaats delict, zeggen ze.

Onderzoek ligt open

Het Duitse OM heeft nog geen idee wie er achter de aanslag zit. Er wordt ook rekening gehouden met een actie van links- of rechts-extremistische groepen. Zo zou onder meer worden gekeken naar een mogelijke link met hooligans uit Leipzig. Fans van Dortmund gingen eerder dit jaar op de vuist met fans van RB Leipzig. Ook zou een mogelijk verband met de Pegida-beweging worden onderzocht. In bladen en op Pegida-demonstraties is ook herhaaldelijk de sluiting van Ramstein geëist.

Het onderzoek ligt helemaal open, benadrukt een woordvoerder van het OM. Een 26-jarige Irakees die was opgepakt voor betrokkenheid, is sinds gisteren geen verdachte meer.

'Zwaarste tijd uit mijn leven'

Bij de aanslag raakten een politieman en Dortmund-verdediger Marc Bartra gewond. Hij ligt nog in het ziekenhuis. Vandaag zei hij dat "de pijn, de paniek en de onzekerheid" in de minuten na de aanslag de zwaarste tijd van zijn leven was.

Bartra in het ziekenhuis

Het elftal van Borussia Dortmund moest amper 24 uur na de aanslag weer in actie komen, voor de verplaatste kwartfinale in de Champions League tegen AS Monaco (2-3). Veel spelers vonden dat te snel en hadden van de UEFA meer tijd gewild om de gebeurtenissen te verwerken. Trainer Thomas Tuchel zei gisteren dat toen pas echt tot hem doordrong wat er was gebeurd.

Morgen staat het volgende competitieduel op het programma. De Borussen nemen het dan thuis op tegen Eintracht Frankfurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl